KÜLLENME HASTALIĞI İLE MÜCADELE UYARISI!

Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal, son yıllarda meydana gelen iklim değişiklikleri ve uygun hava şartlarının da etkisiyle fındık bahçelerinde külleme(küf) hastalığı

KÜLLENME HASTALIĞI İLE MÜCADELE UYARISI!
22 Haziran 2015 - 11:58
Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal, son yıllarda meydana gelen iklim değişiklikleri ve uygun hava şartlarının da etkisiyle fındık bahçelerinde külleme(küf) hastalığının yaygın olarak görüldüğünü ifade etti.

Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal, son yıllarda meydana gelen iklim değişiklikleri ve uygun hava şartlarının da etkisiyle fındık bahçelerinde külleme(küf) hastalığının yaygın olarak görüldüğünü belirterek, “Üreticilerimizin bahçelerini kontrol etmeleri ve zaman geçirmeden tedbir almaları yararlarına olacaktır” dedi.

FINDIKTA ‘KÜLLENME’ HASTALIĞI TEHDİDİ

Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal, son bir aydır nem ve yağışlı havaların etkili olmasıyla fındıkta mantar oluştuğunu söyledi.

Küllenme hastalığının bahçelerde hızlı yayıldığına işaret eden Gülal  "Hastalıkla mücadele edilmezse bahçelerimizde ciddi hasarlar oluşturabilir. Zaman kaybetmeden kimyasal mücadeleye başlanması gerekir" dedi.

FINDIKTA KÜLLEME HASTALIĞINA KARŞI MÜCADELE

Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal, son günlerde fındıkta görülen külleme hastalığına karşı üreticilere geçici koruma yöntemiyle ilgili tavsiyelerde bulunuldu.

Neme bağlı olarak fındık bahçelerinde görülen küllenme hastalığının özellikle fındık bahçelerini etkisi altına aldığını belirterek Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal,” Kükürt, fluopyram, tebuconazole ve triadimenol maddelerinin karışımıyla elde edilen ilaç kullanımı geçici olarak tavsiyemizdir. Son 20 gündür, Karadeniz Bölgesinde, iklim şartlarının serin gitmesinden dolayı rutubet oluştu. Bu rutubetle beraber, fındık ağaçlarında küf oluştu. Kükürt ve yaprak gübresiyle beslenmesi gerekmektedir. Meyve ağaçlarının herhangi bir hastalık konusunda nasıl beslenmesini biz her zaman danışmanlarımla birlikte anlattık. Çiftçilerimiz bizim anlattıklarımızı dikkate almadılar. Dikkate alan çiftçilerimiz, fındıkta oluşan küf hastalığından kurtardı. Geçmiş yıldan kalan fındıktaki güveler neticesinde, bu güvelerin havanın ısınmasıyla fındıkların gövdesini sardı. Güve konusunda ciddi bir noktada bir hasar oluştu” diye konuştu.

NAMIK AZGIN

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum