Büyükşehir'den Silajlık Mısır Desteği

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 13 ilçede 12 bin dekar alanda verilecek silajlık mısır tohumu desteği kapsamında Çarşamba ilçesinde tören düzenlendi.

Büyükşehir'den Silajlık Mısır Desteği
26 Nisan 2024 - 15:32
Silajlık mısır yetiştiriciliği teşvik edilerek kaba yem açığının azaltılması ve daha kaliteli kaba yem elde edilmesi kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü iş birliği ile üreticileri desteklemeye devam ediyor. Verilen desteklerle yem bitkileri yetiştiriciliği alanı giderek genişlerken “Büyükşehir Belediyesi Her Zaman Üreticinin Yanında” projesi ile de bu oranın artırılması hedefleniyor.
Destek 2 Kat Arttı
“Büyükşehir Belediyesi Her Zaman Üreticinin Yanında” projesi kapsamında 2023 yılında 1.200 paket olan silajlık mısır desteği bu yıl 2 kat artırılarak yaklaşık 2 bin 40 pakete çıkarıldı. 13 ilçede (Alaçam, Atakum, Asarcık, Bafra, Çarşamba, Havza, Kavak, Lâdik, Ondokuzmayıs, Salıpazarı, Tekkeköy, Terme, Vezirköprü ve Yakakent) silajlık tohum desteği sağlanacak. Bu sayede 12.000 dekar alanda ekimi gerçekleştirilecek silajlık mısırda üretim hedefi ise 72 bin ton olarak belirlendi. Proje kapsamında Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde tören düzenlendi. Törene Çarşamba Kaymakamı Şükrü Yıldırım, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Kemal Çelik, İlçe Emniyet Müdürü Barik Çiçek, Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ali Korkmaz, İl Tarım ve Ormancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı, Çarşamba İlçe Tarım ve Ormancılık Müdürü İrfan Öztürk, görevliler, muhtarlar ve üreticiler katıldı.
Tarım Ve Hayvancılığı Desteklememiz Gerekiyor
Törende ilk olarak konuşan Çarşamba Kaymakamı Şükrü Yıldırım, “Son yıllarda toplumları en çok etkileyen olaylarda gıda ve beslenme konusu öne çıkıyor. Bu nedenle gelişmiş ülkelerin tarım ve hayvancılık da başarılı olduğunu ve buna önem verdiğini görüyoruz. Biz de gelişmiş bir ülke olacaksak tarımı ve hayvancılığı desteklememiz gerekiyor. Burada önemli destekler var. Büyükşehir Belediyemiz ile İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz başarılı çalışmalar yapıyor. Bu desteklerin artarak devam edeceğine inanıyorum” dedi.
12 Bin Dekar Alanda Destek Veriyoruz
Yem bitkileri üretiminin artırılması gerektiğine dikkat çeken Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ali Korkmaz, “Tarımsal projeleri uygularken kaynakları tabana eşit yaymak ve daha fazla kişiye ulaşmayı önemsiyoruz. Bugün bu program et ve süt sektörüne Samsun’dan bir destek sağlamaktır. Gıdaya olan talebin her geçen gün arttığı bir gerçek. Gelişmiş ülkeler et ve sütü en fazla tüketen ülkelerdir. Biz de dünyada söz sahibi olmak istiyorsak kişi başına düşen et ve süt tüketimini artırmamız gerekiyor. Bunun da yolu yem bitkilerinin artırılmasından geçmektedir. Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de bu projeyle buna katkı sunuyoruz. Proje kapsamında 12 bin dekar alanda destek sağlayacağız. 72 bin ton üretim olmasını bekliyoruz. Bu da 20 bin civarında büyükbaş hayvanın 1 yıllık silaj ihtiyacını karşılamak anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
Bu Proje Çok Önemli
İl Tarım ve Ormancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı, “Yem bitkileri hayvancılığın olmazsa olmazı. Hayvancılık maliyetlerinin de yüzde 70’i yemdir. Bu kapsamda yabancı ülkelerle değerlendirildiğinde yem bitkilerine geniş tarım alanları ayırdıklarını görüyoruz. Bu nedenle hayvancılığı çok daha ekonomik olarak yürütebilmektedirler. Ülkemizde yüzde 3-4 olan yem bitkisi ekim alanları verilen desteklerle yüzde 14’lere kadar çıktı. O yüzden bu projenin de çok önemli olduğunu düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.
Emeği Geçenlere Teşekkür Ederiz
Çarşamba İlçe Tarım ve Ormancılık Müdürü İrfan Öztürk, “En fazla silajlık mısırın üretildiği ilçelerden biriyiz. Bu projeler hayvancılık için çok önemli projeler. Bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Bu tür projelerin daha da artmasını arzu ediyoruz” dedi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum