Gümüşhane…

Gümüşhane… KTÜ’nün temelinin atıldığı ildir Gümüşhane

25 Ağustos 2014 - 01:54
Gümüşhane…

KTÜ’nün temelinin atıldığı ildir Gümüşhane... Tarihi kimliği, örfü ve adetleri bozulmayan ildir Gümüşhane… Bu ülkeyi yıllarca yöneten siyasi ve bürokratik kadroları yetiştiren ildir Gümüşhane… Bu kadar teşvike ve bu kadar devlet yatırımına rağmen sürekli göç veren ildir Gümüşhane… 1955 yılında Trabzon’da KTÜ adı altında bir üniversite kurmaya karar veren şehrin önde gelen isimleri Anadolu’nun ilk üniversitesini kurmak için kollarının sıvarlar bir dermek kurarlar. O yıllarda Gümüşhane ilini ziyaret eden cumhurbaşkanı merhum Celal Bayar’a Trabzon milletvekili Mustafa ve avukat Ali Kemal Bayraktar’ı yollarlar. Valiliği ziyaret eden cumhurbaşkanı Bayar kendisine sunulan dosyayı alır ve ben konuyu başbakan Adnan Menderes’le görüşeceğim. Sayın milletvekili siz KTÜ’nün bölgenin ihtiyacına istinaden kurulacaktır ibaresini ekleyin der. Merhum milletvekili Mustafa kanun teklifini TBMM’ye sunar ve KTÜ kurulur.

Gümüşhane ve diğer illere de bağlı bölümler yerel imkânlar zorlanarak kurulur. Daha sonra bu yüksekokullar ve fakülteler üniversitelere dönüştürülerek her ile bir üniversite projesiyle Gümüşhane üniversitesi de kurulur. Ancak hiçbir sosyal imkân bulunmayan bu güzel ilimizde birde öğrenciler yeteri kadar yurt bulunmadığından ve ev kiralarının yüksekliğinden hayat pahalılığından söz etmeye başlarlar. Bu öğrencilerin birçoğu kayıtlarını dondurmuş ili terk etmişler veya özel üniversiteleri tercih etmişler.

İşte bu noktada ilin idarecilerine ve STÖ’lerine büyük görevler düşüyor… Tüm esnafı bilinçlendirmeliyiz öğrenciyi yonulacak gaz olarak görmemeliyiz! Hatta onlara iş vermeliyiz hayatlarını kolaylaştırmalıyız. Bu ilin en büyük sorunu olan göçün önünü kesmeliyiz, yatırımcıyı teşvik etmeliyiz… İl dışında yaşayan Gümüşhaneleri hiç değilse ortak şirketler kurarak istihdam sağlamaya yönlendirmeliyiz. Merhum Başbakan ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal, o zamanın Devlet Bakanı halen TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in birlikte temelini attığı Gümüşhane çimento şimdilerde Aşkale çimento fabrikası tam kapasite ile çalışıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik’i bizzat işinin başında fabrikasının çalışmasını izlerken gördüm. Doğan holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan 2000 li yılların başında bu ile kayda değer yatırımlar yapmış küçümsenmeyecek bir istihdam sağlamıştı. Bu ilde doğan yalnız Aydın Doğan yok! Birçok iş adamı var! Onlar da taşın altına ellerini koymalı. İlin kalkınması için uğraşmalıdırlar.

Bazı altın maden ocaklarının ruhsatları iptal edilerek istihdama darbe vurulmuş. Bu ilde arazi yok denecek kadar az, burada öyle büyük sanayiler olmaz. Kalkınmasının yolu turizmdir. Ancak turizme yapılmış tek bir yatırım yok. Tesis yok, otel yok… Turistlerin karaca mağarası dışında şimdilik ziyaret edecekleri hiçbir yok. Yıllar önce bir kooperatif alabalık tesisi kurmuş. Bu tesislerde oturacak iskemle ve masa dahi yoktu. Hiç kimsenin aklına tesislere yol yapmak bile gelmemiş. Gümüşhane ve Torul belediyeleri yıllar önce beton parke fabrikası kurmuşlar ama çalışmıyor. Kısacası bu ildeki karayolları yatırımlarını çekin alın ve Gümüşhane Üniversitesini kapatın çıkın! Gümüşhane Gümüş Hacı Köyden farksız olur… Bunu sakın unutmayın!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum