Esnaf Siyasetin Dilinde var, Gönlünde ve Bütçede Yoktur

2021 bütçesinde esnaf ve sanatkârın beklentileri yine karşılanmamıştır.

Esnaf Siyasetin Dilinde var, Gönlünde ve Bütçede Yoktur
08 Aralık 2020 - 13:44
TESK Yönetim Kurulu Üyesi, MESOB Başkanı Şevket Keskin, TBMM’de bütçe görüşme açılış konuşmalarında iktidar ve muhalefet partilerince esnaf kelimesinin toplam da 36’kez, sanatkâr kelimesinin ise hiç kullanılmadığını belirterek, “Esnaf camiasının sorunlarını gündeme getiren herkese teşekkür ediyoruz. Ancak esnaf ve sanatkârın beklentileri yine karşılanmamıştır. Siyasetin dilinde varız, gönlünde ve bütçede yokuz” dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi, Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin yaptığı yazılı açıklama da,  2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin Türkiye Büyük Milet Meclisi’nde (TBMM) görüşmelerinin açılışında esnaf ve sanatkar camiası için somut bir sonucun ortaya çıkmadığını bildirdi.
Keskin, “TBMM’de 5 partinin 2021 yılı bütçe görüşmelerine ilişkin görüşlerini yansıtan açılış konuşmaların da iktidar ve muhalefet tarafından esnaf kelimesi toplamda 36’kez kullanılmıştır. Sanatkâr kelimesi ise hiç kullanılmamıştır. Hem iktidar, hem de muhalefet partileri üretimin temel direği ve temel taşı olan sanatkârı unutmuştur ya da bilmiyorlar.  Sanatkârların unutulması demek, yerli üretimin unutulması demektir. Biz yine de esnaf camiasının sorunlarını gündeme getiren herkese teşekkür ediyoruz. Ancak esnaf ve sanatkârın beklentileri yine karşılanmamıştır.  Pandemi döneminde esnaf ve sanatkârın yaşamış olduğu sorunların ve sıkıntıların çözümüne ilişkin somut, kalıcı, uygulanabilir, sürdürülebilir teklifler yerine esnafların sorunları politik ifadeler içine sığdırılmıştır. Maalesef esnaf siyasetin dilinde var, gönlünde ve bütçede yoktur” dedi.
Keskin şunları söyledi; “Esnaf ve sanatkâr kesimi büyük bir ekonomik sıkıntı içerisindedir. Pandemi sürecinin mağduru esnaf ve sanatkârdır. 2021 yılı bütçe kanununa pandemiden dolayı iş yapamayan, işleri biten, işyerleri kapanan esnaf ve sanatkâra hibe ve muafiyet desteği veren düzenleme mutlaka eklenmelidir. Özellikle belediyeler tarafından kanunla alınan vergi ve harçlar da belediyelere indirim yetkisi veren kanunun düzenleme mutlaka 2021 yılı bütçe kanununa eklenmelidir. Bütçeye Halk Bankası aracılığıyla sağlanan esnaf ve KOBİ kredileri faiz desteği için 3,8 milyar lira kaynak aktarıldığı belirtilmiştir. Diğer kesimlere ayrılan bütçeye göre bu rakam çok düşüktür. Cumhur ittifakını oluşturan AK Parti Genel Başkanı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’den esnaf ve sanatkârın beklentilerine sahip çıkmalarını bekliyoruz.”
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum