Reklam
Reklam
Reklam

Vergi Borçlarınızı Yapılandırın Kazançlı Çıkın

7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 17 Kasım 2020 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Reklam
Vergi Borçlarınızı Yapılandırın Kazançlı Çıkın
08 Aralık 2020 - 13:30
Reklam
Yapılandırma Kanunuyla;
*Vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükü azalacak
*Borçlar taksitler halinde ödenebilecek
*Borçların takibiyle ilgili vergi ihtilafları sonlandırılacak
*7143 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan ve ödemeleri devam eden alacaklar talep edilmesi halinde 7256 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılabilecek
*Yapılandırılan alacakların tamamının ilk taksit veya ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarları üzerinden indirim yapılacak.
Yapılandırma Kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor
*Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizi Yİ-ÜFE oranında yani yaklaşık %75 oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor.
*Borcun peşin ödenmesi halinde katsayı alınmadığı gibi tekrar indirim yapılıyor. Borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde;
*Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan %90 oranında,
*Yapılandırılan borcun Kanun kapsamındaki idari para cezalarından olması halinde ceza tutarından da ayrıca %25 oranında indirim yapılıyor.
*Yapılandırma Kanunu borçları 18 taksitte 36 aylık sürede ödeme imkânı veriyor.
*Taksitlere bu gün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uygulanacaktır.
Vatandaşlarımız, kamuya olan borçlarını Kanunun sunduğu imkânlardan yararlanmak suretiyle yapılandırabilecek ve ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecek.
Gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergiler bu Kanuna göre yapılandırılabilecek.
Ayrıca, çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar dahil idari para cezaları da Kanun kapsamda yapılandırılabilecek.
YURTKUR’dan kredi alan öğrencilerin, öğrenim ve katkı kredisi borçları ile çiftçilerimizin, işletmelerimizin ecrimisil borçları da bu Kanuna göre yapılandırılarak ödenebilecek.
Kanun 31 Ağustos 2020 tarihini esas alıyor. 31/8/2020 tarihinden (bu tarih dâhil) önce tahakkuk ederek Kanunun yayımı tarihi itibarıyla kesinleşmiş olan ve bu tarih itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunanlar kapsama girmekte olup, 31/8/2020 tarihinden sonra tahakkuk edenler kapsama girmemektedir.
Motorlu taşıtlar vergisi borcunu yapılandıran araç sahipleri, taksitlerini ödediği sürece fenni muayenelerini yaptırabilecekler.
Yapılandırma ihlal edilmediği sürece borcu yoktur belgesi alınabilecektir.
Başvuru ve ödemeler
Kanundan yararlanmak isteyenlerin, 31 Aralık 2020 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Başvurular Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi www.gib.gov.tr veya e-devlet www.turkiye.gov.tr üzerinden, vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla da yapılabilecek. Bu noktada yaşanan salgın hastalık nedeniyle tüm vatandaşlarımıza elektronik başvuru yöntemlerini kullanmalarını özellikle hatırlatmak isteriz.
Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak.
Peşin veya ilk taksit ödemeleri 1 Şubat 2021 (bu tarih dâhil) tarihine kadar yapılması gerekiyor.
Peşin ödemeler teşvik ediliyor
Vatandaşlarımıza, bu Kanunla getirilmiş olan peşin ödeme düzenlemesini tekrar hatırlatmak istiyoruz.
***Borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde;
*Katsayı alınmıyor,
*Yİ-ÜFE tutarından %90 oranında indirim yapılıyor.
*Kanun kapsamındaki idari para cezalarından %25 indirim yapılıyor.
*Yapılandırılan alacağın sadece fer’i alacaktan ibaret olması halinde Kanun kapsamında hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından %50 indirim yapılıyor.
***Taksitle ödeme seçeneği tercih edilmesi ve birinci taksit süresinde ödendikten sonra geri kalan taksitlerin tamamının ikinci taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde;
*Katsayı alınmıyor,
*Yİ-ÜFE tutarından %50 oranında indirim yapılıyor.
*Kanun kapsamındaki idari para cezalarından %12,5 indirim yapılıyor.
*Yapılandırılan alacağın sadece fer’i alacaktan ibaret olması halinde Kanun kapsamında hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından %25 indirim yapılıyor.
Öncelikle belirtmekte yarar var. 6736 ve 7020 sayılı Kanunlar kapsamında yapılandırılmış ve ödenmekte olan alacaklar yeni Kanun kapsamında yapılandırılamayacak.
Ancak, mükelleflerin talep etmeleri durumunda, 7143 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan ve ödemeleri devam eden borçlar yeni Kanuna göre yapılandırılabilecek.
Taksitlerin ilk 2’sinin zamanında ödenmesi şartı var.
Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir.
İlk 2 taksiti ödemeyenler, Kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacak.
Kanunla ilgili her türlü sorunuza Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinde yer alan dokümanlardan veya 189 VİMER aracılığıyla cevap alabilirsiniz.
Özetle toplumun her kesimini ilgilendirebilecek nitelikte bir Kanun olan bu yeni yapılandırma Kanunundan yararlanmak için bir an önce başvuruların yapılması ve imkânlar dâhilinde peşin ödemelerin seçilmesinde yarar olduğunu duyurmak istiyoruz.
Ayrıca, COVİD-19 pandemisi nedeniyle başvurularınızın www.gib.gov.tr adresinde yer alan İnteraktif Vergi Dairesi ( http://ivd.gib.gov.tr )uygulaması üzerinden elektronik ortamda yapılması ve ödemelerde de kredi kartı veya banka kartı ile İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ödeme yöntemlerinin tercih edilmesi hususunu tekrar hatırlatmak isteriz.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum