Tufan İPEK

Tufan İPEK


Domuz Damı!

16 Şubat 2023 - 10:26 - Güncelleme: 16 Şubat 2023 - 10:33

Herkesin merak ettiği, madencilerin uyguladığı kendilerine has bir kurtarma yöntemi.
Kömür madencileri bu işi gayet iyi biliyor, uyguluyor ve de başarıyor.
Domuz damı tam olarak ne midir?
Domuzdamı tahkimatı ve yaşam koridoru, deprem felaketinin ardından ekiplerin enkaz altındaki hayat kurtarma çalışmalarında uygulanıyor.
‘Asrın felaketi’ olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem bölgesine madenciler sevk edildi.
Tünel kurma ve tavan çökmesini engelleme yöntemi olarak bilinen domuzdamı tahkimatı, yaşam koridorunu oluşturuyor.
Bu sistemde kesilen ahşap malzeme tavan kısmına sıkıştırılıp enkazın göçmesi engelleniyor. 
***

Zonguldak'tan deprem bölgesine giden maden işçileri, kömür kazarken tavan göçüğünü engellemek amacıyla kurulan "domuz damı" tahkimatını bu kez Adıyaman'da enkaz altındaki 17 yaşındaki Gülsüm Yerlikaya'yı kurtarmak için kullandı. 
17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde 103 kişiyi yığınların altından sağ çıkartmayı başaran kömür işçileri, yerin metrelerce altındaki ocaklarda uyguladıkları tavan kısmının çökmesini engelleyen ‘domuz damı’ denilen tahkimat sistemini enkazlarda da kullanıyor.
Bu sistemde uygun boyutlarda kesilen ahşap malzeme tavan kısmına sıkıştırılıp enkazın göçmesi engellenerek yaşam koridoru oluşturuluyor.
Madenciler kendi güvenlikleri açısından da önemli olan tahkimat sistemi sayesinde, binaların derinliklerine oluşturdukları galerilerden ilerleyebiliyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkımın yaşandığı Adıyaman'da da aynı metodu kullanan kömür işçileri, 7 katlı Bereket Apartmanı enkazında yürüttüğü çalışmada,17 yaşındaki Gülsüm Yeşilkaya'yı 90 saat sonra kurtarıldı.

***
Türkiye’nin dört bir yanından gelen madenciler son ana kadar hayat kurtarmaya devam ettiler…
‘Domuz Damı’ tahkimatı sayesinde birçok depremzedeyi göçük altından kurtaran, özellikle maden işçileri ve özellikle kömür madencileri herkesin umudu oldu.
Zonguldaklı genç bir madencinin televizyonlara yaptığı açıklamada; ‘gönüllü geldik. Can kurtarmaya geldik. Ve son ana kadar da buradayız’ dedi.
Madenciler;
Umut oldular.
Işık oldular.
Ses oldular.
Baba oldular.
Abi oldular.
Kardeş oldular.
Amca oldular.
Dayı oldular.
Can oldular.
Yoldaş oldular.
Herkesin gönlünü fethettiler.
Son ana kadar mücadeleyi elden bırakmayan madencilerimiz varken; neden bir an önce enkaz kaldırma işlemlerine yer yer de olsa başlandı.
Anlamış değilim!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum