REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI'NDA YENİ ÇAĞRIYA ÇIKILDI

25 Nisan’da Samsun Bilgilendirme Toplantısı Yapılacak Avrupa Birliği ve Türkiye ortaklığında finanse edilen ve Bakanlığımız tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye’nin farklı bölgel

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI'NDA YENİ ÇAĞRIYA ÇIKILDI
19 Nisan 2019 - 16:23
25 Nisan’da Samsun Bilgilendirme Toplantısı Yapılacak Avrupa Birliği ve Türkiye ortaklığında finanse edilen ve Bakanlığımız tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye’nin farklı bölgelerinde işletmelerin rekabet gücünü arttırmayı hedefleyen bir çatı programdır.
Türkiye’nin 81 ilini de kapsayan yeni döneminde 2017 yılının Nisan ayında ilk çağrıya çıkılmıştı. Bu çağrı neticesinde destek almaya hak kazanan projelerin olgunlaştırılması ve ihale süreçlerinin tamamlanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
Mevcut proje havuzunu geliştirmek amacıyla 1 Nisan 2019 tarihi itibariyle ikinci proje teklif çağrı süreci başladı ve bu çağrı için yaklaşık 50 Milyon Avroluk kaynak oluşturuldu. Başvurular 29 Mayıs 2019 saat 17.00’a kadar kabul edilecektir.
Proje geliştirmek isteyen kurum ve kuruluşlara başvuru koşulları, atılması gereken adımlar, çağrı kapsamı ve proje seçim süreçleri konularında detaylı bilgi sunmak üzere Ankara, İstanbul, İzmir, Van, Samsun, Trabzon, Diyarbakır, Kayseri, Elazığ ve Antalya’da çevre illeri de içerecek şekilde bilgilendirme toplantıları düzenleniyor. Ankara, Kayseri ve İstanbul ve Van’ın ardından 25 Nisan 2019 Perşembe günü Samsun’da bir Bilgilendirme Toplantısı düzenlenecek. Toplantı 13.30 - 16.00 saatleri arasında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Konferans Salonunda yapılacak.
Çağrı neleri kapsıyor?
İkinci çağrıda “Araştırma – Geliştirme” ile “Yaratıcı Endüstriler” olmak üzere 2 başlık altında proje teklifleri toplanacak. Bu çağrı döneminde hazırlanacak projelerin süresi en fazla 30 ay olacak. Her türlü eğitim ve danışmanlık hizmeti (teknik destek) ile makine/ekipman, yazılım, veri tabanı üyeliği gibi tedarik alımları için de harcama yapılabilecek.
Araştırma- Geliştirme odaklı projelerde “üniversite – sanayi” işbirliğini kuvvetlendirmeyi hedefleyen proje tekliflerine öncelik verilecek. Bu başlık altında Ar-Ge birikiminin ticarileştirilmesinin önünü açacak fikirlerin sunulması bekleniyor
Destek Miktarı: 3.000.000 € - 8.000.000 €
Desteklenebilir Alım Türleri: Teknik destek ve Tedarik
Ortaklık: Zorunlu
Kimler başvurabiliyor? Üniversiteler, TGB’ler, TTO’lar, araştırma merkezleri (kamu), tasarım merkezleri (kamu), kalkınma ajansları, iş dünyasını temsil eden çatı organizasyonlar, sektörel dernekler ve vakıflar.
Yaratıcı Endüstriler başlığı altında sunulacak olan proje tekliflerinin sektördeki eko-sistemi güçlendirmeye katkı sunması bekleniyor. Ayrıca yaratıcı ürün geliştirme çalışmaları, benzer yapılar ile işbirliği kurulması, yaratıcı atölyeler ve tasarım merkezlerinin oluşturulması gibi faaliyetler desteklenebilecek.
Destek Miktarı: 2.000.000 € - 5.000.000 €
Desteklenebilir Alım Türleri: Teknik destek ve Tedarik
Ortaklık: Zorunlu
Kimler başvurabiliyor? Belediyeler, Üniversiteler, TGB’ler, TTO’lar, araştırma merkezleri (kamu), tasarım merkezleri (kamu), Kalkınma Ajansları, iş dünyasını temsil eden çatı organizasyonlar, sektörel dernekler ve vakıflar.
Başvurular nasıl yapılacak?
Teklif sunma aşamalarına ve başvuru ölçütlerine ilişkin bilgileri içeren çağrı rehberleri ve Programla ilgili tüm detaylara rekabetcisektorler.sanayi.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor. Proje teklifi sunmak isteyen kuruluşların 29 Mayıs 2019 saat 17.00’ye kadar başvurularını web sitesi aracılığıyla elektronik sistem üzerinden yapmaları gerekiyor. Başvuru yapmayı planlayan kurum ve kuruluşlar, sorularını 20 Mayıs 2019 tarihine kadar [email protected] adresine e-posta olarak iletebilir. Sorulara haftalık olarak web sitesi üzerinden toplu olarak yanıt verilecektir.
Tarih: 25 Nisan 2019 Perşembe
Saat:  13.30- 16.00 ( Kayıt: 13.30; Toplantı Başlangıç Saati: 14.00)
Yer:    Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Konferans Salonu (Yaşar Doğu Cad. No: 62, Samsun Organize Sanayi Bölgesi, Tekkeköy SAMSUN)
REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI NEDİR?
Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği anlaşması çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 800 milyon avroluk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir programdır. 2007 yılından bu yana yürütülen Program ile Türkiye'deki bölgesel farklılıkların dengelenmesi için KOBİ'lerin rekabet gücünün artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor.
Programın, 2007-2013 yıllarını kapsayan ilk döneminde yaklaşık 520 milyon avro bütçeyle Hatay'dan Sinop'a, Mardin'den Yozgat'a 43 ilde büyük çaplı yatırımlar hayata geçirildi. Bu dönemde KOBİ'lerin altyapı ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak ortak kullanım atölyeleri ve üretim tesislerinin kurulması, yenilikçi teknolojilerle üretimin katma değerinin artırılması, finansa erişim ve turizm altyapısının geliştirilmesini sağlayan projelere mali kaynak aktarılıyor.
AB-Türkiye mali işbirliğinin yeni dönemi kapsamında, 2014-2020 yılları arasında hedef bölgesi tüm Türkiye olarak genişlemiş olan Rekabetçi Sektörler Programı, yenilikçilik ve AR-GE gibi alanları da destek kapsamına alarak kalkınma hamlelerini daha geniş bir coğrafyaya yaymayı planlıyor.
Program ve desteklenen projeler hakkında detaylı bilgiye rekabetcisektorler.sanayi.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum