Ordu Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına yangın güvenlik eğitimi verildi.

BÜYÜKŞEHİR’DE YANGIN TATBİKATI… Ordu Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına yangın güvenlik eğitimi verildi

Ordu Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına yangın güvenlik eğitimi verildi.
24 Eylül 2014 - 02:26
BÜYÜKŞEHİR’DE YANGIN TATBİKATI…

Ordu Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına yangın güvenlik eğitimi verildi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına, İtfaiye Dairesi Başkanlığı Afkom Eğitim ve Önleme Şube Müdürlüğü ile İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Şube Müdürlüğü’nce koordineli temel yangın güvenliği eğitim programı düzenlendi.

Daire Başkanları, Şube Müdürleri, Yönetici ve Personel düzeyince gerçekleşen programa katılımın yüksek olması dikkatlerden kaçmazken,  verilen eğitimlerin ne kadar çok önemsendiğinin ve itfaiye teşkilatının profesyonelleştiğinin göstergesi oldu.

TEORİK VE UYGULAMALI EĞİTİM VERİLDİ…

İş sağlığı ve Güvenliği bakımından işletmelerde olması ve alınması gereken eğitim ve önlemler kapsamında planlanan programın temel yangın güvenliği bölümü, Ordu Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda verildi. Toplam 6 saat süren eğitimin 4 saati teorik olarak verilirken, son iki saat ise planlanan senaryo ile tahliye ve uygulamalı yangın tatbikatı olarak gerçekleştirildi.

YANGININ GECİKMEDEN FARK EDİLMESİ GEREKİR…

Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Adnan Meral, Eğitim programının açılış konuşmasında, “Yangın güvenliğinin en önemli basamağı yangının çıkmasına mani olmak için gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Yangın tehlikesinin daha iyi anlaşılması ile tehlike algısı ve risk değerlendirme yetisinde gelişme sağlanarak korunma tedbirlerine verilen önem artırılmalıdır. Yangına sebebiyet verebilecek unsurların daha iyi anlaşılması ile bunların kontrolü cihetine gidilerek yangınların çıkması minimize edilebilir ama asla sıfırlanamaz” dedi.

Daire Başkanı Meral, konuşmasına şöyle devam etti; “Yangın çıktığında ise önemli olan onun gecikmeden fark edilmesidir. Sonra erken ve etkin müdahaleye hazır olunması gerekmektedir. Tüm önlem ve engellemelere rağmen yangın çıkıp ta başlangıçta söndürülemediğinde ve tahliyeye karar verildiğinde önceden planlı ve organize bir tahliyenin kıymeti hiçbir şey ile ölçülemez. Binanın tahliye edilmesini gerektiren şartlar gecikmeden görülerek tahliyenin başlatılması gerekmektedir. Tahliye kararının gecikmesi telafisi imkânsız kayıpları beraberinde getirebilir.”

Katılımcılara iş yerlerinde gerekli önlemlerin alınması gerekliliğinin altını çizen Adnan Meral, “Yangını ilk gören çalışan veya vatandaş yangını uyarı butonları ve sair yollarla ihbar ve alarm vermesi gerekir. Sonra en yakın uygun söndürme cihazı ile söndürme çalışması yapması gerekir. Sıvı ve gaz yangınları hariç genelde yangının başlangıcındaki ilk bir dakikada sivil imkânlarla yangına müdahale edilebilmektedir. Buna göre tüm çalışanların ve vatandaşların söndürme cihazlarının kullanılmasını öğrenmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

İTFAİYE GELENE KADAR İŞ YERİ SÖNDÜRME EKİPLERİ OLAYA MÜDAHALE ETMELİ!

Konuşmasının sonunda yangın başlangıcında işyeri personelinin müdahalede bulunması gerektiğinin altını çizen Daire Başkanı Meral, “Yangının başlangıcındaki ilk bir dakikadan sonra itfaiyenin yetişeceği zamana kadar işyerinin söndürme ekibinin itfaiyeci kişisel koruyucu donanımlarını kuşanarak yangına müdahale çalışmalarını devam ettirmesi gerekir. Ayrıca yine itfaiye yetişene kadar mahsur kalan varsa kurtarma çalışmalarının yapılması, ilkyardım gerektiren acil durum oluşmuşsa ilkyardım yapılması, korunması gereken kurtarılmış eşyanın koruma altına alınması gerekecektir. Tüm bunlar işyerlerinde acil durum ekiplerinin kurulmasını ve eğitilmesini gerektirmektedir. Ayrıca kişisel koruyucu donanımların ve diğer teçhizatın bulundurulacağı yangın istasyonu odası oluşturulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Sözlerini İşyerlerinde kurulması gereken acil durum ekiplerinin önemine vurgu yaparak bitiren İtfaiye Dairesi Başkanı Sayın Adnan Meral konuşmasının sonunda eğitime katılan tüm birimlere başarı temennisinde bulundu.

TATBİKAT GERÇEĞİNİ ARATMADI…

Eğitim sonunda gerçekleştirilen tatbikat ise nefesleri kesti. Gerçeğini aratmayan tatbikatta, yangın anında binada mahsur kalanların İtfaiye Merdiven aracıyla tahliyesi gerçekleştirildi. Bina içinde çıkan yangınlar ekiplerce başarılı şekilde söndürüldü. Portatif söndürme cihazlarının kullanımı ile sona eren eğitim, Büyükşehir çalışanları tarafından memnuniyetle karşılandı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum