LOJİSTİK KÖY ŞEHİR EKONOMİSİNİ ŞAHLANDIRACAK

Üretim ve ihracat gücü ile adından söz ettiren Samsun, hızla yapımı devam eden Lojistik Köy Merkezi projesi ile uluslararası ve bölgesel lojistik güç olma yolunda hızla ilerliyor

LOJİSTİK KÖY ŞEHİR EKONOMİSİNİ ŞAHLANDIRACAK
19 Ocak 2017 - 19:04
3Üretim ve ihracat gücü ile adından söz ettiren Samsun, hızla yapımı devam eden Lojistik Köy Merkezi projesi ile uluslararası ve bölgesel lojistik güç olma yolunda hızla ilerliyor. Bir anlamada Samsun ekonomisini şahlandıracak projelerden biri olan Lojistik Köy Merkezi ile artık üreticinin ürettiği heba olup gitmeyecek dökülen alın terinin hakkını alacak.
Samsun Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin öncülüğü, Tekkeköy Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Merkez Organize Sanayi Bölgesi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının da işbirliği ve destekleriyle Tekkeköy ilçesi Aşağıçinik Mahallesi’nde yaklaşık 680 dönümlük arazide yapım çalışmaları devam eden Lojistik Köy Merkezi'nin İdari Komite toplantısı Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi.
2 TARLADA 1,PAZARDA 5 TL DÖNEMİNE ARTIK SON
Toplantıda konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Karayolu, denizyolu, demiryolu ve havayolu erişimi ile kombine taşımacılık imkânlarının olduğu depolama ve ulaştırma hizmetlerinin birlikte sunulacağı lojistik köylerin Türkiye’nin 2023 hedefleri kapsamında büyük önem arz ettiğini vurguladı. İşitme Engelliler Olimpiyatları öncesinde Samsun Lojistik Köy Merkezi inşaatının ve çevre düzenlemesinin bitirileceğini söyleyen Başkan Yılmaz, "Bir tesadüf müdür bilmiyorum ama Sayın Cumhurbaşkanımız bir kaç gündür bir malın üretildiği alandan çıkıp ta pazara gelinceye kadar üzerine ilave edilmiş navlun giderleri ile ilgili çarpıklığı dile getiriyor. Tarlada 1 lira olan bir malın pazarda fiyatının 20 katına çıktığı çarpıklığı ifade ederek bir anlamda lojistiğin de önemini vurgulamış oluyor. Eskiden bir malın pazar fiyatını ulaşım giderleri belirliyordu. Şimdi modern dünyada ulaşım giderlerinden çok daha farklı olan elleçleme, depolama ve bunun dışında bir çok giderler malın pazardaki fiyatını belirleyen unsurlar oldu. Eğer bu döngüyü iyi bir pratiğe döndürürsek Samsun'umuzun da sahip olduğu hava, kara, deniz ve demir yolu gibi tüm ulaşım ağları ile lojistiği en iyi uygulayan şehirlerden biri oluruz. Hatta iddia ediyorum en iyisi biz oluruz" diye konuştu.
LOJİSTİK KÖY ŞEHİR EKONOMİSİNİ ŞAHLANDIRACAK
Demiryolu bağlantısının projenin en hassas noktalarından biri olduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz, "Bu konuyu DDY yetkililerimizle sürekli görüşüyoruz. Milletvekillerimiz de bu konuda çok hassas. Samsun merkezinden Tekkeköy'e kadar, eski banliyö Çarşamba demiryolu hattını lojistiğe erişim hattı olarak şimdilik kullanacağız ama daha sonra Organize Sanayi Bölgesi'nden bir hattın oraya yapılması ile ilgili plan proje ve kamulaştırma süreçleri ile ilgili işler devam edecek. Bu proje Samsun'umuz için yürüttüğümüz en önemli projelerden biri. Lojistik Köy şehir ekonomisini şahlandıracak. Özellikle üreticilerimiz için büyük önem taşıyor. Lojistik Köy Merkezi ile artık üreticinin ürettiği ürünü heba olup gitmeyecek benim köylüm benim üreticim döktüğü alın terinin hakkını alacak" dedi.                       
1LOJİSTİK KÖYÜNÜZ VARSA BİR ADIM ÖNDESİNİZDİR
 Başkan Yılmaz'ın ardından konuşan Samsun Valisi İbrahim Şahin ise, “Karadeniz’de Samsun dört ulaşım aksını bünyesinde barındıran bir kenttir. Demiryolu, Denizyolu, Havayolu ve Karayolu bu avantajlı durum sadece dört şehirde bulunuyor. Bunlar Samsun, İzmir, İstanbul ve Mersin’dir. Biz bu anlamda çok şanslıyız. Bu proje bir Avrupa Birliği projesi olup, oluşumunda katkısı olan benden önceki meslektaşım Sayın Hüseyin Aksoy’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Lojistik merkeziniz varsa siz bir adım önde oluyorsunuz. Ticaret yapıyorsanız, taşımacılıkla uğraşıyorsanız. Lojistik merkeziniz yoksa bu faaliyetleri sürdürüyor olmanız çok zordur. Lojistik merkezindeki inşaat ve diğer konularla ilgili bizim belli aralıklarla kamuoyunu aydınlatmamız ve bilgilendirmemiz gerekmektedir. Bizim bir taahhüdümüz var. Devlet demiryolları, hükümet ve şehir yöneticileri olarak, bir taraftan lojistik merkezi yükseltiyorken, diğer taraftan demiryolu hattının oraya ulaşması gerekiyor. Bununla ilgili bu şehrin yöneticileri olarak demiryollarını harekete geçirmemiz gerekiyor. Değerli Bakanımızın ve Milletvekillerimizin bu anlamda süreç hakkında bilgilendirilmesi gerekmektedir. Lojistik köyün bir an önce tamamlanması için üzerimizde büyük bir sorumluluk var. Lojistik köyün çok ivedi bir şekilde bitirilmesi, bu iltisak hatlarının yapılması ve özellikli Samsun-Ankara demiryolunun, hem hızlı trenin, hem de Delice ile Havza arasındaki yük treninde işleyebileceği üçüncü bir rayın oraya yerleştirilmesi gerekiyor. Biz 1006 km’lik hattı 600 km kısaltarak 400 km’ye düşürülmesini sağlarız. Tabi bu olursa Samsun ciddi anlamda mesafe alacaktır” diye ifade etti.
BİZ BURADAN BAŞKA ŞEHİRLERE VE ÜLKELERE GÖNDERECEĞİZ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik, Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması ve 2017 yılı yatırım programına alınması yönündeki kararı imzaladığını vurgulayan Vali Şahin, ”Bu yapıldığında dışardan Samsun’a gıda ürünlerinin gelmesi yerine, biz buradan başka şehirlere ve ülkelere göndereceğiz. Onun için bizim her hâlükârda lojistiğe ihtiyacımız var. Özellikle tüketim ekonomisinin her geçen gün kamçıladığı, bize daha fazla tüketimi hatırlattığı bir dünyada yaşamaya başladık. Bir taraftan da elektronik ticaretin Amerika’da % 70’lere çıktığı, Türkiye’de % 15’lerde olduğu bu çok bakir bir alanın önümüzdeki dönemde çok hızlı gelişeceğini dikkate alırsak, lojistiğin bundan 3 veya 4 kat daha önem arz ettiğini söylemek istiyorum. Bir taraftan kargo şirketleri, bir taraftan PTT gibi hem lojistikle meşgul olan ama küçük kutularını taşıdığını varsayarsak bu alanı bizim çok hızlı şekilde imar etmemiz lazım. Bunu sağladığımız zaman mesafemiz iki kat artacaktır. Ama biz lojistikle ilgili sistemi sağlıklı kuramazsak, bu pastanın veya bu faaliyetin başka illere kayabileceğini dikkate almamız gerekiyor. İlgili arkadaşların çok hızlı bir şekilde üretim yapmaları gerekiyor. Onun için bizde hızlı hareket ediyor olursak usulüne uygun, hukuka uygun bir şekilde kazanan Samsun, dolayısıyla ülkemiz olacaktır. Hepinize sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.
Konuşmanın ardından, Teknik Destek Projesi Rekabet ve Pazarlama Uzmanı İrfan Erdim tarafından proje hakkında bir sunum gerçekleştirildi. Samsun Lojistik Merkezi İdare Komite Toplantısına ayrıca, Tekkeköy Kaymakamı Günay Öztürk, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ünsal Ağaoğlu, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, ilgili kamu kurum ve kuruluş müdürleri katıldı.
Köksal ÖNER
şokhaber.net


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum