TÜBA'dan İsrafla Mücadele Sempozyumu

TÜBA; gıda ve su kaynaklarının korunması, sürdürülebilir kullanımı ve israfın önlenmesinin yanı sıra gıda ve su kaybının nedenleri ve etkilerinin ortaya konmasına dair strateji geliştirmek üzere 24 Mayıs 2024 tarihinde İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde “Gıda, Su Kaybı ve İsrafı Sempozyumu” gerçekleştirecek.

TÜBA'dan İsrafla Mücadele Sempozyumu
14 Mayıs 2024 - 16:34
TÜBA’nın bilim temelli rehberlik ve danışmanlık sorumluluğu çerçevesinde; TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin ve çalışma grubu üyeleri tarafından hazırlanan programda; dünya genelinde hızla artan nüfus ve kısıtlı doğal kaynaklar arasındaki dengesizlik, özellikle gıda ve su kaynaklarının yönetimi konusunda ciddi sıkıntılara yol açan önemli sorunlar masaya yatırılacak. Gıda sıkıntısı ve gıdaya erişim, su sorunu ve aşırı tüketim sorunlarına dikkat çekilecek ve sürdürülebilir çözümler geliştirilecek.
Dünya; su, gıda ve iklim değişikliği sarmalında
Dünya genelinde üretilen gıdanın yaklaşık üçte biri kullanılmadan çöpe atıldığına vurgu yapan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, bu durumun ekonomik kayıp olarak değerlendirilmesinin yanında, aslında açlıkla mücadele eden bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine ulaşmadan israf edildiği için çok daha büyük bir küresel sorun olarak görülmesi gerektiğinin altını çizdi.
Başkan Şeker şöyle devam etti: “Su kaybı ise, tarımdan endüstriyel ve kentsel yaşama kadar geniş bir alanda, suyun verimsiz kullanımını ve kaçaklarını kapsıyor. Ayrıca; gıda ve su kaybı da israfı da sera gazı emisyonlarını artırıyor, iklimi daha da kötüleştiriyor ve iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir engel teşkil ediyor. Sempozyumda bahsi geçen tüm konuların çok yönlü yapısı ve kompleks etkileşimleri ele alınacak. Sempozyum süresince sağlanacak tartışma ortamları, bilgi ve tecrübe paylaşımı için değerli bir zemin hazırlayacak. Bu etkinlik, katılımcıların mevcut bilgilerini güncellemelerine, yeni bakış açıları kazanmalarına ve gıda, su kaybı ve israfı ile mücadelede etkili stratejiler geliştirmelerini sağlayacak.” dedi. Sempozyum sonunda hazırlanacak kapsamlı raporun yayımlanarak ilgili kurumlarla paylaşılacağı ve politika üreticilerinin faydasına sunulacağı bilgisini de verdi.

Sempozyum, kaynakların yönetiminde stratejik bir role sahip
TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin ise gıda israfının, dünya genelinde üretilen gıdanın yaklaşık üçte birinin kullanılmadan çöpe atılması anlamına geldiğini söyledi. “Sempozyum, konun uzmanları bilim insanları ve uzmanları bir araya getirerek bu önemli konularda farkındalık yaratmayı ve disiplinler arası çözümler geliştirmeyi amaçlıyor. Katılımcılar, gıda ve su kaynaklarının daha etkin kullanılması için en iyi uygulamaları ve yenilikçi teknolojileri paylaşacak, ayrıca etkili politika önerilerini tartışacaklardır. Konu hakkında çalışan bilim insanlarını ve uzmanları bir araya getirecek olan sempozyum, kaynak yönetimi stratejilerinin şekillendirilmesinde hayati bir role sahip olup, daha sürdürülebilir bir gelecek için kritik öneme sahip” dedi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum