KIZILIRMAK HAVZASI YÖNETİM HEYETİ SAMSUN'DA TOPLANDI

Kızılırmak Havzası’nın geleceğine yön veren Havza Yönetim Heyeti Toplantısı Samsun Devlet Su İşleri 7'inci Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda a düzenlenendi

KIZILIRMAK HAVZASI YÖNETİM HEYETİ SAMSUN'DA TOPLANDI
18 Kasım 2016 - 07:08
Kızılırmak Havzası’nın geleceğine yön veren Havza Yönetim Heyeti Toplantısı Samsun Devlet Su İşleri 7'inci Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda a düzenlenendi.
Toplantıda ilk olarak DSİ 7’inci  Bölge Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Saraç, 'Havzada yer alan illerin su koordinasyon kurulu toplantı sonuçlarının değerlendirilmesi' ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak tarafından Havza koruma eylem planı kapsamında korunan Kızılırmak Deltası'nda Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çalışmalar' ile ilgili olarak birer sunum gerçekleştirildi.
HEM ALINAN KARARLARLA BU KONUDAKİ BİLİNÇLER ARTTIRILACAK2
Sunumların ardından Kırıkkale Valisi İlker Haktankaçmaz yaptığı konuşmasında, "Su bugün çok önemli kaynaklarımızdan birisidir. Ülkemiz su zengini bir ülke değil. Kızılırmak çok sayıda ili geçerek Samsun'a ulaşıyor. Kızılırmak'ın geçtiği illerde çok güzel çalışmalar olsa da, herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediği müddetçe arzu edilen başarıyı yakalamak zor olacaktır. Her il aynı kapasitede değil. Kızılırmak'a dökülen atıkların arıtılması konusunda belediyelerin yaptırımları uygulamasında biraz sıkıntı var. Bu toplantılarda hem alınan kararlarla bu konudaki bilinçler arttırılacak, hem de önerilen gündeme taşınmasıyla daha sonuç odaklı çalışmalar gündeme gelecektir" dedi.
3BOYABAT BARAJI SAMSUN'U BÜYÜK ÖLÇÜDE KORUYOR
Sinop'a yeni atanndığını belirten Sinop Valisi Hasan İpek, "Bizim ilimiz sınırları içerisinde bulunan Boyabat Barajı Samsun'u büyük ölçüde koruyor. Diğer bütün illerden gelen fazlalıkları biz orada tutuyoruz. Bir de oraya biyolojik arıtma yaparsak siz bu işler için hiç uğraşmazsınız. Samsun'un suyu Boyabat Barajı'ndan geliyor. Boyabat Barajı'nı arıtırsanız Kızılırmak Deltası'ndaki sahillerde çalışmalar yapmak için uğraşmazsınız. Ben bunu DSİ'ye teklif ediyorum" diye konuştu.
KUŞ CENNETİNİ ÖNCE 144 KAÇAK YAPIDAN TEMİZLEDİK4
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, ulusal ve uluslararası turizme kazandırmak istedikleri Kızılırmak Kuş Cenneti’nde yapılan çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi verdi. 354 kuş türünün bir arada yaşadığı kuş cennetini önce 144 kaçak yapıdan temizlediklerini ifade eden Albayrak, “Kaçak yapıları yıktıktan sonra molozları kaldırmayarak 4 tepecik oluşturduk. Bu tepeler çimlenerek doğaya uygun hale gelmesinin yanında üstüne gözlem noktaları yerleştireceğiz. Kaçak yapıları yıktıktan sonra doğa adeta kendini yeniledi. Yeni kuş türleri ortaya çıktı. Bir daha bölgede kaçak yapılaşmaya kesinlikle müsaade etmeyeceğiz“ dedi.
REFÜJLERİNİ KUŞ TÜRLERİNİN FİGÜRLERİ İLE DONATTIK. ÇOK DA FAYDASI OLDU
Kuş cennetinin tanıtımına ilişkin yapılan çalışmaları anlatan Zennube Albayrak, “Çarşamba Havaalanı’ndan başlayıp kuş cennetine kadar ki yol güzergâhının orta refüjlerini kuş türlerinin figürleri ile donattık. Çok da faydası oldu. Kuş cennetini ulaşımı kolaylaştırmak için yönlendirme levhaları yerleştirdik. 19 Mayıs ve Bafra ilçelerinden girişlere giriş kapıları ile jandarma güvenlik noktaları koyduk.  6 atlıdan oluşan atlı güvenlik birimi kurduk. Leyleklerin bulunduğu 2 bin metrelik alanı kamulaştırarak, Leylek TOKİ’yi koruma altına aldık. Bunun yanı sıra Leylek Kule inşa edip Leyleklerin göçlerini ve davranışlarını tespit edebilmek için 8 kuşa çip taktık. 4 tanesinden sinyal alıyoruz. Şuan çip takılan Leylekler, Çad, Etiyopya, Sudan ve Samsun’da bulunuyor” bilgisini verdi.
YÖRESEL LEZZETLERİN TATTIRILMASI İÇİN KIL ÇADIRLARI KURDUK
Kuşların ve yaban hayvanlardan yaralananların tedavileri için kurdukları ilk yardım ünitesine de değinen Albayrak, “Burada hayvanlarımız tedavi edilip yeniden doğaya salınıyor. Kuş cenneti güzergâhındaki binaları boyattık, çitleri onardık, çöp tenekelerini doğaya uygun sazlıklarla çevreledik. Ahşap ev ve iskeleyi hizmete koyduk. Yöresel lezzetlerin tattırılması için kıl çadırları kurduk. Bunun yanı sıra otopark, karavan park ve yürüyüş yolları projeleri üzerinde çalışıyoruz“ şeklinde konuştu.
YERLERLE İLGİLİ OLARAK ÇOK CİDDİ BİR TANITIM YAPMAKTADIR7-bos-kalip-haber
Vali İbrahim Şahin ise toplantıda yaptığı konuşmasında, “Biraz serzeniş gibi olacak ama bu toplantıda bazı valilerimizin belki iş yoğunluğu nedeniyle gelememeleri ama belediyelerden neredeyse hiç katılımın olmaması işin sanki bir ayağının eksik kaldığını gösteriyormuş gibi bir algı oluşturuyor. Acaba biz de gelip değerli vaktimizi burada öldürüyor muyuz diye de bir kanaate kapılmaya başladım. Hâlbuki su hayattır. Suyu ne kadar çok muhafaza edersek, o kadar sağlıklı bir gelecek ortaya çıkacağını düşünüyorum. Kızılırmak Deltası'nın UNESCO sürekli listesine girmesi başta farkındalık sağlamaktadır. UNESCO Birleşmiş Milletlere bağlı bir örgüt. Kendi listesine giren yerlerle ilgili olarak çok ciddi bir tanıtım yapmaktadır. Bu da farkındalığı oluşturmaktadır. İster istemez insanlar bu tarafa yoğunlaşıyorlar. Tabi bunun da turizme çok büyük katkıları oluyor. Aslında bu toplantıyı Temmuz ayında yapmış olsaydık, Kuş Cennetinin bulunduğu yerde yapacaktık. Kuş Cennetini her birimizin görmesi gerekiyor. Samsun ‘a geldiğim günden itibaren kuş cenneti en çok emek sarf ettiğim yerlerden birisidir” dedi.
TURİSTİ İLİMİZE ÇEKECEK YERLERDEN BİRİSİ OLACAKTIR
Kuş Cenneti Samsun’un, Türkiye’nin, hatta dünyanın sahip olduğu birkaç güzel yerlerden birisi olduğunun altını çizen Vali Sahin, ”Kuş Cennetinde 352 tane kuş türü vardı. Geçenlerde 2 tane kuş türü daha görüldü. 354 tane kuş türü Kuş Cennetinde görülmeye başlandı. Türkiye’de ise toplam görülen kuş türü 400’dür. Yani bu 400 kuş türünün 354 tanesi bizim ilimizin içerisinde bulunan Kuş Cennetinde görülmektedir. Burayı ileriki yıllarda arzu ettiğimiz şekilde yönetebilirsek milyonlarca turisti ilimize çekecek yerlerden birisi olacaktır. Onun için biz orada av yasağını getirdik. Kaçak yapılarla mücadele ediyoruz. Oralarda güvenlik tedbirlerini artırdık. Kuş Cenneti 555 bin dönümlük bir alandadır. Kuş Cenneti bir dünya mirası olması hasebıyle korunmaya alındı. Kuş Cennetinin UNESCO listesine girmesinin bir başka faydası da sahiplenmesi anlamına gelmektedir. Bir başka faydası da finansal destek sağlamaktadır. UNESCO’nun yılda 4 milyon dolarlık bir bütçesi var. Bu bütçeden eğer uygun bir çalışma geliştiriliyorsa onlardan bir finans temin ediyorsunuz. UNESCO listesine girmek için hep beraber bir mücadele verdik” diye konuştu.
BAZI BARAJLAR BİR TAKIM ATIKLARIN BURAYA GELMESİNİ ÖNLÜYOR
Bu gün burada Kızılırmak havzası dolayısıyla bu toplantıyı yaptıklarını dile getiren Vali Şahin, ”Bu çalışmalar 2010’lu yıllarda başladı. Hem kuraklıkla, hem de su kaynaklarının aslında korunması konusuyla mücadele yapılıyor. Katı atıkların yönetimi konusunda çok ciddi gayret sarf edilmesi gerekmektedir. Eğer biz nehirlerimizi, deltalarımızı ve su havzalarını koruyamazsak, denizdeki suyu içemiyorsak suyun olması hiçbir şey ifade etmemektedir. İleri biyolojik arıtma tesisimiz var. Samsun'da ciddi bir arıtma yapılıyor. Bu da Samsun'da hiçbir atığın denize gitmediği anlamına geliyor. Bazı barajlar bir takım atıkların buraya gelmesini önlüyor. Ama kimyasal kirliliğin önüne geçmek mümkün değil. Onun için başta biz yöneticiler olmak üzere ama işin esas sorumlusu olan DSİ belki bu konuya daha duyarlı olurlar diye düşünüyorum.” Ben bu toplantının hayırlı olmasını diliyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” dedi.  Toplantıya ayrıca, DSİ 7. Bölge Müdürü Ahmet Kanık, SASKİ Genel Müdürü Kamil Demircioğlu, ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Köksal ÖNER
şokhaber.net

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum