Osmanlı Müellifleri Arapçaya Çevrildi

TÜBA, Türk İslâm Bilim Kültür Mirası (TİBKM) kapsamında Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın Osmanlı Türkçesinden günümüz harflerine çevrilen Bursalı Mehmed Tâhir'in “Osmanlı Müellifleri” eserinin Arapça versiyonunu yayımladı.

Osmanlı Müellifleri Arapçaya Çevrildi
04 Nisan 2024 - 14:50
TÜBA’nın 2014 yılında başlattığı Türk-İslâm Bilim Kültür Mirası (TİBKM) Projesi, 2018 yılıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı himayelerinde sürdüren TÜBA’nın 2016 yılında TÜBA’nın günümüz harflerine kazandırarak okurla buluşturduğu Osmanlı Müellifleri; Prof. Dr. Seyit Bahçıvan, Doç. Dr. Aydın Kudat ve Dr. Öğr. Üyesi Şehabettin Kırdar’ın Arapçaya çevirisiyle 3 cilt halinde TİBKM içerisinde yerini aldı. Böylece TİBKM çerçevesinde yayımlanan eser sayısı 56’ya yükseldi.
Araştırmacı ve entellektüeller için önemli bir başvuru kaynağı olan ünlü bibliyografya ve biyografya Osmanlı Müellifleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde Bursalı Mehmed Tâhir tarafından yazıldı. Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan son dönemine kadar yaşamış ve eser vermiş yazar ve bilginler hakkında ayrıntılı bilgi veren çalışma, Osmanlı biyografyacılığının en ünlü eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Eserde şahıs adları ve özellikle eser adlarından oluşan çok geniş ve gelişmiş bir dizin, kitabın 3. cildinin sonuna eklendi. Yazarlar Meşâyih (din âlimleri), Ulemâ (âlimler), Şuarâ (edip ve şairler), Müverrihîn (tarihçiler), Etıbbâ (tabip ve hekimler), Riyâziyyûn (matematikçiler) ve Coğrafiyyûn (coğrafyacılar) başlıkları altında ayrıntılı şekilde bu kez Arapça olarak açıklandı.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum