ÇİFTÇİLERE TARSİM TARIM SİGORTALARI ANLATILDI

Samsun Tarım İl Müdürlüğü ve TARSİM Karadeniz Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle İlimiz Ayvacık, Terme, Bafra, Çarşamba ve 19 Mayıs ilçelerinde toplam 15 köyde planlanan Tarım bilgilendirme toplantıları ta

ÇİFTÇİLERE TARSİM TARIM SİGORTALARI ANLATILDI
23 Şubat 2018 - 16:34
Samsun Tarım İl Müdürlüğü ve TARSİM Karadeniz Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle İlimiz Ayvacık, Terme, Bafra, Çarşamba ve 19 Mayıs ilçelerinde toplam 15 köyde planlanan Tarım bilgilendirme toplantıları tamamlandı.
Fındık üreticilerini Tarım sigortası yaptırmaları konusunda uyaran, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vekili Bekir Karaosmanoğlu Fındıkta tarım sigortası yaptıracaklar için son tarihin 10 Mart 2018 olduğunu belirtti.
GETİRECEĞİ ZARARLARI KARŞILIYORUZ
Devlet Destekli Tarım sigortaları 2018 Yılı uygulamaları konusunda çiftçileri bilgilendiren, Tarsim Karadeniz Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu,” Üreticilerimizin ürünlerini sigorta yaptırarak(dolu, sel, su baskını, fırtına, hortum, heyelan, deprem ve benzeri) tabii afetlerin getireceği zararları karşılıyoruz. Bahsi geçen doğal afetler için yapılacak sözleşmelerde primin yüzde 50'si devlet tarafından ödenmektedir. Meyvecilikte hassas bir konu olan don riskine karşı devlet desteği %67 ve bir önceki yıl yaban domuzu zararı ile hastalıktan arılık belgesine sahip işletmelerde şap hastalığı da sigorta kapsamına alındı. Bu yılda Buğday ürününe ilave olarak arpa, yulaf, çavdar ve tritikale İlçe Bazlı Kuraklık Sigortası kapsamına dâhil edildi. Kuraklık Sigortası yaptıran çiftçilerimizin poliçe bedelinin yüzde 60’ı devletimiz tarafından ödenmektedir. Tarım her yıl büyüdükçe kapsama aldığı riskleri genişletmeye devam edecektir" diye konuştu.
YATIRILMALARI KENDİ MENFAATLERİNE OLACAKTIR
Konu ile ilgili açıklama yapan; İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vekili Bekir Karaosmanoğlu da, “Çiftçilerimizin Sigorta kapsamına dâhil olan herhangi bir doğal afet meydana geldiğinde mağduriyet yaşamamaları için mutlaka Tarım Sigortası yaptırmaları gerekmektedir. Tarım Sigortası yaptırmayan üreticilerimiz 2090 Sayılı Tabi Afetlerden Zarar Gören çiftçilere yapılacak Devlet yardımlarında istifade edemeyeceklerdir. Çiftçilerimizin Tarım sigortası tarım yaptırmak için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüklerine giderek ÇKS çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptırmaları ya da mevcut kayıtlarını güncelleyip, yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri aracılığıyla sigorta yaptırılmaları kendi menfaatlerine olacaktır. Son günlerde hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi tarımsal üretimimizi olumsuz yönde etkileyebilir” dedi.
Köksal ÖNER
şokhaber.net

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum