BÜYÜKŞEHİRDEN ARICILIĞA BÜYÜK DESTEK

Arıcılıkta büyük kayıplar yaşanmasına neden olan hastalık ve virüslerle mücadeleye karşın kaliteli ve etkili genç ana arı üretimi konusunda harekete geçen Samsun Büyükşehir Belediyesi, arı yetiştirici

BÜYÜKŞEHİRDEN ARICILIĞA BÜYÜK DESTEK
20 Nisan 2017 - 18:14
Arıcılıkta büyük kayıplar yaşanmasına neden olan hastalık ve virüslerle mücadeleye karşın kaliteli ve etkili genç ana arı üretimi konusunda harekete geçen Samsun Büyükşehir Belediyesi, arı yetiştiricilerine ana arı çiftleştirme kovanı dağıttı. Yaklaşık 11 bin TL tutarındaki bin 476 adet çiftleştirme kovanı, düzenlenen törenle 738 üreticiye teslim edildi.
Dünya genelinde arıcılığın geleceğini büyük tehlikeye düşüren ve toplu ölümleri tetikleyen hastalıklar, Türkiye’de de büyük risk oluşturuyor. Arıları öldürüp kovanları hızla telef eden hastalıklar, virüsler ve bunlara karşı etkin mücadele metotlarıyla ilgili ‘Sağlıklı Arı Mutlu Arıcı’ konferansı düzenlendi. Samsun Tarım İl Müdürlüğü’nde düzenlenen konferansa Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Nail Kırmacı, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, Samsun Arıcılar Birliği Başkanı Rasim Kaplan, akademisyenler ile arıcılar katıldı.
PROFESYONEL ARICILIK YAPILMAMASI OLDUĞUNU SÖYLEDİ
Arıcılığın geleceğinin tartışıldığı konferansa konuşmacı olarak katılan Samsun Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Uzmanı Veteriner Hekim Mithat Kurt, Türkiye’de arı ölümlerinin sebep olan nedenlerin başında hastalık ve bulaşan virüsler, bilgisizlik ve arılardaki direnç düşüklüğü, profesyonel arıcılık yapılmaması olduğunu söyledi. Arıcıların ucuz diye aldıkları merdiven altı kovanların hastalık taşıdığının altını çizen Kurt, virüs ve hastalıkların diğer kovanlara bulaşmasıyla arılarda toplu ölümler yaşanabildiğini kaydetti.
TEDAVİ VE MÜCADELE METOTLARI HAKKINDA BRİFİNG VERDİ
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Arıcılık Geliştirme-Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Levent Aydın da son yıllarda arılarda artan Varroa ve Nosema hastalıkları ile bunlara karşın uygulanacak tedavi ve mücadele metotları hakkında brifing verdi. Kovanlarda görülen virüslerin genellikle sudan bulaşan bakterilere bağlı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aydın, arıcıların bilinçli olmaması, profesyonel yetiştiricilik yapmaması ve etkili mücadele yöntemlerini uygulamaması halinde Türkiye arıcılığının gelecekte büyük sağlık problemleri ile baş başa kalacağını vurguladı.
BU İŞİ YAPIYORSANIZ PROFESYONELCE YAPACAKSINIZ
Genç ana arı ve koloni üretiminde Türkiye’nin Dünya’da ikinci sırada olduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı ise arıcılardan profesyonel ve kaliteli arıcılık yapmalarını beklediklerini ifade etti. Bilim ve teknik yerine maddiyatın ön planda tutulup korsan arı ve petekler kullanılmasının arı ölümlerine neden olduğuna dikkat çeken Arlı, “Biz arıcılıkta ülkemizi birinci sıraya çıkarmaya çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak bütçelerimizi üretenlere daha çok ayırmayı prensip edindik. Kim profesyonelce, bilime ve tekniğe inanıp, bunlardan istifade ederek üretim yapıyorsa kaynaklarımızı daha fazla kullandırıyoruz. Sizlerin ucuz diye merdiven altı petek ve kovanları alarak arı ölümlerine neden olma hakkınız yok. Çünkü arının olmaması canlının kalmaması demektir. Onun için bu işi yapıyorsanız profesyonelce yapacaksınız, yetişemediğiniz yerde de biz size destek olacağız. Allah size bu sezon bol bal ve kazanç versin“ ifadelerini kullandı.
Konferansın ardından arı yetiştiricilerine genç ana arı çiftleştirme kovanı dağıtımı yapıldı. Arı yetiştiricilerine çiftleştirme kovanlarını Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Nail Kırmacı, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, Samsun Arıcılar Birliği Başkanı Rasim Kaplan ile akademisyenler teslim etti.
Köksal ÖNER
şokhaber.net

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum