"Yüzde 100" İsimli Sergi Milli Mücadele Güzergâhının Son Durağı Ankara'da.

Samsun Kültür ve Sanat Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Eker, 19 Mayıs 1919’un 100. Yılı kutlamaları kapsamında hazırlamış olduğu ve 45 eserden müteşekkil “YÜZDE 100” adını verdiği kişisel resim sergisi TAV İşletmeleri Esenboğa Havaalanı TAV Galeri’de açıldı.

"Yüzde 100" İsimli Sergi Milli Mücadele Güzergâhının Son Durağı Ankara'da.
09 Aralık 2019 - 19:53
‘YÜZDE 100’ Sergisi 06-16 Aralık 2019 tarihleri arasında TAV Galeride gezilebilecek.
Sergi Açılışını Eski Milli Eğitim Bakanı, Eski T.B.M.M. Başkanı, Eski YÖK Başkanı ve eski OMÜ Rektörü olan Prof. Dr. Mehmet Sağlam ile Ankara Vali Yardımcısı Murat Soylu, TAV İşletmeleri Esenboğa Havaalanı Genel Müdürü Nuray Demirer ve diğer protokol ve davetliler birlikte gerçekleştirdiler.
Sergi açılışında konuşan Prof. Dr. Metin Eker, şunları söyledi; Yaklaşık iki yıl öncesinden planladığım bu sergi etkinliğimin en önemli özelliği İstanbul’dan başlayarak Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas ve Ankara illerini kapsayan bir güzergâh takip etmesidir. Bu güzergâh, Milli Mücadele’nin de başlangıç güzergâhıdır. Bu altı sergi istasyonuna bir de İtalya’yı ilave ettik. Bilindiği üzere İtalya, I. Dünya Savaşı’nda ülkemizi işgal eden ülkelerden birisi idi. Ancak biz barış, dostluk ve iyi niyetin karşılıklı olarak pekiştirdiği sanatımızla sergi serisine Ekim 2018’de İtalya’dan başladık. Aralık 2018’de İstanbul’da açılan sergi, Nisan 20129’da Samsun’da, Haziran 2019’da da Amasya’da, Temmuz 2019’da Erzurum’da ve Eylül 2019’da Sivas’ta devam etti. YÜZDE 100 Sergisi şimdi Ankara ev sahipliğinde tüm Türkiye ile buluşuyor.  Milli Mücadele, Kurtuluş Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Milletinin kahramanlık destanını ve Mustafa Kemal Atatürk konulu çalışmalardan müteşekkil sergi, 100 yıl öncesine ait belleğimizi tazeleme ve gelecek 100 yıllar için beklentilere dönük projeksiyona içerik oluşturma maksadı ile mahiyetini de biçimlendirmektedir. 19 Mayıs 1919’da büyük önder Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını kıymetiyle Samsun’a ulaştıran Bandırma Vapuru, yüzde 100’lük bir inanç, yüzde 100’lük bir şuur, yüzde 100’lük bir irade yüküyle dolu iken buna milletimizin Amasya, Erzurum, Sivas, Ankara ve Anadolu’nun diğer yörelerinden yüzde 100’lük bir kahramanlık iştiraki ile karşılık bulmuştur.
Ankara’da sergi için seçilen bu mekânın en büyük özelliği Ankara’dan tüm Türkiye’ye yolculuk yapanların sergiye ve dolayısıyla sergi içeriğine temas etme olanaklarına sahip olmalarıdır. Bu vesileyle on binlerce insanın bu sergiyi gezeceğini düşünüyoruz.
Sergi Açılışında konuşan Ankara Vali Yardımcısı Murat Soylu ise şunları söyledi; Metin Hocamızın 19 Mayıs 1919’un ve Milli Mücadele’nin 100. Yılı için hazırlamış olduğu bu önemli serginin Havaalanı galerimizde binlerce insanın görme imkânına kavuşmasını çok istemiştim. Sağolsun hocamız Ankara sergisi için talebimize çok olumlu baktı. Kendisine teşekkür ediyoruz. İçeriği ve sunumu açısından çok önemsediğimiz bir etkinlikte bizi yalnız bırakmayan konuklarımıza ve özellikle Bakanımız Sayın Prof. Dr. Mehmet Sağlam’a teşekkür ediyorum.
Prof. Dr. Mehmet Sağlam ise şunları söyledi; Daha önce Rektörlüğünü yaptığım 19 Mayıs Üniversitesi’nden Hocamızın önemli bir yıl dönümünde ve kapsamlı bir içerikte hazırlamış olduğu böyle bir sergiyi açmak bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir. Samsun benim için çok özel bir yerdir. Benim de hayatımın dönüm noktası olmuştur ve Samsun’dan sonra YÖK Başkanı, Bakan ve Meclis Başkanlığı görevlerinde bulundum. Mustafa Kemal Atatürk, Silah arkadaşları ve Türk milletinin destanına burada sanat vesilesiyle bir kez daha şahit oluyorum ve böyle bir sergiyi açma şerefine de nail oluyorum. Vesile olanlara teşekkür ediyorum.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum