"Yerel Radyo Yayıncılığı" Kitabı Yerel Destek Alamadı!...

Samsun’da radyo yayıncılığı denilince akla ilk gelen isim Cumhur Kocaoğlu, Türkiye’de yerel radyo tarihini araştırdı. Akademik ama bir o kadar da akıcı bir dile ve ilgi çekici görsellere sahip olan kitap Samsun şehrine has olduğu kadar Türkiye'deki radyo tarihi ile ilgili de çalışmaları kapsıyor.

"Yerel Radyo Yayıncılığı" Kitabı Yerel Destek Alamadı!...
07 Şubat 2024 - 11:23
Dünya ve Türkiye'deki yerellik ve yerel medya kavramları üzerinden yerel radyoların gelişim sürecinin incelendiği kitapta, Samsun ve ilçelerinin radyonun ilk yıllarından, altın çağına ve günümüz dijitaline gelene kadar yayın hayatına geçmiş bütün radyoları ele alındı. 109 radyonun incelendiği kitap ile adeta bir kültür mirasına imza atıldı.
Kitabın basımı aşamasında gitmediği yer, çalmadığı kapı kalmayan Cumhur Kocaoğlu, hiçbir yerel yönetimden yeterli desteği alamayınca kitabı kendi imkânları ile basmaya karar verdi ve hayalini gerçekleştirdi. Kitabının kütüphanelere girmesini isteyen Kocaoğlu, yazım aşamasında da çeşitli zorluklar yaşadı.
Samsun’un 17 ilçesini tek tek gezen, kısa ya da uzun süreli yayın hayatına girmiş radyoların sahiplerini bularak onlarla o radyonun açılış aşaması ve kapanma nedenleriyle ilgili de uzun uzun söyleşi yapan tiyatrocu radyocu Cumhur Kocaoğlu, iletişim lisesi ve iletişim fakültesi öğrencilerine güzel bir miras bıraktı. Ders notu olarak okutulabilecek kadar kapsamlı ve araştırmalı bir şekilde yazılan kitap için Kocaoğlu, imza gününe hazırlanıyor.
13 Şubat akşamı AKM’de gerçekleştirilecek imza günü öncesi açıklamalarda bulunan Kocaoğlu; “Samsun şehrinin yanı sıra Türkiye’deki yerel radyolar ve yerellik sürecini de ele aldığımız kitapta yerel yönetimlerin desteğini görememek üzücü ancak Samsun’un yürekli insanları var onlarla birlikte kitabın tanıtımını yapacağız. Sonraki amacımız kitabın kütüphanelerdeki yerini alması olacak” dedi.
Samsun’da 90’lardaki özel radyolarında konu alındığı kitabından bahsederken; “Sonuçta bu bir hikâye roman değil, bir tarih o yüzden buradaki önemli kısım sözlü tarihin dijitale aktarılması ve kayıt altına alınması oldu.” İfadelerini kullandı.
Kitapta neler var?
OMÜ iletişim fakültesinde, yüksek lisans tezi olarak başlayan çalışma daha geniş alana yayılarak kitap haline getirildi.
Kitapta, dünyada ve Türkiye’de yerel medya ve yerellik kavramları üzerinden radyoların gelişim süreci incelendi.
TRT yerel radyoları, Polis Radyosu, Meteorolojinin Sesi Radyosu ve diğer yerel oluşumlar detaylı olarak ele alınırken, 1990 yıllarında oluşan özel radyo yayıncılığı, idari, teknik, reklam ve yayıncılık başlıklarıyla ortaya konuldu. Ancak kitabın en çok dikkat çeken yönü, Samsun özelinde 1928 yılından başlayarak kurulan 109 radyonun kurucu ve çalışanları ile yapılan röportajlar ve o döneme ait görsellerin yayında yerini alması oldu.

Sevdası olan radyoculuk adına, gelecek yıllara bir miras bırakma telaşında olan Kocaoğlu, imza gününde kültürüne sahip çıkan bütün Samsunluları görmek istediğini belirtti.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum