Samsun Türküleri İçin Özel Kitap

Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında Samsun’un türküleri derlenerek kitap haline getiriliyor.

Samsun Türküleri İçin Özel Kitap
26 Ocak 2024 - 13:56
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte örnek projeler hayata geçirilirken bir yandan kent kültürüyle ilgili önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında yapılan arşiv ve envanter çalışması ile derlenen Samsun Türküleri bir kitapta toplanacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ‘Samsun Kültür Atlası’ kitap serisinin 3’üncü kitabı için yapılan çalışmalar devam ediyor.
Bu kapsamda saha tarama çalışmalarının bitimi ile birlikte derlenen eserlerin değerlendirilmesi amacı ile oluşturulan komisyon çalışmalarına Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Şube Müdürü Hakan Demir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Devlet Konservatuarı Geleneksel Türk Müzikleri Bölüm Başkanı Serhat Yener, Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Cengiz Şengül, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Zeki Nacakcı, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Alaaddin Canbay, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda görevli Doç. Dr. Fatma Münevver Şenduran, Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde görevli Doç. Dr. Mehmet Can Pelikoğlu katıldı.
Samsun Kültür Atlası’nın 3’üncü Kitabı
Yapılan çalışmayla ilgili bilgi veren Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Şube Müdürü Hakan Demir, “Samsun yöresinin türkülerini derlediğimiz bir çalışma yapıyoruz. Türküleri tek bir çalışmada bir araya getiriyoruz. Ardından bu çalışmayı bir arşiv kitap haline getireceğiz. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’mızın toplam 6 ciltten oluşacak ‘Samsun Kültür Atlası’ kitap serisinin 3’üncü kitabı türkülerimiz ile ilgili olacak. Samsun yöresinden yaklaşık 300 civarında eser derledik. Bu 300 eserin incelenmesi açısından Türkiye’nin çeşitli yerlerinden, çeşitli üniversitelerinden çok kıymetli, alanlarında uzman öğretim üyelerimiz ile beraber tasnif çalışması yaptık” diyerek sözlerine şöyle devam etti;
TRT Repertuarısında 52 Tescilli Türkü Var
“Şu anda notası kayıt edilerek icrası yapılan yaklaşık 50 adet Samsun türküsü var. Biz kriterleri biraz daha genişleterek kendi şehrimizin genel kültürünü yansıtan ozanlarımızdan; Yıldıray Çınar gibi, Ferhat Akın gibi sanatçılarımızın geleneksel halk müziği tarzındaki eserleri, yine mahalli sanatçılarımızın türkü formundaki eserleri dahil olmak üzere halk oyunları eserlerimiz, Samsun yöresinde oynanan oyunların ezgileri de dahil olmak üzere bunların hepsini topladık, bir araya getirdik. Şu anda kitap çalışmasının son bölümündeyiz. Yaptığımız bu çalışmalarda bize kaynak teşkil eden kişiler son derece önemli. Samsunlu aşıklarımız, ozanlarımız bu konuda çok önemli. Bu türküler onların eserleri. Hepsine çok teşekkür ediyoruz. Gerçekten çok kıymetli eserler bırakmışlar bizlere. İnşallah kitabımız yakın zamanda basılacak. Samsun halkının ve tüm Türkiye’nin istifadesine açacağız. Bu çalışma için bizleri teşvik eden ve gerekli imkân ve fırsatı sunan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Demir’e teşekkür ediyoruz.”
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum