Emekliye 'Müjde' Değil Hakkını Verin!

İktidarın emekliyi yokluk ve sefalete sürüklediğini, maaşlara yapılan komik zammı bile ‘müjde’ diye pazarlamaya çalıştığını söyleyen CHP’li Murat Çan “emekliye müjde filan vermeyin, hakkını verin yeter” dedi.

Emekliye 'Müjde' Değil Hakkını Verin!
26 Ocak 2024 - 13:52
Emekli aylıklarına yapılacak zam oranının yanı sıra, çalışma hayatına ilişkin çeşitli düzenlemeleri de içeren torba yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerin ardından kanunlaştı. CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, görüşmeler sırasında Genel Kurul’da yaptığı konuşmada başta emekli aylıkları olmak üzere çalışma hayatına ilişkin güncel sorunlara dikkat çekerek, hükümeti eleştirdi. İktidarın, milletin yaşadığı sorunlara sırt çevirdiğini kaydeden Çan şunları kaydetti; “Emeklimize aylık 10 bin lirayı müjde diye yutturmaya çalıştınız. "Müjde" derken insanın yüzü kızarır, utançtan yerin dibine girer. Bu nasıl bir ruh hâlidir, emeklimizden ne bekliyorsunuz, ne yapmasını istiyorsunuz? Emekli maaşına yapılan şu komik artışı bile bütçeye yük olarak gördü iktidar. Ben söylemiyorum, Sayın Cumhurbaşkanı söyledi, ‘bu zam bütçeye 200 milyar lira ek yük getirecek’ dedi. Kur korumalı soygunla bu milletin 800 milyar lirasını heybesine doldurturken bir kez olsun çıkıp ‘bütçeye yük’ lafı etmeyenler şimdi emekliyi bütçeye yük olmakla suçluyor. Sefaleti reva gördükleri emeklimizin karşısında on bin kere yüzü kızarması gerekenler, utançtan on bin kere yerin dibine girmesi gerekenler 2024 yılını pişkin pişkin, utanmadan, sıkılmadan, emekliler yılı ilan ettiklerini müjdelediler. Emekliye müjde filan vermeyin, hakkını verin yeter; en düşük emekli maaşını asgari ücret seviyesine çıkartın.”
Staj ve Çırak Sigortası Mağdurları Vaat Değil Yasa Bekliyor
CHP’li Çan, konuşmasında EYT düzenlemesinden faydalanamayan staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının sorunlarına da değindi. Staj sigortası başlangıcının emekliliğe esas sayılmasını sağlayacak düzenlemenin yanı sıra, stajyer ve çırakların iş güvenliği ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini sağlayacak düzenlemelerin de ivedilikle yasalaşması gerektiğini vurgulayan CHP’li Çan şöyle konuştu; “Bu Meclis eğer bu talepleri karşılayacak yasal düzenlemeleri yapmazsa, daha geçen hafta staj yaptığı fabrikada başı makineye sıkışan ve günlerce yaşam mücadelesi verdikten sonra hayatını kaybeden 14 yaşındaki Arda Tonbul'un vebali hepimizin, hepinizin boynundadır.”
İktidara ‘Uzay’ Göndermesi
Murat Çan, Genel Kurul’daki konuşmasını şu sözlerle tamamladı; “Millete yalan söyleyerek, umutlarıyla oynayarak daha nereye varma niyetindesiniz? Staj ve çıraklık sigortası mağdurlarına söz verdiniz, tutmadınız. Esnafa 7200 prim günü söz verdiniz, bu sözü de tutmadınız. Birinci dereceye yükselen memura ayırımsız 3600 ek gösterge vadettiniz, yalan oldu. Mülakat kalkacaktı, o da yalan oldu. "Taşerona kadro vereceğiz" diye kapı kapı oy istediniz, şimdi, bu vaadiniz de yalan oldu. Aslında sözün özü şudur: Uzaya çıkmak için öyle 55 milyon dolar falan harcamaya hiç gerek yok, şu yalanlarınızı üst üste koysanız varacağı yer zaten uzaydır.”

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum