Küresel Tarım Forumu Başladı

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen ve iki gün sürecek Agricities (Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği) 2023 yılı Yönetim Kurulu Toplantısı ve 2'inci Küresel Tarım Forumu başladı. Toplantının açılış bölümüne katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Türkiye olarak son 21 yılda tarım alanında çok önemli başarılar elde ettik” dedi.

Küresel Tarım Forumu Başladı
19 Temmuz 2023 - 19:56
Programda konuşma yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise tarımsal üretimin önemine dikkat çekerek “Biz genelde üretim dediğimizde sanayi üretimi evet bunun çok kullanırız ama asıl üretimin topraktan olan üretim olduğunu da unutmamak lazımdır” dedi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı koordinesinde düzenlenen 2'inci Küresel Tarım Forumu akademisyenleri ve yerel yöneticileri bir araya getirdi. Agricities (Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği) 2023 yılı Yönetim Kurulu Toplantısı ve 2'inci Küresel Tarım Forumu, Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon'da gerçekleştirilen açılış programıyla başladı. Programa Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, AK Parti Samsun Milletvekilleri Mehmet Muş, Orhan Kırcalı, Ersan Aksu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı olan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Kamerun, Somali, Azerbaycan, Benin, Makedonya'dan gelen temsilciler, il müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
Son 21 Yılda Tarım Alanında Çok Önemli Başarılar Elde Ettik
Programda konuşma yapan Bakan Yumaklı, Türkiye’ye bu yıl 50 milyona yakın turist geldiğine dikkat çekerek “Bugünü konuşacak olursak Türkiye olarak bizler 85 milyon nüfusumuzu 50 milyon turistimizi ülkemize herhangi bir sebeple gelip geçen ve uğrayanda dâhil olmak üzere çok ciddi bir nüfusun gıda ihtiyacını karşılıyoruz. Bunun yanı sıra ilaveten 30 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşmış durumdayız. Hem gıda arz güvenliğini sağlamamızı hem de ülke olarak bizim tarım sektörüne bakışımız en azından belli konularda artık fark oluşturmaya başladı. Bizler bakanlık olarak tarım sektörünün geliştirilmesi için rekabet gücünün artması için etkin politikalar oluşturmanın gayreti içerisindeyiz. Biz değişkenlere yeni normal adını verdik. Yani sadece tek bir olayı herhangi bir sektörü etkiler olarak göremeyiz. Tarım sektörü için konuşacak olursak Covid-19’un yeni normalin önemli unsurlarından bir tanesi olduğunu söyleyebilirim. Nüfus artışının yeni normalin önemli unsurlarından birisi olduğunu söyleyebilirim” diyerek sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye olarak son 21 yılda tarım alanında çok önemli başarılar elde ettik. Tarımla ilgili 15 kanun yürürlüğe girdi. Çünkü sektörünüzü yasal düzenlemeler ile birlikte güçlendirmeniz gerekmektedir. Çiftçilerimize reel rakamla bugünkü rakamla söylersek 841 milyar liralık tarımsal destek ödemesi yapılmıştır. Yaklaşık bin 200 baraj ve gölet inşa edilerek 22 milyon dekar alan ilaveten sulamaya açılmıştır. Kırsal kalkınma alanında da yaklaşık 100 bin projeye 90 milyona yakın bir destek sağlanarak kırsal kalkınmada güçlenmesine hükümet olarak destek vermiş olduk. Bu çalışmalarla birlikte 30 milyar dolarlık ilave ihracatla birlikte Avrupa'nın en büyük tarımsal gücü olurken dünyanın en büyük 10. tarım ekonomisi olmayı başardık.”
Samsun Tam Bir Üretim Üssü
Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı da yaptığı konuşmada Samsun’un tam bir üretim üssü olduğunu belirterek “Bereketli topraklar üzerinde bulunuyoruz. Tarım üretime baktığımızda 3 tane büyük ovamız vardır. Bafra, Vezirköprü ve Çarşamba Ovalarımızda ülkemizin üretimine damga vuran üretim tarzımız vardır. Pek çok sebze ve meyve türünde Türkiye’de birinciyiz. Çeltikte Türkiye’de ikinci, fındıkta ülkemizin üretiminin yüzde 17’sini karşılamak suretiyle ikinciyiz. Birkaç yıla kadar birinci sıraya geleceğimizi düşünüyoruz. Deniz balıkçılığında Türkiye’de birinciyiz. Yetiştirme balıkçılığında önemli bir noktadayız. Bunlara baktığımızda tarımda ne kadar önemli olduğumuz anlıyoruz” dedi.
Samsun Türkiye’nin Önemli Bir Üretim Havzası
Programda konuşma yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise tarımsal üretimin önemine dikkat çekerek “Biz genelde üretim dediğimizde sanayi üretimi evet bunun çok kullanırız ama asıl üretimin topraktan olan üretim olduğunu da unutmamak lazımdır. Bu üretim olmadan diğer hiçbir üretimin işe yaramadığı günlere dünya gelebilir. Samsun, Türkiye’nin ikinci büyük ve çok çeşitli bir üretim havzasıdır. Endüstri ürünleri üretim noktasında tarımsal alanda önemli bir üretim havzasıdır. Kanatlı hayvan üretimi noktasında önemli bir merkezdir. 400 bine yaklaşan büyükbaş hayvancılıkla beraber Türkiye’nin önemli bir üretim havzasıdır. Manda üretimi 20 binin üzerindedir. Manda sayısında Türkiye’de açık ara birinci sıradadır. Su ürünlerinde çok önemli bir üretim merkezidir. Samsun tarımsal anlamda çok önemli bir birikime, çok önemli bir sektörel gelişime çok hızlı bir şekilde yürüyor. Samsun için çok önemli bir organizasyonu gerçekleştiriyoruz. İki gün süresince tarımla ilgili birçok konu ele alınıp, fikir alışverişinde bulunulacak. Bu çalışmayı çok önemsiyoruz” diye konuştu.
Dünyada Gündem Tarım

Programda konuşma yapan Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı olan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise tarımın dünyada şu anda en önemli gündem olduğunu belirterek “Tahıl koridorunun açık tutulması şu anda sadece bölgede değil tüm dünyada takip edilen bir gerçektir. Özellikle Büyükşehir Yasası'ndan sonra belediyeler artık tarımın ayrılmaz bir parçası haline geldiler. Benim şehrim Konya 42 bin kilometrekare büyüklüğü ile hep ifade edildiği gibi Hollanda büyüklüğünde bir şehirdir. İnsanımızın büyük bir kısmı tarımdan gelirini elde etmektedir. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak atıl arazilerin tarıma kazandırılması çerçevesinde suya, kuraklığa dayanıklı yerli tohumlar yapmış olduğumuz üretimin hasadını gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.
İki Gün Sürecek
Yarın da devam edecek organizasyonda tarım ekonomisi ve finansman yönetimi, örtü altı yetiştiriciliği ve tıbbi aromatik bitkiler, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, kuraklık ve su yönetimi, tarımsal eğitim ve dijital tarım konuları ele alınacak. Konusunda uzman öğretim üyeleri tarafından tarımsal konulardaki çağdaş yaklaşımlar ve güncel uygulamalar aktarılacak. İklim değişikliği sürecinde etkilenen tarım sektöründe yaşananlar ve çözüm yolları başta olmak üzere 20 ana konu gündemde olacak.









 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum