Konuk heyet, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu'nu makamında ziyaret etti.

Alman heyet Samsun TSO’da Samsun’un kardeş şehri Almanya’nın Holstein Eyaleti’nin başkenti Kiel şehrinden gelen konuk heyet, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu’nu ma

Konuk heyet, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu'nu makamında ziyaret etti.
13 Ekim 2014 - 22:08
Alman heyet Samsun TSO’da

Samsun’un kardeş şehri Almanya’nın Holstein Eyaleti’nin başkenti Kiel şehrinden gelen konuk heyet, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu’nu makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Başkan Murzioğlu, iki şehir arasındaki işbirliğini geliştirmek için üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak, Almanya’nın Holstein eyaletinin Başkenti ve Samsun’un kardeş şehri Kiel’den gelen Kiel Kent Valisi ve Meclisi Başkanı Hans Werner Tovar, Kiel Belediyesi Uluslararası İlişkiler Müdürü Hans Georg Woitzik, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu’nu makamında ziyaret etti. Samsun TSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yiğit Tören’in de hazır bulunduğu ziyarette Başkan Salih Zeki Murzioğlu, kentin ekonomik yapısı hakkında misafirlere bilgi verdi.

Samsun bölgenin belirleyici aktörüdür

Samsun'u Türkiye'nin Karadeniz kıyısındaki kuzeye açılan en büyük kapısı olarak tanıtan Başkan Salih Zeki Murzioğlu, "Samsun, bugün Türkiye'de üç ile nasip olan dört ulaşım aksına sahip bir ildir. Üç limanı, beş OSB'si, 17 küçük sanayisi ile Samsun, çok farklı üretimi bir arada yapan şehirdir. 250’ye yakın firmamız bugün dünyanın 138 farklı ülkesine ihracat yapmaktadır. Almanya’ya en çok ihracat yaptığımız ürünlerin başında ise oto yedek parçası ve döküm gelmektedir. Samsun özellikle cerrahi aletler üretiminde Türkiye'de öncü bir şehirdir. Özelleştirmeden önce Samsun limanının yük kapasitesi üç milyon tondu. Samsun limanının özelleşmesi ve Yeşilyurt Limanı’nın devreye girmesiyle yük kapasitemiz şu anda 10 milyon tonlara çıktı. Kızılırmak ve Yeşilırmak'ın beslediği Türkiye'nin iki tane önemli büyük ovasına sahip olan Samsun, ayrıca bir tarım kentidir.  Samsun’un lojistik alanında önü açıktır. Bu konuda çalışmalarımız hızla devam ediyor. Avrupa Birliği’nden aldığımız 45 milyon Avro hibeyle lojistik köyümüzün alt ve üst yapısını yapacağız. Kısacası Samsun kenti, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında konumu, potansiyeli, üretim altyapısı, lojistik fırsatları, sosyo kültürel imkanları, yetişmiş insan gücü ile bölgenin en önemli aktörüdür. Bu ziyaret sonrası iki bölge arasındaki ilişkilerin daha da çok gelişeceğine inanıyorum. Bunun için de üzerimize düşen görevi yapacağımızı bilmenizi istiyorum" diye konuştu.

İki şehrin de avantajları var

Samsun’da bulunmaktan duyduğu mutluluğunu dile getiren Kiel Kenti Valisi ve Meclis Başkanı Hans Werner Tovar ise, ziyaret sırasında Türkiye ile Almanya arasında, çok özel bir işbirliği kurulabileceklerini söyledi. Samsun ve Kiel şehirlerinin birbirinden faydalanabileceği birçok şey olduğunu kaydeden Tovar, “Aramızda çok yoğun ilişkiler geliştirebiliriz ve ben bu konuda çok istekliyim. Organik tarım alanında, sosyal projeler konusunda çok güçlü işbirliği projelerine imza atabiliriz. Hem sizin hem de bizim liman kenti olmamızın bir çok avantajı var. Samsun’da gördüğüm potansiyel ve izlenimlerim ilişkilerimizin daha ileri boyutlara yönlendirilmesi adına beni çok umutlandırdı. Ben şehir kardeşliğini sadece turistik bir gezi olmaktan öte, işbirliği içinde bulunarak uzmanlarımızın alanlarında karşılıklı yoğun görüşmeler yaparak projeler üreteceği bir platform olarak görüyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Murzioğlu, ziyareti dolayısıyla Tovar’a anı takdiminde bulundu.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum