İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI KALICI HASARLARA NEDEN OLABİLİR

ÇOCUKLARDA TEDAVİ EDİLMEYEN İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI KALICI HASARLARA NEDEN OLABİLİR Medical Park Ordu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr

İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI KALICI HASARLARA NEDEN OLABİLİR
20 Ağustos 2014 - 16:55

ÇOCUKLARDA TEDAVİ EDİLMEYEN İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI KALICI HASARLARA NEDEN OLABİLİR


Medical Park Ordu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülsen Güneş, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen idrar yolu enfeksiyonlarının, zamanında tedavi edilmezse böbrek yetmezliğinden hipertansiyona, kansızlıktan büyüme geriliğine kadar pek çok kalıcı hasara neden olabileceğini söyledi.


Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu bulgularının çocuğun yaşına göre değiştiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülsen Güneş şunları söyledi: “Çocuğun yaşı ve vücut ağırlığı enfeksiyonun seviyesini etkileyen önemli etkenlerdendir. Kız çocuklarında idrar yollu enfeksiyonu daha sık meydana gelmektedir. Bunun nedeni kız çocuklarının sahip oldukları anatomik yapıdır. Kız çocuklarında üretranın kısa olması nedeniyle mesanenin tam olarak boşalamaması ve asitliğinin azalması ile koruyucu bakterilerin kaybı idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlar. İdrar yolu enfeksiyonlarının oluşmasında anatomik nedenlerin yanında idrar yolu reflüsü, idrar yolunda taş olması gibi fonksiyon bozuklukları da idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunun görülme nedenlerinden biri de genital bölgedeki hijyenik temizliğin yetersiz olmasıdır. Özellikle yaz aylarında serinlemek amacıyla girilen havuzların yeterince hijyenik olmaması buna etkendir. Kronik kabızlığı olan çocuklarda da idrar göllenmesine bağlı olarak idrar yolu enfeksiyonu daha sık görülür. Duş alırken küvette durgun su içinde köpüklü banyo yapılması, çok dar iç çamaşırı giydirilmesi, kız çocuklarında tuvalet temizliğinin arkadan öne doğru yapılması da çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu gelişimini kolaylaştırır”.


UZUN SÜRE İDRAR TUTULMASI ZARARLIDIR


İdrar yollarında idrar akımının yavaşlamasına neden olabilecek her türlü sorunun idrar yolu enfeksiyonu gelişim riski oluşturacağını ifade eden Uzm. Dr. Gülsen Güneş şöyle devam etti: “ İdrarını uzun süre tutup ya da işemeyi tam bitirmeyip mesanesinde sürekli idrar kalan çocuklarda bu tip mikroplar daha kolay yerleşir. Bazı çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları hiç belirti vermezken bazılarında da  huzursuzluk, solukluk, iştahsızlık, kusma, ishal, kabızlık gibi genel belirtilerle seyredebilir. İdrar rengi ve kokusunda değişiklikler olabilir. Sık sık ve az miktarda, ağrılı idrar yapma görülebilir. Çocuğunda bu gibi belirtileri olan aileler çocuklarını hiç vakit kaybetmeden bir uzmana göstermelidir.”


TEDAVİDEN SONRA DA DÜZENLİ TAKİP YAPILMALIDIR


İdrar yolu enfeksiyonu tedavisinin amacınının enfeksiyonu yok etmek, enfeksiyona neden olabilecek anatomik ya da işlevsel bozuklukları belirleyip düzeltmek, enfeksiyonun tekrarlamasını önlemek ve böbrek işlevini korumak olduğunu vurgulayan Güneş: “İdrar yolu enfeksiyonuna neden olan mikropların yok edilmesi için antibiyotik tedavisi yapılır. Uygun antibiyotik tedavisi ile birçok hasta hızlı bir şekilde ve tam olarak iyileşir. Etkin tedavi üriner sistem hasarlanma riskini en aza indirir. Şiddetli enfeksiyonlarda tedavi 10-14 gün sürmelidir. Antibiyotik seçimi ve uygulama yöntemi hastanın yaş grubuna, yaşanan bölgedeki antibiyotik direncine ve hastanın klinik bulgularına bağlı olarak değişir. Geciken tedavi böbrek hasarı gelişmesi riskini artırır. Çocuklarda. üriner semptomların tespit edilme güçlüğünden ve uygun antibiotik tedavisi sonrası, özellikle kız çocuklarda enfeksiyonun tekrarlama ihtimalinden dolayı tedaviden sonra düzenli takipler yapılmalıdır.” şeklinde konuştu


Uzm. Dr. Gülsen Güneş son olarak; idrar renginin açık renk olmasını sağlayacak şekilde yeterli miktarda sıvı verilmesi,günde 3-4 kez idrar yapmasının sağlanması, tuvalette yeterli süre kalması ve aceleyle yapıp kalkmasının engellenmesi, kabızlığa karşı önlem alınması, genital bölgenin hijyenine dikkat edilmesi, özellikle kızlarda önden arkaya temizlenmesi,sabunla değil su ile yıkanması, ergenlik öncesi köpüklü sabunlar kullanılmaması gibi tuvalet ve banyo ile ilgili olarak alınacak birkaç önlem ile ebeveylerin çocuklarında oluşabilecek idrar yolu enfeksiyonunun önüne geçebileceğini bildirdi.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum