Emekliler, Bir Kez Daha Yanmasın!...

SGK, Bağ-Kur ve memur emeklilerin emekli maaşlarındaki adaletsizliğin düzeltilmesi için feryat ediyorlar.

Emekliler, Bir Kez Daha Yanmasın!...
10 Ocak 2024 - 12:28 - Güncelleme: 10 Ocak 2024 - 13:31
2023 yılının ağustos ayında seyyanen memurlara ödenen 8.077 TL memur emeklisine yansıtılmamıştı. O güne kadar çalışan memur ile emeklisi arasında yaklaşık 500TL gibi bir fark vardı. Bir anda aradaki fark 8.500TL oldu. Aradan geçen sürede emeklinin sesini duyan olmadı. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren ise; 12.055TL seyyanen ödenen ile birlikte aradaki fark uçuruma dönüştü. Çalışan ile aynı mesleği yapıp emekli olan arasında maaş farkı iki katı geçti. Örnek olarak; 1/4 deki çalışan üniversite mezunu memur; 22.926TL den 34.217TL ye, çıkarken; emekli memur, 9.765 TL den 14.576TL ye yükseltilmiştir. Yine çalışan 1/4 deki bir öğretmem 26.642TL den 39.763TL’ye yükselirken, emekli öğretmen, 14.791TL’den 22.075TL ye yükseltilmiştir. Adalet bunun neresinde?
Emekli maaşlarında adalet istiyoruz
Bilindiği gibi 1992 den bugüne kadar kamunun memuru ile işçisi arasında büyük maaş farkları oluşmuş ve bu fark bir türlü kapatılamamıştı. En sonunda dayanılmaz bir hal alınca işte bu son düzenleme yapıldı. Şimdi ne oldu? Olan memurun emeklisine oldu. Memur emeklisinin maaşı yerlerde sürünmeye başladı. Çalışan ile emekli arasında yüzde yüz maaş farkları oluştu. Cumhuriyet tarihi boyunca memur emeklisi böyle bir dengesiz maaş farkı görmedi.
Bu memurlar 30 yıl boyunca, kamu işçisinin maaşını yarısını alabildiler. Şimdi ise emekli oldular; hem kamu işçilerinin hem de memurlarının maaşlarının yarısını alacaklar. Adalet bunun neresinde?
Olan 35-40 yıl bir fiil çalışan ve emekli olan memura, öğretmene, hemşireye, doktora, polise ve üniversite mezunu emekli memura oldu. Kendi eşdeğerleri ve daha alt konumda çalışanların yarısı kadar emekli maaşları almaya devam edecekler.
Bu arada, SSK ve BAĞ-KUR’dan zorla emekli olabilen işçilerin, esnafların ve çiftçi emeklilerinin maaşları ortada. Onlarda maaşlarının en az asgari ücrete eşitlenmesini istiyorlar.
Çözüm üretip gerçekleştirebilenin, Heykeli dikilsin!
Kamu da maaş ve ücret adaletsizlikleri ortadan kaldıran hangi bakan ya da yetkili ise, onun bu ülkenin başkenti Ankara’da bir meydana heykelinin dikilmesini öneriyorum. Altına da şunu yazsınlar. “Eşit işe eşit ücret” ilkesi doğrultusunda aynı bütçe ile çalışanlar arasında denge kurarak, emeklilerin de insanca yaşayabileceği bir düzeni kurmuştur.
30 yıldan beri kamuda çalışma barışını bozan, üretim ve verim düşüklüğüne neden olan bu adaletsiz maaş ve ücret sistemini sonlandıracak bir yetkili arıyoruz diye feryat ediyorlar.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum