1977 genel seçimlerinde...

T

1977 genel seçimlerinde...
10 Haziran 2015 - 16:14
T.C Hükümetsiz Kalmaz!

1977 genel seçimlerinde CHP 213, AP 189, MSP 34, MHP, 16 Milletvekili çıkartmış toplam 450 milletvekilli bulunan TBMM’de 226 sayısını bulamayan kendisine koalisyon ortağı bulamayınca Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk görevi AP Genel başkanı Süleyman Demirel’e vermişti.

Demirel MHP ve MSP’yi yanına alarak 1. MC Hükümetini kurdu. Güneş motel devreye girdi, AP’den devşirmeler başladı. 11 milletvekili istifa edince 1. MC Hükümeti düştü.

Cumhurbaşkanı Korutürk hükümet kurma görevini bu sefer CHP Genel başkanı Bülent Ecevit’e verdi. Güven Partisi Genel Başkanı Turan Feyzioğlu ve Demokratik Parti Genel Başkan vekili Faruk Sükan’ı başbakan yardımcılıklarına, AP den istifa eden 11 milletvekilinin 11ini de bakanlar kurulu üyeliğine atayarak CHP Hükümetini kurdu.

1979 ara seçimlerinde AP milletvekili sayısını artırınca, bu seferde Ecevit köşke çıkarak istifasını sundu ve Cumhurbaşkanı Demirel yeniden hükümeti kurmakla görevlendirildi.  Her seferinde askerlerin muhtıra ile alaşağı ettiği Başbakan Demirel bu sefer askerler 12 Eylül ihtilali ile görevden uzaklaştırıldı.

İhtilalin ardından 1991 genel seçimlerinde TBMM çoğunluğunu ele geçiren DYP genel başkanı Süleyman Demirel 6 kere gittiği başbakanlığa 7 kez gelmiş. Cumhurbaşkanı Özal’ın vefatının ardından SHP yani CHP’nin desteği ile köşke çıktı. Bu arada SHP CHP olmuş Erdal İnönü’den sonra Murat Karayalçın da gitmiş Deniz Baykal DYP-CHP iktidarını yıkmakla görevlendirmişti.  Ana Yol hükümeti kuruldu yürümedi.  Ana Sol-M, derken Anasol-D hükümeti kuruldu oda yürümeyince 56 milletvekiliyle DSP azınlık hükümeti kurdu. Kasalar masalar başbakan Ecevit’in kafasında kırıldı ve 2002 genel seçimleriyle TBMM dışında kalınca 20 Yıl sonra temelli kapatıldı.

2002-2007-2011 Genel seçimleriyle üç kez tek başına iktidar olan AKP 13 yıl sonra 7 Haziran genel seçimlerinde oyları %13 düştü ve koalisyonlara kucak açtı. Peki, şimdi ne olacak? TBMM’nin en yaşlı üye Deniz Baykal başkanlığına toplanacak milletvekili yemin töreninin ardından muhalefet partileri CHP, MHP, HDP bir araya gelerek TBMM’ne yeni başkanı seçecek (Bu isim muhtemelen Ekmeleddin İhsanoğlu olacak) bakanlıkların komisyonları oluşturulurken komisyon başkanlığı CHP-MHP-HDP arasında dağıtılacak ve meclis çalışmaya başlayacak. Önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verilen örtülü ödenek yetkisi olmak üzere dört bakanın yargılanması için yüce divana sevki gelecek. Neden mi? siz eğer 2002 genel seçimleriyle TBMM’de hiçbir dokunulmazlığı bulunmayan Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın ve Yaşar Topçu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan ve Cumhur Ersümer’i yüce divana sevk edersiniz bunlarda gelir sizin o dört bakanınızı yüce divana sevk ederse şaşırmayacaksınız. Şimdi Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan hükümetin istifasını sunacak olan Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nu en büyük parti olarak hükümeti kurmakta görevlendirir ve genel başkanları dolaşır istediği desteği bulamazsa Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yeni bakanlar kurulunu sunar tasdik ettirir ve TBMM’den güvenoyu ister. Eğer HDP TBMM’deki oturuma girmezse AKP azınlık hükümeti kurulur. Muhalefet istediği zaman da bu hükümeti gensoru ile toplu oy verirse düşürür veya Prof. Dr. Davutoğlu bakanlar kurulunu Cumhurbaşkanına sunma ve görevi geri iade eder.

Bu sefer Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu yeni hükümeti kurmakla görevlendirilecek. Kemal Kılıçdaroğlu CHP+MHP hükümetini HDP dışarıdan desteği ile kurar gensorular başlar ancak siyasette 24 saat çok uzun zamandır!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum