YEREL YÖNETİMLER KENTTE DEMOKRASİNİN MİHENK TAŞIDIR

Atakum Gönüllüleri Derneği ikincisini düzenlediği Kent Konferansları’nın bu haftaki konuğu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Özcan Çoluk’tu

YEREL YÖNETİMLER KENTTE DEMOKRASİNİN MİHENK TAŞIDIR
20 Ekim 2018 - 18:56
Atakum Gönüllüleri Derneği ikincisini düzenlediği Kent Konferansları’nın bu haftaki konuğu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Özcan Çoluk’tu.
Konferansa Atakum Gönüllüleri Derneği Genel Sekreteri Bayram Çelik başkanlık ederken, Yerel Yönetimlerin ne kadar önemli olduğu vurgusunu yaptı. Çelik, ‘’ Atakum küçük İstanbul modelini almış bir ilçe konumunda. Başta Karadeniz ve iç bölgelerden insanların oluştuğu kültürel bir mozaik halini aldı. Atakum Eğitim, Sağlık ve Turizm adı altında hedefleri olan bir kenttir. Ön plana nasıl çıkarabiliriz. Bunun için yerel yönetimler ve yerel topluluklar demokrasinin mihenk taşıdır. Yerel Yönetimlerin önemi bu konuda son derece büyüktür. Kent Konferanslarımız bu hafta kent ve çevre başlıklı devam ederken, eğitim, kültür ve turizm adı altında da devam edecektir. Eğitimle, kültürle, sporla çevre ile vs. donelerle kent kimliğini kazandırmamız gerekiyor. Atakum’un en büyük sorunu kent kimliğinin oluşmamasıdır’’ dedi.
KATILIMCILIK, ŞEFFAF VE HESAP VEREBİLİRLİK GEREKİR
Atakum Gönüllüleri Genel Sekreteri Bayram Çelik, bir kenti yöneten ve söz sahibi olan insanların dikkat etmesi gereken hususları olması gerektiğini vurguladı. Çelik şöyle devam etti: ‘’1- Katılımcılık; Yaşanabilir kenti görmek isteyenlerin neler yapılabileceğini ve olabileceğini görmeleri için…
1-Şeffaflık; Yolsuzluğun ve hırsızlığın olmadığını göstermek için, herkese açık herkesin görebileceği ve özgürce bakabilmeleri ve ulaşabilmeleri için.
2-Hesap verilebilirlik; Örnek verebilmek için Atakum Kurupelit Marina olayı var. Eğer Samsun’daki STK’lar olsaydı şuan o yer bu durumda olmazdı. Yeni yapılan Dereköy İskelesi var.  Taflan ve Çatalçam mevkiinde sahil diye bir yer kalmadı. Bu konularla ilgili Atakum Belediye Başkanı Sayın İshak Taşçı’ya sormuştuk sizinle fikir alışverişi yapılıyor mu diye. ‘Hayır’ cevabını almıştık. Yani kenti yöneten ve söz sahibi olan kişilerin kesinlikle hesap verebilir olmaları gerekmektedir.’’
Konuşmacı olarak konferansa gelen TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Özcan Çoluk, kentin büyümesi ve gelişmesi için doğru adımların atılması gerektiğini aksi takdirde sıkıntını her geçen gün büyüyeceğine vurgu yaptı. Çoluk, ‘’ Kent birçok şeyi içinde barındıran bir kavramdır. Farklı toplulukları yoğun ne yönetim adı altında birleştiren etkene biz kent diyoruz. Atakum’da sorunlardan birisi nüfus artışıdır. Bu artış kentin büyümesine nasıl etken. Plansız ve sanayisiz kentleşme, kentin kimliğini bozan etkenler olarak görebiliyoruz. Doğru adımlar atabilen kentler her zaman başarılıdır. Çevre mühendisleri olarak her yıl hazırladığımız raporda Samsun için başta hava kirliliği konusunda sıkıntıları dile getirdik’’ diye konuştu.
SAMSUN’DA SÖZ SAHİBİ OLAN KİŞİLER STKLAR’A DANIŞMIYOR
Türkiye’de sistem düzgün çalışmıyor. Galiba da istemiyorlar. Çevresel sorunların kente bir problem olarak yansıyor. Mesela Atakum’da günlük 120 ton çöp atılıyor. Bunun için geri dönüşüme önem verilmesi lazım. Kent problemi deyince akla sağlıklı su içebilme, sağlıklı havayı soluyabilme. Yani ekosistemi sağlıklı kullanabilmek gerekmektedir. Bayram Çelik başkanım vurguladığı gibi Kurupelit Marina’nın şu anki hali resmen içler acısı. Eğer zamanında bu işlerle ilgilenen Sivil Toplum Kuruluşları’na başvurulsaydı bu sıkıntılar olmazdı. Türkiye’de göller bilerek mi bilinmez ama ÇED Raporları’na karşın daha da kurutuluyor. Eğer en zengin adamda olsanız doğa size su, ekmek vermezse bitersiniz. Suyun yok, toprağın yok, havan temiz değil yaşa bakalım yaşayabilirsen. O yüzden yapılan bütün işlerde beraber mücadele etmemiz lazım. Çevre Platformu Samsun’daki bazı yerler için raporları oluşturdular. İnşallah bu raporları kenti yönetenler önemser. Meslek grupları bir araya gelerek yaşayabilmek için Terme’de Artvin’de Gerze’de Sinop’ta mücadelelerini gördük. İşin özü bir kentte sadece yaşamak için yaşamamak gerekir. Toprağını, suyunu ve havasını sağlıklı biçimde kullanabilmek için mücadele, sürdürülebilir bir yaşam felsefesi verebilmemiz için kesinlikle her insanın söz sahibi olması gerekmektedir’’ şeklinde konuştu. Bu arada Atakum Gönüllüleri Derneği Genel Sekreteri Bayram Çelik, konferansa konuşmacı olarak katılan gelen TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Özcan Çoluk’a plaket takdim etti. Kent Konferansları haftaya da devam edecek.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum