Yeni Diş Hekimliği Fakültesi Açılmamalı

Cumhuriyet Halk Partisi Atakum İlçe Başkan Yardımcısı, Diş Hekimi Tuncay Seven Diş Hekimleri Haftası nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Yeni Diş Hekimliği Fakültesi Açılmamalı
20 Kasım 2023 - 18:11
Seven, diş hekimlerinin yaşadığı sorunlara ve çözüm önerilerine dikkat çekerek şunları söyledi; “Meslek dışı kişiler, ağız diş sağlığı kuruluşlarına ortak olmamalıdır. Herhangi tıbbi eğitim almamış ve mesleğin etik kurallarından haberdar olmayan kişilerin sağlık hizmeti sunumunda tek beklentileri koydukları sermayenin kârının yüksek olmasıdır. Bu yaklaşımın sağlık hizmetlerinde yeri olmadığı tartışmasızdır.
Diş Hekimlerine Yeşil Pasaport Verilmelidir
Sağlık Bakanlığı’nın makul bir projeksiyonla 2023 yılında ulaşılması hedeflenen 38.000 diş hekimi sayısı 2021 yılında 39.851 diş hekimiyle çoktan aşılmıştır. Diş hekimliği fakültelerine son yıllardaki toplam kontenjan/ yeni kayıt sayısı ise Bakanlığın öngördüğü kontenjan sayısından kat be kat fazladır. Yeni diş hekimliği fakültesi açılmamalıdır. Diş hekimliği fakültelerine öğrenci alınmasının durdurulması ve mevcut öğrencilerin beş yıl içinde mezun olması durumunda beş yıl içinde yaklaşık 50.000 yeni diş hekimi mezun olacaktır. Toplam diş hekimi sayısı bu durumda yaklaşık 90.000 kişiye ulaşacak ve 2028 yılında bir diş hekimine düşen nüfus yaklaşık 970 kişi olacaktır. Bu sayı AB ortalamasının da OECD ortalamasının da üzerindedir. Ayrıca bu kadar hızla artan öğrenciye nitelikli eğitim verecek öğretim üyesi kadrosunun yetiştirilmesi de mümkün bulunmamaktadır. Diş hekimin yanında başka bir diş hekimi de çalışabilmelidir. SGK ve Bağ-Kur’dan emekli olan diş hekimlerine de ilave ödeme verilmelidir. Diş hekimleri daha fazla sayıda ve yaygın şekilde kamuda istihdam edilmelidir. Diş hekimlerine yeşil pasaport verilmelidir”
 


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum