Hakkı EMİROĞLU

Hakkı EMİROĞLU


Samsun ve Turgut Özal!...

25 Mart 2020 - 19:26

1989 yerel seçimleri ile başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere tüm ülkedeki il belediyelerini kaybeden Başbakan Turgut Özal Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çok değer verdiği Samsun’a bakanlar kurulu üyeleri ile tam bir çıkartma yaptı.
Bugünkü sıhhiye okulunun bulunduğu alana eski Samsun Havalimanına inen Başbakan Özal’ı Vali Erdoğan Cebeci, Belediye Başkanı Muzaffer Önder, Emniyet Müdürü Şükrü Yetimoğlu ve öteki ilgililer tarafından karşılandıktan sonra Gazanfer Bilge kapalı spor salonuna geçtik. Burada Samsun il Başkanı Şerafettin Albayrak, Giresun il Başkanı Salih Uzun ve Trabzon il Başkanı Dr. Ali Kemal Başaran birer konuşma yaptılar.
Ardından kürsüye gelen Başbakan Özal, askeri vesayet son bulmuş ülkemiz ANAP iktidarı ile demokrasi yolunda çok önemli adımlar atacaktır diyerek adeta köşke Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve konsey üyeleri Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer ve Sedat Celasun’a mesaj gönderiyordu…
O günlerde Protokolde Başbakan 7 sırada yer alıyordu. (Cumhurbaşkanı ve konsey üyeleri ilk 5 de, TBMM Başkanı Necmettin Karaduman 6, Başbakan 7. Sırada idi!...
İşte o gün Turgut Özal 1982 anayasası ile %91,5 oy ile seçilen Kenan Evren ve Konsey üyelerinin 7 yıllık görev süresi sona ereceğinden Samsun’da tıpkı Büyük Önder Atatürk’ün yaptığı meydan okuyuş ile asker kökenli Cumhurbaşkanlarına bu millet ve bu TBMM sıcak bakmıyor diyerek asker kışlasına asli görevine dönecek demişti.
Karadeniz’den aldığı güç ile Köşk’e çıkan Özal, devlet protokolünde 7’den 1’e çıkmış 8’nçi Cumhurbaşkanı ve Celal Bayar’dan sonra 2. sivil Cumhurbaşkanı seçilirken 42 yıllık asker kökenli Cumhurbaşkanları sürecine son noktayı koymuştu.
Ve o günden sonra da Cumhurbaşkanlarımız sivillerden seçilmiştir.
Onun için diyorum ki; Samsun, yalnız Cumhuriyetin doğduğu yer değil ülke yönetiminin ehil ellere verildiği yerin adıdır.
Bu nedenle başta idari mahkemeler olmak üzere birçok kamu kurumları ile bankaların Bölge müdürlüğü Samsun’a konuşlanması tesadüf değildir!
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum