Yarım Asırdır Kutlanan Geleneksel Hıdırellez Yörük Şenliği

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşlarının Samsun’a çıkışının 100

Yarım Asırdır Kutlanan Geleneksel Hıdırellez Yörük Şenliği
29 Nisan 2019 - 22:42
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşlarının Samsun’a çıkışının 100. Yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Özyörük Mahallesi Yardımlaşma, Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği tarafından düzenlenen Vezirköprü ilçemize bağlı Özyörük Mahallesi'nde yarım asırdır kutlanan Geleneksel Hıdırellez Yörük Şenliği düzenlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Vezirköprü Özyörük Mahallesi'nde 50 yıldır kutlanan Geleneksel Hıdırellez Yörük Şenliği'ne katılımlarından dolayı Vali Osman Kaymak’a teşekkür eden Özyörük Mahallesi Yardımlaşma, Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Süleyman Toygar, Özyörük Mahallesi hakkında bilgi vererek, açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
ŞENLİĞİMİZE KATILDIĞI İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM
Bursa Samsun Dernekleri Federasyonu (SAMDEF) Genel Başkanı Savaş Otruş yaptığı konuşmasında, “Öncelikle Hıdırellez şenliğine hepiniz hoş geldiniz. Derneğimiz kuruluş amaçlarına uygun hareket etmekte olup, sosyal ve kültürel faaliyetlerde en önde yer almaktadır. Derneğimizi Bursa’da yaşayan yaklaşık iki bin yörüğü en iyi şekilde temsil etmektedir. Derneğimiz her türlü faaliyeti en iyi şekilde yaparak hemşerilerini bir arada tutmaktadır. Sayın Valimize şenliğimize katıldığı için çok teşekkür ediyorum. Toyunuz toylasın, boyunuz boylasın, günümüz bereketli ve güzel geçsin” dedi.
TÜRKMEN VE TÜRK KÜLTÜRÜNE HİZMET ETMEKTEDİR
Türk Boyları Konfederasyonu Genel Başkanı Durhasan Koca yaptığı konuşmasında, “Konfederasyonumuz ülkemiz genelinde faaliyet gösteren Yörük, Türkmen ve Türk kültürüne hizmet etmektedir. Bizler kini, nefreti, ötekileştirmeyi, bölücülüğü ve ayrımcılığı reddeden, sevgiyi, barışı, hoşgörüyü, dayanışmaya ve yardımlaşmayı ilke edinen sivil toplum örgütleriyiz. Bizlere Yörük nedir? Türkmen nedir? diye soruyorlar. Oğuzlar Müslüman olduktan sonra Türkmen adını almış. Türkmen, ben Türküm demektir. Yörük ise Türkmenlerin yaylalara taşındıkları ve  kültürümüzü yaşadıkları konargöçer grubudur. Şu anda ülkemizde sadece bu kültürü fiilen yaşayan Sarı Yeşil Yörüklerimiz var. Diğerleri yerleşik düzene geçmişlerdir. Büyük Önderimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk Milleti’nin geleceğini tehlikede görerek, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkıp Milli Mücadele’nin meşalesini yaktığı, Kuva-yi Milliye ruhunu ateşlediği ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kurma yolunda ilk adımını attığı, tarihi dönüm noktasının 100’üncü Yıl dönümünde bu güzel topraklarda sizlerle beraber olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” diye konuştu.
ARANIZDA OLMAKTAN DA BÜYÜK MUTLUK DUYUYORUM
Şenlikte bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Dernek başkanımız bizleri davet ederken Sayın Valim, biz köyümüzde Yörük kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar şenliğimize ve köyümüze Vali gelmedi. Lütfen siz ilk olun dediler. Biz de gönülden ve samimiyetle yapılan bu davete icabet ettik ve bu gün de aranızda olmaktan da büyük mutluk duyuyorum. Allah birliğimizi ve dirliğimizi bozmasın, şenliğimizi hayırlı eylesin. Ülkemiz, Türkiye’miz kurulduğunda büyük sıkıntılar vardı. Biz Türkiye Cumhuriyeti Selçuklu ve Osmanlı’dan sonra kurulan bir devletiz. Osmanlı İmparatorluğunu ’da kuranlar Oğuz boylarından idi. Biraz önce oturduğumuz çadırda 24 Oğuz boyunun sembollerini gördüm. Ondan dolayı bizlere o kültürü yaşattığınız için, bizi geçmişimize bağladığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum” dedi.
BU COĞRAFYADA OLDUĞUMUZ İÇİN ÇOK MUTLUYUZ
Bizler, geçmişimizi iyi bilemezsek geleceğimizden emin olamayız vurgusu yapan Valim Osman Kaymak, “Bu toprakları bize vatan yapan atalarımız, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları bundan 100 yıl önce başlattıkları kurtuluş mücadelesi ile Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdular. Bundan 100 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk işgal altında bulunan İstanbul’dan yola çıkarak 19 Mayıs 1919’da Samsun’a geldi. Samsun kurtuluş mücadelesinin ilk meşalesinin yakıldığı şehirdir. Samsun ilkadım şehridir. Bizler Samsunlular olarak vatan, millet duygusu yüksek insanlar olarak bu topraklarda, bu coğrafyada olduğumuz için çok mutluyuz. Bu sene ilimizde Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a çıkışının 100’üncü yıl dönümü nedeniyle birçok kültür, sanat ve spor etkinlikler yapıyoruz” şeklinde konuştu.
BEN BU BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ ÇOK ÖNEMSİYORUM
19 Mayıs 2019 tarihinde ilimizde düzenlenecek olan programlara katılmak için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Samsun’a gelebileceğini ifade eden Vali Osman Kaymak, “Bu etkinliklerin Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde yapılması konusunda bir karar alındı ve genelge yayınlandı. Daha sonra bu etkinlikler sırasıyla Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas, Ankara ve bütün Türkiye’de kutlanacak. İnşallah bu etkinliklerimiz en güzel şekilde devam edecek. Amacımız milli mücadele ruhunu canlı tutarak birlik ve beraberliğimizi sağlamaktır. Onun için ben bu birlik ve beraberliğimizi çok önemsiyorum. Bu şenlik de bu birlik ve beraberliğimize katkı sunacaktır. Bu Yörük kültürünü yaşatan bütün dernek başkanı arkadaşlara teşekkür ediyorum. Arkadaşlar bizleri biz yapan bu milli değerlerimizdir. Aksi takdirde millet olamayız” dedi.
BU UĞURDA ÖLÜRÜZ AMA KESİNLİKLE ESİR OLMAYIZ
Türk Milleti’nin bu güne kadar hiçbir zaman esaret altında kalmadığını ve esir yaşamadığını söyleyen Vali  Osman Kaymak, “Çünkü biz Türk Milleti olarak egemenliğe, bağımsızlığa ve özgürlüğe âşık bir milletiz. Biz kesinlikle esareti kabul eden bir millet değiliz. Bu uğurda ölürüz ama kesinlikle esir olmayız. Türkiye Cumhuriyeti bu kurtuluş mücadelesini halen sürdürüyor. 30-40 yıldır PKK terör örgütü ve arkasından FETÖ terör örgütü ülkemizi bölmeye çalışıyorlar. Bizim onlara karşı vereceğimiz en büyük cevap birlik ve beraberliğimizdir. Birbirimizi çok seveceğiz. Bizim bizden başka dostumuz yok. O anlamda Türk Milletini oluşturan bu değerleri çok iyi özümsememiz lazım” diye konuştu.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ GÜÇLÜ BİR DEVLET
Samsun'u ve Samsunluları çok sevdiğini ifade eden Valimi Osman Kaymak, “Vezirköprü ilçemiz bizim en güzel tarihi ilçelerimizden birisi. Osmanlı, Selçuklu, İslam ve Türk kültürünün yakinen yaşandığı bir ilçemiz. Bu şenlikle birlikte inşallah bu bahar bizlere birlik, beraberlik ve bolluk getirsin. Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlet. Gençlerimizi bu hususta ileri teknojilerle buluşturmamız lazım. Güçlü olmak için daha çok üretmemiz lazım. Köylümüz bu konuda köyünde hayvancılık yaparak, tarımla uğraşarak, devletin verdiği kredileri kullanarak üretime katkıda bulunması lazım. Gençlerimiz köylerini terk edip şehirlere yerleşiyorlar. Köylerimiz çok kıymetli. Samsun Türkiye’nin önemli gıda deposu. Önemli büyük ovalara sahip. Bu ovaların çok daha değerlenmesi ve katma değerinin artırılması için yoğun çaba sarf ediyoruz. Büyük çalışmalarımız var. Samsun’un hem tarım, hem de sanayi yönüyle birlikte kalkınması gerekiyor” şeklinde konuştu.
SAMSUN’UN TURİZMİ DEĞERLERİDİR
100’üncü Yıl etkinlikleri kapsamında şehrimize çok sayıda ziyaretçinin geldiğini ifade eden Vali Osman Kaymak, “Şu an Samsun’da oteller ve misafirhaneler doldu. Yıl boyu bu etkinlikler devam edecek. Samsun gerçek manada bir turizm kenti. Bu ilçemizde bulunan Şahinkaya Kanyonu gerçekten turistler için müthiş bir zenginlik arz ediyor. Bafra ilçemizde bulunan Kuş Cennetimiz, Ayvacık ilçemiz, Lâdik kayak merkezimiz, sahillerimiz ve diğer birçok güzelliklerimiz Samsun’un turizm değerleridir. Bütün kurumlarımızla birlikte Samsun’u kalkındırmaya çalışıyoruz. Amacımız sizlerin mutlu olması ve huzur içerisinde yaşamanızdır. Bu etkinliği düzenleyen dernek başkanı arkadaşlara ve emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.
DAHA SONRA OKÇULUK GÖSTERİSİNİ İZLEDİ
Konuşmaların ardından 50’inci Geleneksel Hıdırellez Yörük Şenliği'nde Oğuz Boyları Konfederasyonu Başkanı Durhasan Koca tarafından Vali Osman Kaymak’a şenliğe katılım belgesi ve Yörük anaları tarafından dokunan el emeği Yörük Kilimi takdim edildi. Ardından halk oyunları ekibi gösterisini sundu. Yörük çadırında Geleneksel Özyörük Mahallesi Yörük Şenliği’ne Adana’dan katılan Aşık Garip Mustafa’nın söylediği türküleri dinleyen Vali Osman Kaymak, daha sonra okçuluk gösterisini izledi. Etkinliklerin ardından, Vezirköprü ilçesi Özyörük Mahallesi'nde düzenlenen 50’inci Geleneksel Hıdırellez Yörük Şenliği'nde tüm şehitlerimiz için okunan Kur'an-ı Kerim ve yapılan duanın ardından yemek ikramında bulunuldu.
Vezirköprü Özyörük Mahallesi 50’inci Geleneksel Hıdırellez Yörük Şenliği'ne ayrıca, Vezirköprü Kaymakamı Kudret Kurnaz, Vezirköprü Belediye Başkan Vekili Salih Sefacı, ilçe protokol üyeleri, çok sayıda vatandaş katıldı.
Köksal ÖNER

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum