TMMOB, Anıtkabir'de İncelemelerde Bulundu
Jeoloji Mühendisleri Odası (TMMOB) Heyeti Atatürk’ün kabrine ziyarette bulundu.
25 Ekim 2021 - 18:13 - Güncelleme: 25 Ekim 2021 - 18:17
Heyet daha sonra Ata’mızın kabrine ziyarette bulundu.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kabri olarak inşa edilen Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti'nin sembol mekânlarından biridir. Anıtsal bir yapı olarak tasarlanan Anıtkabir yalnızca Atatürk’ün kabri olarak değil aynı zamanda ulusal bir sembol olma özelliği taşımaktadır. Yapımı 9 yılda (1944-1953) tamamlanan ve yapımında ülkemizin doğal taşları kullanılan Anıtkabir; heykellerinden, süslemelerine, kulelerinden, kabartmalarına kadar pek çok özel anlamla yüklüdür.
Anıtkabir’in yapımında, beton üzerine dış kaplama malzemesi olarak tamamı Türkiye’de çıkarılan, kolay işlenebilen, gözenekli, çeşitli renklerde travertenler ve ignimbritler, mozole içi kaplamalarında ise beyaz renkli mermerler, renkli kireçtaşları ve serpantinitler kullanılmıştır.
Günümüzde bu ocakların önemli bir kısmı risk altında olup, ülkemiz insanı için manevi değeri yüksek ve ülkemizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün kabri niteliğindeki anıt yapının korunması için gelecekte ihtiyaç duyulabilecek yenileme çalışmalarında kullanılmak üzere, Anıtkabir’in yapımında kullanılan mermer ve taş ocaklarının bir kısmının koruma altına alınması büyük önem taşımaktadır. Konuya ilişkin görüşümüz yazılı olarak Cumhurbaşkanı dâhil ilgili kurumlara bildirilmiştir.









FACEBOOK YORUMLAR