TMMOB, Anıtkabir'de İncelemelerde Bulundu

Jeoloji Mühendisleri Odası (TMMOB) Heyeti Atatürk’ün kabrine ziyarette bulundu.


TMMOB, Anıtkabir'de İncelemelerde Bulundu

Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, Yönetim Kurulu Üyesi Mithat Emre Kıbrıs ve Mühendislik Jeolojisi ve Jeoteknik Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Mutluhan Akın, Büyük Taarruz ve Sakarya Meydan Muharebesi Rölyefleri ile İnönü Lahiti’nin Onarımı ve Tören Alanındaki travertenlerin yenilenmesi kapsamında yapılan çalışmaları yerinde inceledi.
Heyet daha sonra Ata’mızın kabrine ziyarette bulundu.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kabri olarak inşa edilen Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti'nin sembol mekânlarından biridir. Anıtsal bir yapı olarak tasarlanan Anıtkabir yalnızca Atatürk’ün kabri olarak değil aynı zamanda ulusal bir sembol olma özelliği taşımaktadır. Yapımı 9 yılda (1944-1953) tamamlanan ve yapımında ülkemizin doğal taşları kullanılan Anıtkabir; heykellerinden, süslemelerine, kulelerinden, kabartmalarına kadar pek çok özel anlamla yüklüdür.
Anıtkabir’in yapımında, beton üzerine dış kaplama malzemesi olarak tamamı Türkiye’de çıkarılan, kolay işlenebilen, gözenekli, çeşitli renklerde travertenler ve ignimbritler, mozole içi kaplamalarında ise beyaz renkli mermerler, renkli kireçtaşları ve serpantinitler kullanılmıştır.
Günümüzde bu ocakların önemli bir kısmı risk altında olup, ülkemiz insanı için manevi değeri yüksek ve ülkemizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün kabri niteliğindeki anıt yapının korunması için gelecekte ihtiyaç duyulabilecek yenileme çalışmalarında kullanılmak üzere, Anıtkabir’in yapımında kullanılan mermer ve taş ocaklarının bir kısmının koruma altına alınması büyük önem taşımaktadır. Konuya ilişkin görüşümüz yazılı olarak Cumhurbaşkanı dâhil ilgili kurumlara bildirilmiştir.