Reklam
Reklam
Reklam

Terörle Mücadelede Barajların Etkisi!

Türkiye Emekli Subaylar Derneği(TESUD) Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emekli Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, “1999 yılında Diyarbakır -Lice Tapantepe üs bölgesinde tabur komutanı olarak görev yapıyordum.

Reklam
Terörle Mücadelede Barajların Etkisi!
15 Şubat 2021 - 09:44
Reklam
Bir gün itirafçı olan bir terörist getirildi ve bize teslim edildi. Teröristin bir süre bu bölgede de bulunduğu bu nedenle örgütün bölgedeki depo, sığınak vb. Yerlerini gösterebileceğini söyledi” dedi.
Ertesi gün başlayan operasyonda itirafçı teröristi yakınımda tutuyor, zaman zaman bölge ve hareket tarzları ile ilgili sorular soruyor, gösterdiği yerlerde detaylı arama yapıklarını hatırlatan Türkiye Emekli Subaylar Derneği(TESUD) Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emekli Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, “Mehmetçikler“ komutanım. Bu numara yapıyor. Yer falan göstereceği yok. Bizi de boşuna yoruyorlar. Adalete teslim edelim gitsin. Mehmetçik, haklı olarak şehit olan silah arkadaşlarının intikamını almak istiyor,  bu teröristin elinde de arkalarının kanının olduğunu düşünüyordu. Bir ara teröriste "bu kadar operasyon yapıyoruz. Çoğu zaman sizinle temas sağlayamadan dönüyoruz, neden?'' diye sordum. Terörist, "komutanım sizinkiler bizi tepelerde arıyor, biz ise derelerde, vadilerde saklanıyoruz” dedi.
En Fazla Karşı Çıktığı Konu Barajlar Olmuştur
Evet, onların mekânları dağlar değil dağların arasındaki genelde içinde su kaynağı olan, farklı yönlere manevra yapma imkânın olduğu çok iyi hazırlanmış sığınak ve barınaklara sahip vadilerin bulunduğunu işaret eden Türkiye Emekli Subaylar Derneği(TESUD) Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emekli Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, “Nitekim PKK terör örgütü ve destekçilerinin en fazla karşı çıktığı konu barajlar olmuştur. Tunceli bölgesinde Munzur çayı ve Peri Suyu üzerine yapılan barajlar uzun süre engellenmeye çalışılmıştır. Bu bölgede yapılması devam eden baraj ve HES’lerin sayısı sürekli artarak teröristlerin kullandığı alanları küçültecek,  büyük oranda bu alanlar kısıtlanmış olacaktır. Karasu Nehri üzerinde şu an 6 baraj/HES tamamlanmıştır, yapılacaklarla beraber bu sayı 10’a çıkacaktır.  Bu barajların terör örgütünün Tunceli bölgesinden Sivas bölgesine geçişini tamamen önlediği açık bir gerçektir. Murat nehri üzerine yapılacak baraj/ HES sayısı mevcut 5 adetle birlikte 8’ e çıkacaktır ”diye konuştu.

Suriye Üzerinden Bölgeye Sızmaya Başlamıştır
Bu barajlar Diyarbakır, Bingöl, Muş bölgesinden Tunceli bölgesine geçişini kısıtlayacağını ifade eden Türkiye Emekli Subaylar Derneği(TESUD) Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emekli Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, “Karasu ve Murat nehri Keban yakınında birleştikten sonra Fırat adını almaktadır. Buradan Suriye sınırına kadar 5 adet baraj /HES ( Keban, Karakaya, Atatürk, Birecik, Karkamış)teröristlerin Diyarbakır bölgesinden Adıyaman’a oradan da Kahraman Maraş bölgesinde geçişlerini kısıtlamış, geçişlerden kısa sürede haberdar olunmuş ve gerekli tedbirler alınmıştır. Terör örgütü de bu güzergâhı kullanmaktan vaz geçmiş, Suriye üzerinden bölgeye sızmaya başlamıştır. Suriye’ye yapılan sınır ötesi operasyonları ile bu güzergâh da kapatılmıştır. Terör örgütünün son yıllarda engellemeye çalıştığı diğer bir baraj Ilısu barajı/HES olmuştur. Hasankeyf ilçesi ve buradaki tarihi eserlerin su altında kalması bahanesinin arkasına sığınarak barajın yapılmaması için yurt içi ve dışında büyük kampanya yürütmüşler fakat engelleyememişler sonunda barajın yapılması tamamlanmıştır. Bu barajla birlikte kuzey Irak’tan bölgeye gelen vadiler su ile dolmuştur” şeklinde konuştu.
Yönelik Tüm Terör Faaliyetlerini Yürütmüştür
Terör örgütü Batman’ın güneyini şimdiye kadar askerlik şubesi gibi kullandığını açıklayan Türkiye Emekli Subaylar Derneği(TESUD) Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emekli Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, “Kuzey Irak’tan bölgeye gelen teröristler buradan yurt içine dağıtılıyordu. Ilısu barajı/HES ile örgütün bu faaliyeti de engellenmiş oluyor. Örgüt, ABD’nin Irak’a müdahalesinden sonra Kuzey Irak’ta meydana gelen otorite boşluğunu çok iyi değerlendirmiş, bu bölgeden yurt içine yönelik tüm terör faaliyetlerini yürütmüştür. Geçen zaman ABD’nin bunu da bilerek yaptığını göstermiştir. Terör örgütü Kuzey Irak’tan ülkemize sızarken de derin vadi ve su yataklarını kullanmaktadır. Bunların başlıcaları; Zap Nehri, Hezil Çayı ve Şemdinli Suyu vadileridir. Cumhurbaşkanı Irak özel temsilcisi Prof. Dr. Veysel Eroğlu 31 Temmuz 2019’ da Irak’a gönderilmişti. Görüşmelerde özellikle su konusu ele alınmıştı. Son aylarda Kuzey Irak’a yapılan operasyonlarla bölgeye yerleşilmekte ve üs bölgeleri oluşturulmaktadır. En son Milli Savunma Bakanı Sayın Hulisi Akar da Irak yönetimini ve Kuzey Irak bölgesel yönetimini ziyaret etmiştir Genelde bu ziyaretin Kandil’i veya Sincar’a yapılacak bir operasyona yönelik olduğu değerlendirilirmiştir“ ifadelerini kullandı.
Su Kıtlığına Yönelik Önlem De Alınmış Olacaktır
Şüphesiz bunlar olabilir fakat diğer önemli bir nedenin bölgeye yapılmak istenen baraj/HES’ler olduğunu umuyor ve değerlendiriyorum vurgusu yapan Türkiye Emekli Subaylar Derneği(TESUD) Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emekli Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, “Bu bölgede yapılacak barajlar, örgüte vurulacak en önemli darbelerden biri olacaktır. Bölgenin kalkınmasına katkıda bulunmanın yanı sıra gelecekte yaşanabilecek su kıtlığına yönelik önlem de alınmış olacaktır. Okurlar şimdi diyecek ki size yer göstermek üzere verilen itirafçı terörist ne oldu? İşe yarar bir yer gösterdi mi? Evet, terörist bir silah deposu yeri gösterdi. Burası meşelik bir arazide diğer meşelere hiç benzemeyen adeta elini beline koymuş bir insana benzeyen meşenin dibiydi. Bir adet Biksi makinalı tüfek, 3 adet Kaleşnikof makineli tüfek, 4 el bombası, dürbün ve silahlara ait mühimmatı ele geçirdik. Diğer gösterdiği yerler boş çıkmıştı. Operasyon sonunda teröristi, getiren arkadaşlara teslim edip yargılanması için göndermiştik ”dedi.
Köksal ÖNER

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum