TEMA Vakfı Tarımsal Kurallıkla Mücadele ve Eylem Planı toplantısı Yaptı

Tarımsal Kuraklıkla Mücadele ve Eylem Planı çerçevesinde; Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ile beraberindeki Samsun İli Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Ekibi, Samsun Vali Yardımcısı ve aynı zamanda Canik Kaymakamı Mahmut Halal Başkanlığında İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda bir araya geldi.

TEMA Vakfı Tarımsal Kurallıkla Mücadele ve Eylem Planı toplantısı Yaptı
22 Aralık 2022 - 10:44
Tarımsal Kuraklıkla Mücadele ve Eylem Planı çerçevesinde; Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM ile beraberindeki Samsun İli Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Ekibinde bulunan TEMA Vakfı Samsun İl Temsilcisi Leman Özay, TEMA Vakfı Samsun Eğitim Koordinatörü Begüm Özdoğan, TEMA Vakfı İlkadım İlçe Eğitim Sorumlusu Fatma Şentürk, Samsun Vali Yardımcısı ve aynı zamanda Canik Kaymakamı Mahmut Halal Başkanlığında İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda bir araya geldi.
Bilindiği üzere, güncel İklim Değişikliğinin en önemli etkilerinden biri kuraklıktır. Mesele; küresel ısınma, çevre, şehir hayatı kalkınma ve ekonomi, teknoloji, tarım ve gıda, temiz su ve sağlık olmak üzere hayatın pek çok alanını etkilemekte olup maalesef geçmişte yaşanan tarımsal kuraklıklar, beraberindeki küresel ısınma ve iklim değişiklikleri ile gelecekte daha yoğun tarımsal kuraklıklar senaryolarıyla karşılaşılacağına işaret etmektedir.
Doğal kaynakların planlaması, yönetilmesi ve sürdürülebilirliği anlamında gerekli tedbirlerin alınması amacıyla "Tarımsal Kuraklıkla Mücadele ve Kuraklık Yönetimi Çalışmalarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 02.02.2022 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararı ve buna ilişkin Çalışma Usul ve Esaslarını Düzenleyen Yönetmelik uyarınca; yılda en az bir kez Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezinin toplanması ve her 5 yılda bir de Tarımsal Kuraklığa Yönelik Eylem Planı hazırlanıp uygulanması öngörülmüştür.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam toplantıda yaptığı konuşmasında: "İklim değişikliğinin, önümüzdeki orta ve uzun vadeli dönemde oluşturması beklenen olumsuz etkilerine hazırlık yapmak, kuraklık esnasında ve kuraklık sonrasında alınacak tedbirleri belirlemek, kuraklığın etkilerinin İlimiz ölçeğinde asgari düzeyde kalmasını sağlamak bu Eylem Planı ve aynı çerçevedeki toplantılarımızın temel amacıdır.
Bu İtibarla gerekli tedbirlerin alınması için 2018- 2022 Yılı Samsun İli Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanmış olup, içinde bulunduğumuz günlerde bu planın uygulamasının son aşamasına gelinmiş bulunmaktadır. 2023- 2027 Yılı Samsun İli Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı hazırlığı ise devam etmekte ve önümüzdeki Ocak- Şubat ayında hazırlanmış olacaktır. Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı sadece kuraklık olduğu yıllarda alınacak önlemleri değil normal koşullarda da alınacak önlemleri içermektedir.
Az önce de genel hatlarıyla ifade ettiğimiz gibi burada Temel Amaç; kamuoyunun bilinç düzeyini artırarak tüm paydaşların sürece dâhil edilmesiyle arz ve talep yönetimini de dikkate alarak, çevresel açıdan sürdürülebilir tarımsal su kullanım planlaması ile kuraklığın yaşanmadığı dönemlerde ileriye dönük gerekli tedbirlerin alınmasını, kriz dönemlerinde ise etkin bir mücadele programını uygulayarak kuraklığın etkilerinin asgari düzeyde kalmasını sağlamaktır" dedi.
Samsun Vali Yardımcısı ve Canik Kaymakamı Mahmut Halal ise, son yıllarda yaşadığımız iklim değişikliği sebebiyle kuraklığın önemli ve aciliyet arz eden olan bir konu olduğunu belirterek: "İklim değişikliği artık bir çevre sorunu olmaktan öte doğrudan insan yaşamının sürdürülebilirliğini sağlayabilme sorunudur. Gelecek nesillerin yaşam standardının sağlanabilmesi için iklim değişikliğine karşı gerekli önlemleri almak artık kaçınılmaz görünüyor. Meselenin Tarım Sektörüne olumsuz etkilerini minimize etmek, önceden önlem almak ve sektör paydaşlarını iklim değişikliğine uyum ve azaltım konularında daha da bilinçlendirmek amacıyla Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi üyelerimizle bugün alacağımız kararların İlimiz için çok faydalı olacağına inanıyorum” dedi.
Toplantıda;
-Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü'nce; 2020- 2021 Üretim Yılı Yağışları ile İklim Verileri ve Bunların Karşılaştırılmaları konusunda Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Ahmet Sağlam tarafından Meteorolojik Kuraklık konulu sunum,
-DSİ 7. Bölge Müdürlüğü'nce hazırlanan ve DSİ 7.Bölge Müdür Yardımcısı Köksal Buğra Çelik tarafından sunulan Samsun İlinde Bulunan Barajlarda Son Doluluk Oranları, Sulanabilir Alanlar ve Bunların Değerlendirmesi konulu sunum,
-İl Müdürlüğümüz adına ise 2020- 2021 Yılı Tarımsal Üretim ve Kuraklık Değerlendirmesi hususunda Ziraat Mühendisi Tufan Aydın tarafından bir sunum yapılmıştır.
Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi üyelerinin de görüş ve önerilerinin alındığı Toplantı'da aşağıdaki kararlar alınmıştır:
1. İl Tarımsal Kuraklık Eylem Planı adımlarının uygulanmasına,
2. Bitkisel Üretimde 'salma sulama' yöntemlerinden kaçınılması yönünde kamuoyunun bilgilendirilmesine,
3. Kurağa ve yüksek sıcağa dayanıklı yeni tescil edilen çeşitlerin çiftçi şartlarında üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla; Araştırma Enstitüsü, Yayımcı ve Çiftçi bağı ve işbirliğinin güçlendirilmesine,
4. Meyvecilikte, kurağa dayanıklı az su tüketen anaç kullanımının yaygınlaştırılmasına,
5. Münavebeli ekim ve ürün rotasyonu uygulamalarının yaygınlaştırılmasına,
6. Toprakta bulunan suyun muhafazasını artıran toprak işleme ve arazi kullanım tekniklerinin yaygınlaştırılması ile çiftçi eğitim ve yayım çalışmalarına ağırlık verilmesine,
7. Tarım Sigortası bilincinin artırılmasına,
8. Yağmur suyu hasadı uygulamalarının yaygınlaştırılmasına,
9. Su tasarrufu sağlayacak modern sulama yöntemlerinin desteklenmesine,
10. Yerüstü su depolama tesislerinin tamamlanması, yer altı su depolarının maksimum beslenme ile en yüksek seviyelerde tutulması için gerekli çalışmaların tamamlanmasına.
Oy birliğiyle karar verilmiştir.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum