Reklam
Reklam
Reklam

Suriyeli KOBİ'lerin Entegrasyonu Ekonomiye Katkı Sağlayacak

ABD merkezli kar amacı gütmeyen, uluslararası sivil toplum kuruluşu Building Markets, KOBİ’lerin gelişimine destek olarak ülkelerin ekonomisine katkıda bulunmaya devam ediyor.

Reklam
Suriyeli KOBİ'lerin Entegrasyonu Ekonomiye Katkı Sağlayacak
27 Temmuz 2020 - 14:09
Reklam
Bugüne kadar üç kıtada on binlerce KOBİ’nin hayatına dokunan Building Markets, Türkiye’de Suriyeliler tarafından açılan binlerce KOBİ ile çalışarak Türk şirketleri ile iş bağları kurmalarına yardımcı oldu. Böylece sayıları giderek artan Suriyeli işletmelerin, Türkiye’nin Ortadoğu pazarına daha iyi etki edebilmesi için önemli rol oynayacağı öngörülüyor.
Yerel, mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) gelişmekte olan ülkelerin ekonomisi için hayati önem taşıyor. Dünyadaki tüm istihdam arzının yarısını, özel sektörde yer alan şirketlerin de yüzde 90’ını oluşturan KOBİ’ler doğru destekle, eğitimle ve iş anlaşmalarıyla bulundukları ülkelerin ekonomisinin kalkınmasında, üretiminde ve ihracatında değerli bir rol oynuyor.
25 Binin Üzerinde KOBİ’ye Destek Verildi
KOBİ’leri yeni iş fırsatlarıyla tanıştırarak krizden etkilenen ekonomilerin kalkınmasını hedefleyen ABD merkezli kar amacı gütmeyen uluslararası sivil toplum kuruluşu Building Markets, 2004 yılından bugüne 3 kıtada aralarında Afganistan, Haiti, Ürdün, Lübnan, Liberya, Mozambik, Myanmar, Doğu Timor ve Türkiye’nin de bulunduğu 12’den fazla ülkede 25 binden fazla KOBİ’ye destek vererek istihdam yaratılmasını ve işletmelerin yeni müşteriler ile bağ kurmasını sağladı.
10 Bin Suriyeli KOBİ 300 Milyon Dolarlık Sermayeyi De Beraberinde Getirdi
Suriye İç Savaşı’nın etkilerini artırmasıyla beraber Türkiye’de faaliyetlerine başlayan Building Markets, gerçekleştirdiği ilk saha araştırmalarında, 2017 itibariyle Türkiye’de Suriyeli yatırımcı ve girişimciler tarafından kurulan 6 bin kayıtlı işletmenin 300 milyon dolarlık sermayeyi de beraberinde getirdiğini ortaya çıkardı. Bugün 10 binden fazla Suriyeli işletmenin Türkiye’de faaliyet gösterdiği biliniyor. Building Markets potansiyel taşıyan kayıtlı girişimlere ulaşarak işletmelerle Türkiye ve uluslararası pazarlar arasında bağlar kurulmasını sağlıyor, ekonomik büyümeye katkıda bulunmaları için eğitim ve mentorlük desteği veriyor ve böylece istihdam yaratılmasına öncülük ederek Türk üreticilerin Ortadoğu pazarında daha etkin rol almalarını hedefliyor.
Suriyeli KOBİ’ler Türk Ekonomisine Önemli Katkıda Bulunabilir
Building Markets CEO’su Jennifer Holt, 
Building Markets’in Türkiye’deki faaliyetlerini, “Hedefimiz Türkiye’nin potansiyelini harekete geçirerek yeni iş fırsatları yaratmak. Böylece ülkede kapsayıcı ekonomik büyüme ile istihdam rakamlarında yükselişi destekleyeceğiz. İstihdam hedeflerimiz arasında Türkiye’nin cömertçe ev sahipliği yaptığı 3 milyondan fazla Suriyeli mülteciler de var. Türkiye’ye yerleşen göçmenlerin birçoğu ticaret, istihdam ve yatırım yoluyla yerel ekonomiye önemli katkılar verecek yetenekli girişimciler. Onları destekleyerek başarıya ulaşmalarını sağlamak herkes için bir kazan-kazan durumu olacak” ifadeleriyle anlattı.
Building Markets Program Direktörü Selen Uçak ise, “Türkiye’deki ekibimiz şimdiden 2 binden fazla Suriyeli işletmeyi destekledi, 600 bin dolarlık sözleşme ve 250 bin dolarlık yatırım kazanmalarına yardımcı oldu. Özellikle, Suriyeli ve Türk girişimciler arasındaki karşılıklı yarar sağlayan ortaklıkları destekliyoruz. Türkiye’deki üreticilerin Ortadoğu’ya açılmasında Suriyeli girişimciler büyük rol oynayabilir” şeklinde konuştu.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum