"SEN İSTE YETER, KANSER ÇEKER GİDER" ÖDÜLLERİ DAĞITILDI

Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İlkadım Belediyesi tarafından ortaklaşa olarak Serra Otel’de düzenlenen, “Sen İste Yeter Kanser Çeker Gider” projesi ödül gerçekleştirild

"SEN İSTE YETER, KANSER ÇEKER GİDER" ÖDÜLLERİ DAĞITILDI
14 Nisan 2016 - 19:25
Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İlkadım Belediyesi tarafından ortaklaşa olarak Serra Otel’de düzenlenen, “Sen İste Yeter Kanser Çeker Gider” projesi ödül gerçekleştirildi.
Vali İbrahim Şahin, “Sen İste Yeter Kanser Çeker Gider” projesi ödül töreni öncesi 17 ilçede toplam 300 ortaokulda 74 bin öğrenci arasında, ‘Kanser ile Mücadele’ konulu proje yarışmasında dereceye giren öğrencilerin kolaj ve 3 boyutlu görsel tasarım projeleri sergisini gezerek yetkililerden bilgi aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğünden Dr. Elif İZKAYA, proje süreci ile ilgili sunum yaparak konu hakkında bilgi verdi.
KONTROL ALTINA ALINABİLECEK BİR HASTALIK DEĞİLDİR
İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu ödül töreninde yaptığı konuşmasında, “Kanser hem dünyada, hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 4 milyonu genç yaşta (30-69) yaş olmak üzere 7.6 milyon kişi kanserden kaybedilmektedir. Ülkemizde ise kanserden ölümler 2002 yılında tüm ölümlerin %12’sini oluşturmaktayken, bu oran 2014’te %20,7’ye çıkmıştır. Kanser pahalı ilaç vb. tedaviler ile kontrol altına alınabilecek bir hastalık değildir. En son istatistiklerimize göre bir yıl içinde ülkemizde yaklaşık 174 bin kişiye, ilimizde ise 3500 kişiye kanser teşhisi. Ülkemizde görülen ilk beş kanser türü dünya verilerine benzer şekilde seyir izlemektedir. Erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri ilk sırda görülen kanser türleridir. Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlkadım Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz projemi z ile çocuklarımıza kanserden korunma ve erken tanı ile ilgili bilgilendirerek ailelerinde farkındalık yaratmayı amaçladık. Kanserle mücadelede en önemli aşama korunmadır. Bu sebeple herkesi kanser taramalarını yaptırmaya KETEM’lere ve Aile Sağlığı Merkezlerine davet  ediyoruz ”dedi.
TOPLUM SAĞLIĞINA DESTEK VERİYORUZ
Yerel yönetim olarak çalışmalarını halk sağlığına yönelik kurumsal işbirlikleri içerisinde yaptıklarını belirten İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, “Sağlık, insan hayatında hiçbir kavramla yeri değiştirilemeyecek bir ehemmiyete sahiptir. Sağlık, ayrı ayrı her bir insan için önemli olduğu kadar, huzurlu ve mutlu bir toplum için son derece önemlidir. Çünkü, bireyleri sağlıklı olan toplumlar sağlıklı olabilir, gelişim gösterebilir. Yerel yönetim olarak çalışmalarımızı, halk sağlığına yönelik kurumsal işbirliği ve kampanyalar üzerinden yürütüyoruz.  Halk sağlığına yönelik politikalarımız, toplumsal duyarlılığın ve bilincin oluşturulmasıdır. İlkadım Belediyesi olarak sorumlu bir kurumsallıkla, toplum sağlığına yönelik çalışmalara hayat vermeye devam ediyoruz. Beraberinde taşıdığı fiziksel rahatsızlıklar, sosyal, maddi ve manevi yönleri ile mücadelesi zor bir hastalık olmasının yanı sıra kanser, doğru korunma yollarıyla önlenebilir bir hastalıktır. Bu manada kanserin önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekmek amacıyla Belediyemiz, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Mili Eğitim Müdürlüğü işbirliği üç ay önce toplumsal farkındalığın oluşturulması amacıyla "Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gider” ödüllü proje yarışmasının startını vermiştik. Samsun il genelinde tüm okullarda yapılan bu ödüllü proje, yarışmanın ötesinde toplumsal farkındalığın geleceğimizin teminatı yavrularımızın eliyle oluşturulmasıdır. "Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gider" projesi kapsamında  büyüklerini ve yakınlarını kanser taramalarına yönlendirmelerinde ve projenin yürütülmesinde büyük çaba sarfeden minik bedenli, kocaman yürekli kıymetli öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi, okul müdürlerimizi, projede katkı ve desteği olan kurum yöneticilerimiz başta olmak üzere emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. İlkadım Belediyesi olarak sorumlu bir kurumsallıkla, toplum sağlığına yönelik çalışmalara hayat vermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
SAMSUN SAĞLIK KENTİ OLARAK BİLİNMEKTEDİR
Vali İbrahim ŞAHİN ise yaptığı konuşmasında, “Bu proje kapsamında 17 ilçemizde 300 okulda 74 bin öğrenciye ulaşılarak bir farkındalık yaratılmış ve amaca ulaşılmıştır. Ödül töreni öncesi bu proje kapsamında dereceye giren öğrencilerimizin tasarımlarının oluşturduğu sergiyi de gezerek bunun amacına ulaştığını görmüş olduk. Bu çok güzel bir faaliyet olmuştur. Ben öğrencilerimizi kutluyorum. Bu projede hedef kitle çok önemlidir. Okulların, öğrencilerin seçilmesi gerçekten çok sevindiricidir. Bu proje bir sonraki yıl inşallah ilkokul öğrencilerine de yansır. Çünkü ilkokul öğrencilerinin bu anlamda anne ve babalarını harekete geçirmesi çok önemlidir. Samsun sağlık kenti olarak bilinmektedir. Biz şehrimizde ne kadar çok sağlık anlamında faaliyet sürdürürsek kanaatim o kadar iyi olur. Çünkü Samsun bu anlamda ilkadım şehri olması dolayısıyla bir takım ilkleri de yaşıyor.Sağlık teşkilatında da özellikle nitelikli yatak, hastaneler, kişi başına düşen yatak ve kişi başına düşen doktor vs. gibi bazı nitelikli işlerde Samsun ya birinci ya da ikinci durumdadır. Bu da bizleri sevindirmektedir. Sağlık teşkilatında faaliyet gösteren arkadaşlarımız çok gayretli bir şekilde çalışıyorlar. Samsun aynı zamanda medical cerrahi aletler üretim üstüdür. Dünyada üç ülkede cerrahi aletler üretilmektedir. Bunlar Almanya, Pakistan ve Türkiye’dir. Türkiye’de de Samsun’da üretilmektedir. Bunu geliştirmekle ilgili çok ciddi çabamız var. Samsun sağlık kenti olacak ama sadece hastaneler olsun, tedavi için buraya gelenler burada olsun diye değil, tam tersine hastanelerde kullanılan ekipmanların üretildiği bir sağlık kenti olsun istiyorum" diye konuştu.
SAĞLIKLI OLMALARIYLA İLGİLİ YÖNLENDİRECEĞİZ
Samsun inşallah bir gün cerrahi aletlerin üretildiği, sadece iki bin değil, 20 bin, belki 200 bin kişinin çalışacağı bir üst olacağını hatırlatan Vali Şahin, "Gerek istihdamın, gerek sağlıkla ilgili daha duyarlı olmanın yollarından biri de mutlak suretle en azından sağlıkla ilgili konularla temas halinde olmaktır. Bu faaliyetimiz kanser konusuyla ilgili bir faaliyettir. Bu projede üç temayı arkadaşlarımız öne çıkardılar. Kanseri herkes genetik bir şeymiş gibi görüyorlar ama genetik kaynaklı kanserler %10 civarındadır. Geri kalan %90 kanseri türleri çevresel faktörlerden kaynaklanmaktadır. Onun için hem sağlıklı besleneceğiz, hem de çevremizdeki insanları sağlıklı olmalarıyla ilgili yönlendireceğiz. Çocukların yönlendirdiği yakınlarından tarama sonrasında kanser teşhisi konulan hastalarımız var ise yönlendiren çocuklarımıza tekrar ilave puan vermek gerekir. Çünkü böylece amaca tam anlamıyla ulaşılmış olur diye düşünüyorum. İnşallah hiç birimiz bu tür hastalıklarla karşı karşıya kalmayız. ‘Kanserden korkma geç kalmaktan kork’ diye bir sloganımız var. Kansere erken teşhis konulursa bu hastalıkla mücadele kolaylaşır. Daha dikkatli olmamız temennisiyle bu projeyi hayata geçiren bütün arkadaşlarımıza, emeği geçen herkese ve öğrencilerimize yürekten tebriklerimi iletiyorum, çok teşekkür ediyorum. Kansersiz bir hayat temennisiyle hepinizi sevgiyle, saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum” dedi.
PROTOKOL ÜYELERİ TARAFINDAN ÖDÜLLERİ VERİLDİ

[gallery ids="48537,48535,48536"]

Konuşmaların ardından Osman Gazi İmamhatip Ortaokulu Öğretmenlerinden Deniz Turan Tunç ve yönetiminde öğrencilerden oluşan koro “Sakın Geç kalma Erken Gel”  şarkısını seslendirdi. Ardından “Sen İste Yeter Kanser Çeker Gider” projesinde 17 ilçemizde 300 okulda 74 bin öğrenci arasında dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi. Ödül törenine ayrıca, Vali Yardımcısı Ali Galip Saral, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen,  İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Dursun Mehmet Mehel, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, doktorlar, sağlık çalışanları, İl Milli Eğitim müdür yardımcıları, okul müdürleri ve öğrenci velileri katıldı.
Köksal ÖNER
şokhaber.net

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum