Reklam
Reklam
Reklam

Samsunspor'un Yüksel Yıldırım'la 100. Günü

Yüksel Yıldırım’ın tek başkan olarak tüm yetkileri eline aldığı sürecin başlangıcını en iyi şekilde irdeleyebilmek ve sağlıklı bir tahlil yapabilmek için üç önemli olayın üzerinde önemle durulmalıdır, çünkü bu olaylar 1 Nisan 2020 tarihi itibariyle Yılport Samsunspor’un bulunduğu başarı durumunun ortaya çıkmasının önünü açan olaylar olmuştur.

Reklam
Samsunspor'un Yüksel Yıldırım'la 100. Günü
07 Nisan 2020 - 11:59 - Güncelleme: 07 Nisan 2020 - 12:11
Reklam
1. İsmail Uyanık’ın Samsunspor Futbol Kulübü A.Ş. Ortaklığından Ayrılması
Yönetim anlayışı olarak olaylara farklı pencerelerden bakan iki başlı yapının oluşturduğu olumsuz ortam tüm takıma, kulüp çalışanlarına ve hatta 27 Ekim 2019 tarihinde 10.hafta sonunda takım namağlupken istifa eden İrfan Buz ve ekibine de (her ne kadar başarısız olma endişesi istifa için öncelikli neden olsa da) sirayet etti. İki başlı bu yapı aynı zamanda tüm camiada ve taraftarlarda da uzun süren huzursuzluklara neden oldu. Futbolun tek yetkilisi olarak hareket eden İsmail Uyanık’ın Yüksel Yıldırım ile paylaşmadan uygulamaya koyduğu kararlar artık bu şekilde yola devam edilemeyeceğini ortaya koydu. Sürecin içinde birtakım tatsız diyaloglar yaşansa da neticesinde Yüksel Yıldırım’ın da ifade ettiği gibi İsmail Uyanık basiretli davranıp AŞ ortaklığından ayrıldığını 12 Kasım 2019 tarihinde açıkladı ve AŞ ile hiçbir bağı kalmamış olduğunu deklere etti.
Bu ayrılık oluşacak kurumsal yapının önünü iyice açarken 31.12.2019 tarihinde İsmail Uyanık’ın Samsunspor Kulübü Derneği Başkanlığı’ndan da istifa etmesi neticesinde A.Ş. ve Derneğin tek başkan önderliğinde yönetilmesinin önü sonuna kadar açılmış oldu.
2.Ertuğrul Sağlam’ın Yılport Samsunspor İle 5 Yıllık Kontrat İmzalaması
İrfan Buz’un istifasının ardında takım Yücel Uyar teknik adamlığında oynadığı 3 maçı da kazanmış lider Manisa Futbol Kulübü ile olan 6 puanlık farkı korumayı başarmıştı. Fakat takımda hem rakibin sürekli kazanması nedeniyle oluşan bir özgüven kaybı hem de iki başlılık nedeniyle oluşan bir huzursuzluk vardı. İki başlılığın ortadan kalkması bir rahatlama getirirken takımın başına gerçek bir lider getirmenin hâsıl olduğu tüm gerçekliği ile ortada duruyordu. Bu ortamda Yüksel Yıldırım, Ertuğrul Sağlam ile uzun süren görüşmeler yaptı ve teknik adamı yuvasına geri gelmeye ikna etti. Bu başarıya giden dönüm noktalarından biri oldu. İmza töreninde Genel Menajer Mustafa Aztopal ‘Bugün atılan imza uzun yıllar sürecek başarının altına atılacak ilk imzadır. Takımı gerçek bir lidere teslim etmenin huzurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.’ derken adeta yakın zamanda gelecek başarının inancını sergilemiş oldu. Ertuğrul Sağlam’ın imza töreninde sarfettiği sözler de bugünkü konumumuzun oluşmasında çok belirleyici oldu. Hocamız şu sözleriyle inancını dile getirmişti;
a. ‘Samsunspor arması altında yeniden tarih yazmak için buradayım’
b. ‘Süper Lig’in 6.şampiyonluğunu kazandırmak için buradayım’
c. ‘Şu anki konumumuzda başarıya ulaşacağız ama ulaşmak kolay değil. Sabırlı, güçlü ve birbirimize karşı
samimi olacağız’
d. ‘Başarının ilk adımı bu imza finali ise sezon sonunda kupa töreninde olacak’
e. ‘İlk işimiz oyunculara sahip oldukları potansiyeli tekrar hatırlatmak ve takım menfaatleri doğrultusunda o
gücü hareket geçirmek olacak.’
3. Yüksel Yıldırım’ın 25 Kasım 2019 Tarihli Manifestosu
Bugünkü başarının en önemli yapı taşlarından biri de şüphesiz Yüksel Yıldırım’ın 25 Kasım 2019 tarihinde Nuri Asan tesislerinde yaptığı MANİFESTO niteliğindeki basın toplantısı oldu. Burada tüm Samsun’a verdiği mesajlarla yeni bir dönemin başladığını ilan eden Yüksel Yıldırım bu seneki başarının öncüsü olduğunu bir kez daha ortaya koyuyordu. Özellikle konuşmasındaki şu satır başları yeni bir dönemin başladığının habercisi olmuştu.
a. ‘Sivaslı olmamıza rağmen biz Samsun’u kendi memleketimiz gibi benimsedik, zorla değil sevgiyle geldik.’
b. ‘Geçmişte 1996-1998 döneminde yöneticiyken Samsunspor’un Toprakbank’a olan 6.5 Milyon USD’lik
borcunu pazarlıklarla 3 Milyon USD’a indirdim. Bu o dönem Samsunspor’un değil Yüksel Yıldırım’ın gücüyle
oldu.’
c. ‘Bu takımı aldım çünkü çocukluğumun takımının, Atatürklü armanın kapanmasına gönlüm razı olmadı.’
d. ‘Samsunspor’u layık olduğu yere getirmeye, hizmet etmeye geldim. Almaya değil vermeye geldim.’
e. ‘Bu kulübü bugünden itibaren kurumsal ve profesyonel bir şekilde yöneteceğiz. Ben sadece gerektiği
zaman Samsun’a geleceğim.’
f. ‘A.Ş. ve Dernek el ele çalışmak zorunda ve ben buna öncüllük edeceğim.’
g. ‘Türkiye tarihinde bir ilki yaptım ve bir teknik adamla 5 yıllık sözleşme imzaladım. Hedeflerimize Ertuğrul
Sağlam ile yürüyeceğiz.’
h. ‘Gelecekteki hedefim Samsunspor’u Avrupa’da oynatmak ve bir Dünya takımı yapmak. Herkes görecek
bunu başaracağız.’
i. ‘Şu an Manisa FK lider ama biz bu işi sonuna kadar kovalayacağız, hiçbir işi şansa bırakmayacağız ve
şampiyonluk ipini göğüsleyeceğiz.’
j. ‘Samsunspor her türlü servetten ve paradan üstün bir değerdir ve bu şehrin en büyük markasıdır. Bu
markayı yeniden ayağa kaldıracağız.’
k. ‘Lütfen taraftarımız birlik olsun ve oyuncularımızı yıpratmasın, her koşulda desteklesin.’
Kısa vadeli başarımızın oluşmasında özellikle taraftarlara yönelik bütünlük mesajları çok önemliydi zira 10 Kasım 2019’da evimizde oynadığımız ve son dakika golüyle 2-1 galip geldiğimiz Hacettepe maçında takımla taraftar arasındaki ipler kopma noktasına gelmişti. Oluşan gerginlik tüm camiayı iyice geriyordu. O yüzden Yüksel Yıldırım’ın tüm taraftar gruplarını bir araya toplaması camianın kenetlenmesi noktasında büyük önem arz ediyordu.
Akademi Faaliyetleri
2019-2020 sezonu başlarken yeni yapılanma hedefi ile yola çıktık. İsmail Uyanık’ın talimatlarıyla Mehmet Aydın Akademi İdari koordinatörü olarak atandı. Teknik işlerle idari işlerin birbirine karışmasıyla zaman zaman büyük sorunlar yaşandı. İsmail Uyanık’ın istifasının ardından Mehmet Aydın’ın istifa etmesiyle bu sorunlar ortadan kalmıştır ve şu an akademi faaliyetleri sorunsuz ilerlemektedir. İlk yaptığımız uygulama Akademi’de çalışma yeterliliği olmayan antrenörlerle yollarımızı ayırmak oldu. Bölgesel ve Elit ligde oynayacak olan gruplarımıza bir Teknik Sorumlu bir yardımcı antrenör belirledik. Prosedür gereği bir
Gençlik Geliştirme Proje Sorumlusu atadık
Gruplar içinde yetersiz olan ve Samsunspor’un ileride beklentisinin olmadığı oyuncuları göndererek hatır ve ahbap çavuş ilişkilerini bitirdik. Giden oyuncuların yerlerine başta Samsun olmak üzere Ordu, Sinop, Ankara gibi illerden yetenekli ve gelecek vadeden özel oyuncuları bünyemize katmaya çalıştık. Bölgesel lig gruplarında U15-U16-U19 açık ara ligleri lider bitirirken özellikle hem U5 hem de U16 takımları hem bünyesinde barındırdığı yetenekli oyuncular hem de oynadıkları oyunla örnek teşkil ettiler. U19 takımı inişli çıkışlı bir grafik sergilese de a takımın kamp ve idmanlarına katılan oyuncular Necmican Cebeci, Yaşar Miralp, Batuhan Kazancı, Ceyhun Çepnioğlu, Reşit Akbulut, Özcan Delibaş, Burak Aydın, Ertekin Kuru, Emirhan Koca, Akın Demirtaş ve Altay Cephe iyi birer alternatif oyuncu olarak iyi performans sergilemişlerdir.
U17 takımımız Elit Lig oynayan tek takımımız ve bünyesinde gelecek vaat eden birçok yetenekli oyuncu olduğunu söyleyebiliriz. Maalesef bu grupta istikrarlı bir takım ve oyun ortaya çıkaramadık. Grubumuzun kadro kalitesine baktığımda bunun sonuçlarla doğru orantılı olmadığını görüyoruz. Bu durumu sorguluyor ve nedenini araştırıyoruz.
U13 ve U14 takımlarımız Samsun yerel liglerinde oynamış ve her ikisi de şampiyon olup Türkiye Şampiyonası’na gitmeye hak kazanmışlardır. Özellikle GENK projesinin bu gruplara ve futbol okulu yaş gruplarına çok faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Bu gruplarda ileride kesinlikle gelecek beklediğimiz oyuncular olduğunu söyleyebiliriz. Futbol okulu kış döneminde 350 oyuncu ile faaliyetlerini sürdürmekte, yazın bu sayının 700’e çıkmasını bekliyoruz (fakat Corona virüsü krizi bu işi de olumsuz etkileyecektir.) Özetle; onsekiz antrenör, üç stajyer antrenör, bir fitness uzmanı, bir diyetisyen, bir psikolog ve bir doktor kadromuzla saha çalışma şartlarının bu dönemdeki yetersizliğine rağmen başarılı işler çıkardığımızı
söylemeliyiz. Bu konuda Başkanımız ve Yönetim Kurulu’na verdiği destek için minnettarlığımızı iletiriz.
Yeni Akademi tesislerimizin faaliyete geçirilmesiyle birlikte Türkiye’nin en iyi akademisini yaratıp örnek olacak ve yıldız adayı oyuncular bulup geliştirerek Samsunspor’a kazandıracağız.’
Bu notlara ilaveten bu dönemde Yılport Samsunspor ile U19 takımı oyuncularımız Necmican Cebeci, Batuhan Kazancı ve Yaşar Miralp Arslantürk profesyonel sözleşme imzalamış olup kulübümüz akademiden yetişen oyuncularımıza verdiği değeri bir kez daha tüm futbol kamuoyuna göstermiştir.
Özetle; onsekiz antrenör, üç stajyer antrenör, bir fitness uzmanı, bir diyetisyen, bir psikolog ve bir doktor kadromuzla saha çalışma şartlarının bu dönemdeki yetersizliğine rağmen başarılı işler çıkardığımızı söylemeliyiz. Bu konuda Başkanımız ve Yönetim Kurulu’na verdiği destek için minnettarlığımızı iletiriz.
Yeni Akademi tesislerimizin faaliyete geçirilmesiyle birlikte Türkiye’nin en iyi akademisini yaratıp örnek olacak ve yıldız adayı oyuncular bulup geliştirerek Samsunspor’a kazandıracağız. ’Bu notlara ilaveten bu dönemde Yılport Samsunspor ile U19 takımı oyuncularımız Necmican Cebeci, Batuhan Kazancı ve Yaşar Miralp Arslantürk profesyonel sözleşme imzalamış olup kulübümüz akademiden yetişen oyuncularımıza verdiği değeri bir kez daha tüm futbol kamuoyuna göstermiştir.
Stadyum Çiminin Hibrid Yapılması ve Altyapı Tesis Çalışmalarının Başlaması
19 Mayıs Stadyumu ilk devir alındığında kapalı bir sistemle inşaa edildiğinden çimle ilgili sorun çok net ortada duruyordu. Fakat o dönem Spor Bakanlığı’nca daha fazla para harcanmak istenmediği için bu yatırım yapılmamıştı.
Yüksel Yıldırım’ın talimatıyla bu sezon ortasında stadyumun çiminin hibrid yapılması çalışmalarına başlandı zira bu işin kesin çözümü çimi hybrid yapmaktan geçiyordu. Bu işi dünyada en iyi yapan iki firmadan teklif alındı ve Türkiye’de daha önce işler yapan SIS firması ile çimin yapılması konusunda anlaşmaya varıldı. Aynı dönemde Göztepe Spor Kulübü’nün de çimlerini yapan firma ekipmaları hâlihazırda Türkiye’de olduğu için hızlı bir şekilde 19 Mayıs Stadyumu’nda da faaliyetlere başladı ve 2 hafta gibi kısa bir sürede çalışmaları tamamladı. Böylelikle hibrid çimle ilk maçımızı Gümüşhanespor’a karşı 12 Ocak 2020 tarihinde oynamış olduk. Şu an Türkiye’nin hatta Avrupa’nın sayılı zeminlerinden birine sahibiz.
Üstlendiğimiz maliyeti de. Stadyum kulübümüzün kullanımına geçtiği tarihten bu yana Spor Bakanlığı’na ödenmemiş olan kira masraflarından mahsup edilmek suretiyle karşılanmış bulunmaktadır.
Akademi tesisleri için çalışmalar esasında İsmail Uyanık Samsunspor Kulübü Derneği Bakanı iken başlamıştı. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden tahsis için yer talebinde bulunulmuş ve o dönem Kirazlık mevkiindeki Petrol Ofisi dolgu sahası üzerinde durulmuştur. O dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Zihni Şahin şu an inşaatına başladığımız Batı Park dolgu alanına teklif etmiş fakat İsmail Uyanık Petrol Ofisi dolgu sahası üzerinde durup Batı Park dolgu sahasına gündemimize almamıştır.
Yönetim Kurulu Üyemiz Mustafa Erkanat bu tip dolgu alanı sahalarındaki tecrübelerine dayanarak Petrol Ofisi dolgu sahası zemininin sıkıntılı olduğunu, kulübümüze tahsis edilse bile zeminin oturmasının uzun süreç alacağını dolayısıyla olası inşaatın riskli ve maliyetli olacağını defaatle bildirmiştir. Uzun süren analiz ve testler neticesinde Mustafa Erkanat’ın haklı olduğu ortaya çıkmış fakat ne yazık ki bu süreç kulübümüz için çok değerli bir zaman kaybına neden olmuştur.
İsmail Uyanık’ın Dernek başkanlığını bırakmasına müteakip zamanda gerek Yüksel Yıldırım’ın Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Mustafa Demir ve Sn. Vali Osman Kaymak ile samimi diyalogları gerekse Mustafa Erkanat’ın yoğun girişimleri neticesinde Batı Park dolgu alanında Akademi tesislerinin yapımına süratle başlanmıştır. Ayrıca Batı Park dolgu alanı yanındaki Okçuluk Tesislerinin kullanımına yönelik protokol 16 Nisan 2020 tarihinde imzalanacaktır. Hızla başlanan inşaat süreci hâlihazırda tüm Dünya gibi Türkiye’yi de tehdit eden Corona virüsü krizine rağmen devam etmekte olup krizin etkileri çok derinleşmediği sürece Ağustos-Eylül 2020 gibi tesislerin tamamlanması beklenmektedir.
Tamamlandığında Türkiye’nin en modern akademi tesisleri olacağına inandığımız tesisimizde ikisi doğal ikisi Sünni olmak üzere dört adet tam sahamız, ayrıca küçük yaş kategorileri için ayrı bir saha olmak üzere toplam beş saha olacaktır. Ayrıca inşaa edeceğimiz kapalı alanda oyuncularımız için fitness salonu, derslikler, yatakhane, oyun ve dinlenme salonu, fizyoterapi ve tedavi odası, antrenörlerimiz için de çalışma ofisleri bulunacaktır.
Sosyal Medya, PR ve İletişim Faaliyetleri
Tüm iletişim faaliyetlerinin içerik ve kreatif akışının idaresi Murat Sandıkçı’nın ayrılması ile birlikte Yıldırım Holding Kurumsal İletişim Müdürü Aytuğ Pirimoğlu tarafından devralındı.
Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Erkanat, Genel menajer Mustafa Aztopal ve Soner Soykan ve Aytuğ Pirimoğlu koordinasyonuyla gerçekleştirilen faaliyetlerin operasyonel yükünü Samsunspor Medya ekibi üstlenmektedir. Fikir Geliştirme ve görsel oluşturma operasyonları ise FORMAT C Ajans ve Aytuğ Pirimoğlu tarafından yürütülmektedir.
Son 3 aylık periyotta, Sosyal medya iletişim dili değiştirilerek zengin içerikler üretilmeye başlanmıştır. Bunun karşılığı olarak elde edilen erişim artışı aşağıdaki gibidir.
• Twitter son 100 gün önce erişim oranı 1.7 Milyon kullanıcıyken bu ortalama şu an 4 milyon kullanıcıya ulaşmıştır.
• +4500 yeni twitter takipçisi edinilmiştir.
• Facebook ta +6000 yeni takipçi edinilmiştir.
• Instagram’ın resmi hesaplar içinde birçok kritere göre verdiği “global verified account” rozeti olan mavi tık alınmıştır.
• Son 2 yılda görüntülenme sayımız 3 Milyonu aşmış, ortalama gönderi erişim sayımız post başına 40‘dan son 100 gün içerisinde 65-70k bandına çıkmıştır.
• Youtube kanalımız +3700 takipçi edinmiş ve toplam izlenmede 656.480 rate e ulaşmıştır.
Diğer kulüpler, federasyonlar ve sosyal medyada etkin olan sayfalarla etkileşimler başlamış ve bu taraftarlarımız tarafından çok fazla takdir toplamaya başlamıştır. Zaman zaman ofansif olarak yapılan hamlelerle hem etkili hem de sansasyonel etkiler edinilmiştir.
Bunun dışında ise 55.yıl etkinlikleri kapsamında ilk gece olan Samsun lansmanının tüm görsel ve yapısal organizasyonu yine iletişim ekibi tarafından yürütülmüştür.
Sosyal Sorumluluk Projeleri
Forma Kampanyası
Garip ve Zeycan Yıldırım Vakfı ve Samsunspor işbirliği ile Samsun’da ki köy okulları ziyaret edilerek ilkokul öğrencileriyle bir araya gelindi. Ziyarette miniklere kendileri için özel üretilen Samsunspor formaları hediye edildi.
Bu etkinlikle Türkiye’nin spor kenti olan Samsun’un köylerinde yaşayan miniklere spor sevgisinin aşılanması ve kendi şehirlerinin takımı olan Samsunsporla bağ kurmalarını amaçlanmıştır. Projenin en önemli hedeflerinden biri kırsal bölgelerde yaşayan çocukların büyük şehirlerdeki çocuklarla eşit imkânlara sahip olmasına katkıda bulunmak ve tüm çocukların yetişme döneminde sosyal anlamda yaşam kalitesini yükseltmek olan Garip ve Zeycan Yıldırım Vakfı ve Samsunspor bu ziyaretlerinde köy okulunda okuyan minikleri, aileleri ve öğretmenlerini maçlara davet etmiş ve stadyumda ağırlamıştır.
Elazığ Depremi Konteyner Kampanyası
Yıldırım Holding ve Samsunspor tarafından oluşturulan bütçe ile Elazığ’daki depremzedeler için 1 milyon TL değerindeki 65 konteyner vatandaşlarımızın kullanımı için gösterilen sahaya teslim edildi. 26 Ocak 2020 tarihinde oynadığımız Başkent Akademi müsabakasının tüm gelirleri ve oyuncularımızın galibiyet primleri depremzede vatandaşlarımıza ulaştırıldı. Bu yardımlar ile yaşam konteynerleri oluşturuldu ve kuru gıda yardımı yapıldı.
Ramazan Erzak Kampanyası
Yüksel Yıldırım’ın Samsunspor Kulübü Dernek başkanı olarak seçilmesinden sonra ilk projesi Samsunspor Kulübü Derneği önderliğinde başlatılan Ramazan Erzak Kampanyası oldu. COVID 19 Pandemisi sebebi ile sokağa çıkma kısıtlaması getirilen 65 yaş üstü vatandaşlarımız ve ihtiyaç sahibi ailelere destek olmak amacı ile oluşturulan proje de 10.000 erzak kolisinin ailelere ulaştırılması hedeflenmektedir. Valilik tarafından genelge ile oluşturulan Vefa Grupları aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine ulaşılacak olan kampanyanın Sosyal medya tarafından Yüksel Yıldırım ve Samsunspor resmi sayfalarından duyurulması ile birlikte ulusal basında konuya oldukça fazla ilgi gösterdi. Dernek adına oluşturulan banka hesabına bağışta bulunanlar la elde edilecek meblağ ihtiyaç sahiplerine erzak desteği için kullanılacak.
Dernek Seçimleri
İsmail Uyanık’ın Dernek başkanlığından istifasının ardından kalan yönetim görevine devam etmek istemiş fakat AŞ Yönetimi bundan sonra farklı bir misyon ve vizyon taşınması gerektiğini, bu yüzden kamuoyunda yüzü eskimemiş, dinamik, enerjisi yüksek, topluma güven veren kişilerin bu yapıya geçmesinin doğru olacağını belirtmiştir.
Bundan sonra yapılacak Dernek çalışmalarında futbolun idari ve teknik kısmı değil, daha çok sosyal sorumluluk projeleri, şehir ile kulübün kaynaşması, aidiyet duygularının arttırılması, kamu kurum ve kuruluşları ile iletişimin sağlanması ve belediyelerden yapılacak tahsis ve benzeri faaliyetlere ağırlık verilmesi esas alınmıştır.
29 Şubat 2020 tarihinde yapılan Dernek Seçimlerine Yüksel Yıldırım ekibiyle birlikte tek aday olarak girmiş ve Samsunspor Kulüp Derneği Başkanlığı’na seçilmiş böylelikle AŞ ve Dernek Yönetimi tek Başkan liderliğinde yönetilmeye başlanmıştır.
Özellikle bu seçimin ardından başta Sn. Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere tüm ilçe belediyelerimizle. STK’lar ve odalarla öncelikle ilişkiler geliştirilerek tek yürek olarak ortak hedeflerimiz doğrultusunda ziyaretler ve bilgilendirme toplantıları yapılmış ve yapılmaya devam edecektir.
Ayrıca Dernek olarak Samsun’umuzun yereldeki sorunlarına dikkat çekmek amacıyla etkin bir ekip çalışması yapılmaktadır. Dağınık olan taraftar grupları tek ses tek nefes olarak ve hep destek tam destek parolasıyla bir araya getirilmiştir.
Dernek olarak oluşturulan çalışma grupları ile daha etkin sosyal sorumluluk projeleri üretilerek gelecekte şehrimize katmadeğer sağlamak için yoğun biçimde çalışmalar başlatılmıştır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum