Samsun Turizm Master Planı Açıklandı

Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Kapadokya Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan ‘Samsun Turizm Master Planı 2024-2028’, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla gerçekleştirilen lansmanla kamuoyu ile paylaşıldı.

Samsun Turizm Master Planı Açıklandı
13 Mart 2024 - 18:19
Türkiye Yüzyılı’nda Samsun’da turizmin yol haritasının belirlenmesi amacıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Kapadokya Üniversitesi işbirliği özel bir çalışma gerçekleştirildi. Yapılan detaylı çalışmanın ardından ‘Samsun Turizm Master Planı 2024-2028’ hazırlandı. ‘Samsun Turizm Master Planı 2024-2028’ Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla gerçekleştirilen lansmanla kamuoyu ile paylaşıldı. Samsun Turizm Master Planı için 7 stratejik hedef doğrultusunda 50 plan belirlendi. MirasSamsun, Tanıtyönet, SporSamsun, Atafest19, EkoturizmSamsun, MaceraSamsun, TurizmLüks, GastroSamsun, SamsunPort, SağlıkTurizmi, SamsunBeach, SmartKent, ŞehriniTanı ve Delta55 olmak üzere 14 proje açıklandı.
Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen programa Bakan Ersoy’un yanı sıra Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Eski Ticaret Bakanı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, AK Parti Samsun Milletvekili Erhan Aksu, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Çarşamba İlçe Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı AK Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Halit Doğan, AK Parti Samsun İl Başkanı Mehmet Köse, MHP İl Başkanı Burhan Mucur, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri,  akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, turizm sektörü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Samsun, Turizmde Ciddi Bir Atılımın Merkezi Olacaktır
Programda konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Yapılan bu Turizm Master Planı çalışmaları Samsun için öncelikli konuların belirlenmesini sağlamıştır. Elbette bu politikalar ilimizin güçlü ve zayıf yönlerinin, fırsat ve tehdit alanlarının incelenmesi ve bütün bunların doğrultusunda Samsun’un rekabet potansiyelinin ortaya konulmasını sağlamıştır. Turizm ana planında 7 stratejik amaç belirlemiştik. Yerli ve yabancı turist sayısını, ortalama kalış sürelerini, turizm gelirini, rekabetçiliği ve sürdürülebilirliği artırmak. Ayrıca turizmi il sathına ve il geneline yaymak, turizm de dijital entegrasyonu sağlamak. İllerin master planları hazırlanırken işte bu 7 hedef penceresi değerlendiriliyor. Samsun Turizm Master Planı’na baktığımızda bu yaklaşımın uygulandığını memnuniyetle görebiliyoruz. Samsun için 7 ana başlık çerçevesinde 50 adet politika başlığı ve Samsun’un gelecekteki kurgusunu hazırlayan 14 proje ortaya koyuldu. Akılcı, gerçekçi ve doğru öngörülerle hazırlanan bu çalışmaya sadık kalınarak yürütülecek yoğun bir mesai ile Samsun, Karadeniz Bölgesi için turizmde ciddi bir atılımın ve değişimin merkezi olacaktır” dedi.

Samsun Her Alanda Dünyaya Entegre Bir Şehir
Samsun Valisi Orhan Tavlı ise konuşmasında şunları söyledi: “Samsun her alanda dünya ile entegre bir şehir. Sanayicilerimiz ve tarım sektörümüz dünyanın 110 ülkesine ihracat yapmakta. Avrupa ve dünyadan sağlık turizmi için çok sayıda misafiri ağırlamakta şehrimiz. Samsun’un gastronomisi de çok zengin. Samsun da cerrahi aletler üreten 37 firma var. Bunlar dünya ile entegre. Bugün Samsun müzesini açtık. Ben o müzeyi gezince Samsun’un nasıl bir kadim şehir olduğunu da bir kez daha anladım.”
Yeni Bir Dönem Başlıyor
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, ise konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde her konuda sürdürülebilir bir kalkınma anlayışını izlediklerini söyleyerek “Şehrimizde de bunun izlerini görmek mümkün. Sanayide, eğitimde, altyapıda üstyapıda, şehirleşmede her alanda sürdürülebilir kalkınma modellerinin takipçisi ve her alanda kendisiyle yarışan çevresiyle yarışan ve bu yarışta öne geçen ve bölgenin önemli odak noktalarını şehrinde barındıran bir anlayışa sahibiz. Bugün bu Turizm Master Planı ile Samsun’umuz için yeni bir dönem başlıyor. Ben inanıyorum ki öncelikli olarak talebi artıracak, sonra turizm gelirlerini artıracak, ortalama kalış süresini artıracak, bu yolla turizm ekonomisini canlandıracak, turizm istihdamını artıracak. Ben inanıyorum ki yerel olan evrensel olacak. Samsun çok güçlü bir altyapıya sahip” şeklinde konuştu.
Bugün Turizmde Önemli Bir Dönemeci Gerçekleştiriyoruz
Eski Ticaret Bakanı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, ise konuşmasında şunları söyledi: “Turizm Master Planımız hayata geçiyor. Burada herkesin yapacakları var. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin, ilçe belediyelerinin, valiliğin, kaymakamlıkların, üniversitelerin var, ticaret ve sanayi odasının var, sektör temsilcilerinin var. Hepimiz üzerimize düşeni yaparsak 2028 hedeflerini daha öne çekebiliriz. Başarı emeğe âşıktır, eğer emek verirsek neticeyi alırız. Bugün turizmde önemli bir dönemeci gerçekleştiriyoruz.”
Turizm Her Zaman Bizim Öncelikli Konumuzdu
Hazırlanan Turizm Master Planı’nın önemini anlatan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise “Bu program, Samsun’un bundan sonra tüm alanlarda imkân ve kabiliyetlerini nereye yönlendireceğini önümüze koydu. Turizm her zaman bizim öncelikli konumuzdu. Biz bunu diğer alanlardaki çalışmalarla bezedik. Şimdi burada turizm için ön görülen yatırımların projelendirilen ve projelendirileceklerle beraber Samsun turizm anlamında 4 yılda yüzde 400 büyümesi öngörülüyor. Bu da bir master plan ile yol yürümenin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Enerjiyi maksimum düzeyde geleceğe odaklayan ender illerden birisiyiz. Bunun faydasını görüyoruz. Herkes samimice elinden geleni ortaya koyuyor. İşte böyle bir birlikteliğin ve çalışmanın neticesinde bu Turizm Master Planı ortaya çıktı. 3 dönem milletvekilliği ve bakanlıktan sonra şimdi Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığını çok tatlı bir yerde, çok güzel anılarla bırakacağım. Bu güzel şehrin, kuzeyin merkezinde, meşale hüviyetini çok daha yukarılara taşıyacak, turizmde de marka değer olarak Türkiye’ye ve dünyaya kendini gösterecek bir şehrin yürüyüş seremonisinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yapmaktan son derece mutluyum” dedi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum