Samsun CHP, "Mutlak Butlan" Kabul Edilemez

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi’nin, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 4-5 Kasım 2023 tarihli 38. Olağan Kurultayı hakkında verdiği “mutlak butlan” kararı; hukuki dayanaktan yoksun, parti içi demokrasinin ve milyonlarca seçmenin iradesinin özüne aykırı bir tasarruftur. Bu karar kabul edilemez.

Samsun CHP, "Mutlak Butlan" Kabul Edilemez
22 Mayıs 2026 - 21:00
 Bir siyasi partinin en yüksek karar organı kurultaydır. Kurultayın bileşimini delegeler, delegeyi ise partinin üyeleri belirler. Bu zincir yalnızca bir parti içi prosedür değil; Anayasa’nın güvence altına aldığı örgütlenme özgürlüğünün ve seçme-seçilme hakkının somut karşılığıdır. Bir yargı dairesinin, binlerce delegenin özgür iradesiyle oluşmuş bir kurultayı “hiç yapılmamış” sayması, hukukun değil, hukukun siyaset üzerindeki tahakkümünün ifadesidir.
“Mutlak butlan”, hukukumuzda bir işlemin baştan itibaren ve kendiliğinden geçersiz sayılması anlamına gelir; istisnai, ağır ve sonuçları en geniş müdahale aracıdır. Bir siyasi partinin iradesini geriye dönük olarak yok sayan, aradan geçen yılları ve bu süreçte yapılan tüm kurultayları hükümsüz kılan böylesine ağır bir tedbirin, henüz kesinleşmemiş bir karara dayanılarak uygulanmaya çalışılması, hukuk güvenliği ilkesiyle bağdaşmaz.
Cezalandırılmak İstenen, Milletin Tercihidir
Bu sürecin neden bugün, bu noktada işletildiğini anlamak için tabloya bütün olarak bakmak gerekir. Cumhuriyet Halk Partisi, Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in liderliğinde, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde 47 yıl aradan sonra sandıkta birinci parti olmuştur. Millet, yarım asırlık bir aranın ardından yeniden Cumhuriyet Halk Partisi’ni ülkenin birinci partisi yapmıştır.
İşte bugün hedef alınan da tam olarak bu iradedir. Cumhurbaşkanı adayımız ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun, seçilmiş belediye başkanlarımızın ve parti kadrolarımızın aylardır maruz bırakıldığı hukuki kuşatma; tutuklamalar, görevden uzaklaştırmalar ve soruşturmalar bu tablonun parçalarıdır. Hukuk, herkese eşit uygulanan bir güvence olmaktan çıkarılmış; muhalefete, seçilmişlere ve millet iradesine karşı bir “düşman hukuku” hâline getirilmiştir. Sandıkta yenilemeyen irade, bu kez yargı eliyle geriletilmek istenmektedir.
Sarayın Muhalefeti Olmayacağız
Cumhuriyet Halk Partisi, kimsenin icazetiyle, kimsenin çizdiği sınırlar içinde siyaset yapan bir parti değildir. Biz; sandıkta kazanan, milletin iradesine dayanan ve bu iradenin hesabını yalnızca millete veren bir hareketiz. Hiçbir mahkeme kararı, hiçbir siyasi mühendislik bizi milletin verdiği görevden alıkoyamaz. Bizden istenen; sınırları başkalarınca çizilmiş, sesi kısılmış, terbiye edilmiş bir muhalefet olmaktır. Açıkça ilan ediyoruz: Sarayın muhalefeti olmayacağız.
Bu Darbe Yalnızca CHP’ye Yapılmamıştır
Bu süreç bir parti meselesinin çok ötesindedir. Bugün milyonlarca seçmenin iradesiyle oluşmuş bir partinin kurultayı yok sayılabiliyorsa, yarın herhangi bir seçilmiş iradenin de aynı yöntemle hükümsüz kılınabileceği bir kapı aralanmış olur. Bu nedenle “mutlak butlan” kararı, yalnızca Cumhuriyet Halk Partisi’ne değil; Türkiye’de demokrasiye, hukuk devletine ve sandık iradesine yapılmış bir darbe girişimidir.
Bu darbe yalnızca CHP’ye yapılmamıştır. Bu darbe; oyuna, sandığa, seçme ve seçilme hakkına; emeğiyle geçinen, alın teriyle bu ülkeyi ayakta tutan herkese yapılmıştır.
Bu nedenle emekten, demokrasiden ve özgürlükten yana konumlanmış tüm siyasi partileri, sendikaları, meslek örgütlerini, demokratik kitle örgütlerini ve tüm toplumsal kesimleri; ülkemizin demokrasisine yöneltilmiş bu “mutlak butlan” darbe girişimine karşı ortak bir tutum almaya çağırıyoruz. Bu, hepimizin ortak meselesidir.
Halkın İktidarını Kuracağız
Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanlığı olarak; Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in ve seçilmiş tüm parti organlarımızın yanında olduğumuzu ve Samsun örgütümüzün her kademesiyle bu meşru iradenin arkasında kararlılıkla durduğunu ilan ediyoruz.
Hiçbir baskı, hiçbir hukuksuzluk, milletin bu ülkeyi yeniden inşa etme kararlılığını engelleyemeyecektir. Yarım asır önce başlatılan yürüyüş bugün daha güçlüdür. Biz sandıkta kazandık, yine sandıkta kazanacağız ve halkın iktidarını birlikte kuracağız.
İrade milletindir. Mutlak butlan kabul edilemez. Halkın iktidarını kuracağız.

Mehmet Özdağ
Samsun İl Başkanı
Av. Ahmet Aydın         Av. Nilsu İrem Koçyiğit Bahadır             Av. Ayşegül Yılmaz
İl Disiplin Kurulu Bşk.          İl Kadın Kolları Bşk.                              İl Gençlik Kolları Bşk.
Fuat Canbaz         Tarık Altundal         Adem Kürek            Fatma Kaya             Av. Serkan Dönüm
Alaçam İlçe Bşk.    Asarcık İlçe Bşk.      Atakum İlçe Bşk.     Ayvacık İlçe Bşk.       Bafra İlçe Bşk.
Ali Kemal Küçükaslan               Bilgihan Bakır                    Şener Geçit             Av. Umut Alkaç
Canik İlçe Bşk.                              Çarşamba İlçe Bşk.            Havza İlçe Bşk.        İlkadım İlçe Bşk.
Hakan Çakın         Samet Dilmen         Yakup Konuş          Şükrü Şimşek         Feyzullah Çıkış
Kavak İlçe Bşk.      Ladik İlçe Bşk.         19Mayıs İlçe Bşk.    Salıpazarı İlçe Bşk.              Tekkeköy İlçe Bşk.
Mustafa Kökduman                    Nazım Kale                          Akif Buharalı
Terme İlçe Bşk.                     Vezirköprü İlçe Bşk.                   Yakakent İlçe Bşk.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Canik Belediyesinden Vatandaşa Bayram Paketi Hediyesi
Canik Belediyesinden Vatandaşa Bayram Paketi Hediyesi
21 Mayıs'ta Samsun'da Hafıza ve Vicdan Buluşması
21 Mayıs’ta Samsun’da Hafıza ve Vicdan Buluşması