SAMÇEP'den Kavak Bekdemir Taş Ocakları Açıklaması!...

Samsun Çevre Platformu ‘SAMÇEP’ tarafından yapılan açıklamada; Bugün Kavak İlçesi Bekdemir Mahallesi - Dağardı mevkiinde Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından faaliyetine izin verilen taş ocağı önünde mahalle halkı ile birlikteydik.

SAMÇEP'den Kavak Bekdemir Taş Ocakları Açıklaması!...
20 Mart 2021 - 22:58
Dağardı Mevkiinde işletilmesine izin verilen taş-kalker vs. kırma, eleme ve yıkama tesisi 44 dönümü orman, 33 dönümü mahalle halkının tapulu tarım alanı üzerine kondurulmak isteniyor. Bekdemir Mahallesi Dağardı Sokağı Kültür ve Yardımlaşma Derneği adına Dernek Başkanı Özcan Lafcı tarafından Samsun Büyük Belediyesine proje iptali için açılan dava Avukatı Hatice Sönmez Güneş, Samsun Milletvekilleri Neslihan Hancıoğlu ve Kemal Zeybek ve SAMÇEP üyeleri de katılım sağladılar.
Samsun Çevre Platformu olarak mahalle sakinlerinin de yoğun katılımı ile yaptığımız basın açıklamamız aşağıda sunulmuştur.
Basına ve Kamuoyuna
Taş, çakıl, hazır beton ve asfalt yapımında kullanılan ve her yerde bol miktarda bulunan doğal oluşumların maden sayılması ve ormanlarla beraber korunan alanlarda bile madencilik çalışmalarına izin verilmesine olanak veren yasal düzenlemelerle, ormanlık alanlarda madencilik yapılabilmesi sadece yönetmelikte belirtilen evrakların tamamlanması ile olanaklı hale gelmiştir. Ayrıca 250 dönümden küçük faaliyet alanı olan işletmeler için ÇED gerekli değildir kararları verilerek izin süreçleri kolaylaştırılmıştır.
Devlet ormanları içerisinde maden aranması ve madencilik yapılmasına ilişkin düzenlemeleri içeren 6831 sayılı Orman Kanunun 16. 17. ve 18. maddeleri kapsamında verilen izinler; 2019 yılı sonu itibariyle toplam 88 bin 907 hektar alanda 24 bin 595 adet madencilik izni verilmiş durumdadır.
Ülkemizde faaliyetini tamamlamış taş ve maden ocaklarının doğaya kazandırılmasına dönük yönetmeliklerin bürokratik bir yalandan öte bir şey olmadığı Kavak ve çevresin de görülmektedir.
Samsunda yaklaşık 200’e yakın taş ocağı var,
Bunların 7’sinin Kavak – Lâdik - Asarcık üçgeninde olduğunu biliyoruz, toplam kapladıkları alan yaklaşık 2000 hektar civarındadır. Kavak ilçesinin yüz ölçümü 67.400 hektar, Kavak ilçesi yüz ölçümünün neredeyse %3’ü taş ocağı olmuş durumdadır. Şahin Dağlarında 12 bin hektar alanda devam eden maden faaliyetleri SAMÇEP; Ekoloji Birliği (EB) Bileşenidir. Adres: Bahçelievler Mah. Gazanhan Sokak Ilgın Ap. No:6 Kat:2 İlkadım / SAMSUN Telefon:0 362 2311977 Fax:0 362 2315131 e-posta: [email protected] de hesaba katıldığında ilçe yüz ölçümünün %20’si maden ve taş ocağı faaliyetlerine tahsis edilmiş diyebiliriz.
Ayrıca Kavak Köseli Mahallesi sınırları içerisinde üretim faaliyeti devam eden Çimento fabrikası ve bu fabrikada yakılan atık lastik ürünü ile fabrikaya ham malzeme sağlayan taş ocağı ve diğer tüm saha çalışmaları büyük bir hızla devam etmektedir.
Kavak İlçemiz temiz ve kuru havası ile Samsun’un en önemli doğal yaşam içeren bir niteliğine sahipken; taş ocakları, çimento fabrikası ve Şahin Dağlarında devam eden madencilik faaliyetleri nedeniyle Kavak İlçe Merkezi ve kırsalındaki tüm sulak alanların, yeraltı sularının, tarım, orman ve hayvancılık faaliyetlerinin, insan yaşamını olumsuz etkilediği görülmektedir.
Yok edilen mera ve ormanlık yeşil alanların artık doğaya yeniden kazandırılma imkanı kalmamıştır. Doğal topoğrafya, jeolojik yapı, su rejimi ve peyzaj değişmiş, bitki örtüsü tahrip edilmiş durumdadır.
Bizim esas üzerinde durmamız gereken, bizim oylarımızla yetkilendirdiğimiz siyasilerin ve onlar tarafından atanan bürokratların doğal varlıklarımızı ve yaşam alanlarımızı koruyacak önlemleri almamaları, aksine şirketleri koruyucu kollayıcı yasal düzenlemeler yaparak bizleri savunmasız, şirketleri denetimsiz bırakmalarıdır.
Yasal kılıflarla korunan, siyaseten kollanan şirketlerin ise kendilerine karşı mücadele edenlere ve doğaya ne denli acımasız olabilecekleri ortadadır. Tıpkı Kavak’ta yaptıkları gibi...
Kavak Bekdemir, Dağardı halkı başta olmak üzere dışarıda gurbetçi konumundakiler de dâhil tüm Kavak halkının yanındayız.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Meclis Üyelerini, Kavak Belediye Başkanı ve Meclis Üyelerini, Kavak’ın eşsiz doğasına ve Kavak Halkına sahip çıkmaya çağırıyoruz.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum