SAĞLIK BAKANLIĞI E-NABIZ UYGULAMASI

Fert ve toplum sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için kişisel sağlık kayıtlarının gizlilik, güvenlik, bütünlük ve mahremiyeti korunarak kişilerin kendileri tarafından kendi dijit

SAĞLIK BAKANLIĞI E-NABIZ UYGULAMASI
24 Mart 2015 - 11:31
Fert ve toplum sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için kişisel sağlık kayıtlarının gizlilik, güvenlik, bütünlük ve mahremiyeti korunarak kişilerin kendileri tarafından kendi dijital sağlık kayıtlarına erişebilmesini sağlayacak olan ve e-nabız adı verilen Sağlık.Net Online Sistemi kurulmuştur. e-Nabız Sistemi ile kişilerin kendi sağlık durumları ile ilgili bilgi sahibi olmaları, teşhis ve tedavi sürelerini kısaltarak gereksiz tetkik tekrarlarının önlenmesi ve bu suretle ülke ekonomisine katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Projenin detayları ile ilgili esasları içeren genelgede, (https://enabiz.gov.tr/eNabizGenelge.pdf) “Sağlık hizmetleriyle ilgili temel esasları düzenleyen 3359 Sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun 3. maddesinin (f) bendinde ‘Herkesin sağlık durumunu takip edebilmek için gerekli kayıt ve bildirim sistemi kurulur’ hükmüyle Sağlık Bakanlığı’na ülke çapında bir kayıt ve bildirim sistemi kurma görev ve yetkisi tanınmıştır.

Genelgeye göre, kişiler kendi kayıtlarına erişimleri www.turkiye.gov.tr adresindeki e-devlet kapısından kişisel e-devlet şifreleri, elektronik imza veya mobil imza kullanılmak suretiyle sağlayacaklar. Ayrıca, kişilerin e-devlet kapısından bizzat kendileri tarafından sisteme kaydedilebilecek GSM numarasına gönderilmekte olan “tek kullanımlık erişim kodu” ile de kendi sağlık kayıtlarına erişim izni vermesi mümkün olabilecektir. Bu hususla ilgili ayrıntılı bilgi http://enabiz.gov.tr adresinde bulunmaktadır.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum