Rus Yunan İlişkilerinde Yeni Bir Bahar

RUSYA YUNANİSTANI GAZ TRANSİT ÜLKESİ YAPIYOR Rus Yunan İlişkilerinde Yeni Bir Bahar Putin ve Tsipras ortak bir plan imzaladılar

Rus Yunan İlişkilerinde Yeni Bir Bahar
09 Nisan 2015 - 11:28
RUSYA YUNANİSTANI GAZ TRANSİT ÜLKESİ YAPIYOR

Rus Yunan İlişkilerinde Yeni Bir Bahar

Putin ve Tsipras ortak bir plan imzaladılar. Rus Başbakanı Wladimir Putin Yunanistan’ı ortak pazarın en önemli gaz Transit ülkesi yapmak istiyor. Putin bir soru üzerine; ”Yunan tarafı bize yardım maksatlıyla gelmedi. Fakat biz tabi ki büyük bir ekonomik paket üzerinde çalışmaya karar verdik” dedi. Ama bu ekonomik paketin getirileri çerçevesindeki siparişlerin getirileri borçların ödenmesinde büyük kolaylıklar ve rahatlamalar sağlayacaktır. Putin ilave olarak da “Ortak Pazar tarafından Yunanistan’a uygulanan yaptırımları kabul etmeye zorlandığını biliyoruz. Bu arada Konuşmalarımızın ağırlık noktasını ortak yatırımlar teşkil etti” dedi.

Rusya ”Kriz durumundaki Yunanistan’ı gaz milyoneri yaparak, koltuklarından kavrayarak zirveye çıkarıp, büyük şantiyeler ülkesi yapmaya hazırdır” diyor Putin.

Putin, Tsipras’a Çarşamba günkü görüşmede, çok geniş çaptaki anlaşmalarla Yunanistan’ı ayağa kaldırmayı teklif etti.

Her iki ülke de eski ticari ilişkilerini tekrar hayata geçirmeyi istediklerini Moskova’daki görüşmede açıkladılar.

Putin, Atina’ya ülke içi Yatırımlar için kredi sunmayı da ayrıca kabul etmektedir. Bu arada ”Atina buraya kredi istemeye gelmedi” demeyi de ihmal etmiyor Putin.

Her ikisi 2015/2016 dönemi için bir ortak yatırım planı imzaladıklarını beyan ettiler diyor Die Welt Gazetesi.

Asıl Putin Spiras’a “Karadeniz’in altından Türkiye’ye geçecek olan gaz boru hattına ortak olmayı ivedilikle teklif etti ve Yunanistan için hayati önem taşıyacağını ve yüz milyonlarca para kazanacağına inandığını“ söyledi. Böylece Yunanistan yörenin coğrafi yönden aktörü ve ortak pazarın en önemli gaz transit ülkesi olacaktır eğer bu projeye dâhil olursa.

Tsipras’da ”Ziyaretinin sebebi, ilişkilerimize yeni bir ilme kazandırmaktır“ diyor.

Rusya ziyareti dolayısıyla, ortak Pazar ülkelerinin kendisine yönelttiği eleştirileri de misliyle geri çeviriyor. Üstüne üstelik ”Yunanistan problemlerini yine ortak pazarda çözmeyi deneyecektir. Zira bağımsız bir devlet olarak ta bütün ortak Pazar dışı ülkelerle her türlü anlaşma yapma hakkına sahiptir” diyor. Diğer devletler de bunu anlar. Ayrıca bu tür anlaşmalar ”Herkes için de sağlamlıktır“ imasında bulunuyor. Tsipras çıkış yolu için ”Engel tanımam” demek istemektedir, birliği hiçe saymaktadır.

Kavranoğlu

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum