RAMAZAN BAYRAMINDA EMNİYETTEN EK TEDBİRLER!

Samsun Valiliği Emniyet Müdürlüğü Ramazan Bayramı nedeniyle denetimleri sıklaştıracak

RAMAZAN BAYRAMINDA EMNİYETTEN EK TEDBİRLER!
02 Temmuz 2016 - 01:19
7- Boş kalıp haberSamsun Valiliği Emniyet Müdürlüğü Ramazan Bayramı nedeniyle denetimleri sıklaştıracak.
Ülkemizin gündemini sürekli meşgul eden Trafik Kazalarında her yıl binlerce insanımız hayatını kaybetmekte, on binlercesi ise yaralanmakta veya sakat kalmaktadır. Yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle trafik yoğunluğunda artış olacağı öngörüldüğünden, vatandaşlarımızın huzurlu ve güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlamak üzere gerekli tedbirler planlanarak uygulamaya konulmuştur. Mevcut ekiplerimize ilave takviye ekipler oluşturularak, gerek resmi gerekse sivil ekiplerimizle trafik akışı takip edilerek gerektiğinde müdahale edilmek suretiyle trafik güvenliği sağlanmaya çalışılacak, kural ihlali yaparak yol kullanıcıları açısından tehlikeli davranışlar sergileyen sürücüler hakkında gerekli cezai işlemler uygulanacaktır.
Bu kapsamda;
Sivil ekipler oluşturularak sabit ve seyir halinde olmak üzere radarla hız kontrolü, standart dışı akaryakıt (10 numara yağ) kullanımı denetimi, şehirlerarası otobüs terminallerinde otobüslerde yedek şoför bulunup bulunmadığı, yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlarda şoförlerin hız kurallarına, çalışma ve dinlenme sürelerine uyup uymadıkları, emniyet kemeri kullanımı, bozuk veya standart dışı ışık donanımı konularında denetimlere ağırlık verilecektir. Bununla birlikte denetim noktalarında uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin yoğunlaştığı saatlerde sürücülerin kısa süreli olarak araçtan inerek kan dolaşımının düzenlenmesi ve araç içindeki havanın tazelenmesi, sürücünün uyku ve yorgunluğunun giderilmesine yönelik kısa süreli dinlendirme uygulamaları yapılacaktır.
Bilimsel araştırmalar; ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında yolcu ve sürücülerin % 25’inin araç dışına savrulduğunu ve bunun sonucunda her üç kişiden birinin öldüğünü, emniyet kemeri kullanmanın trafik kazaları sonucunda meydana gelen ölümlerde %45, ağır yaralanmalarda ise %50 oranında azalma sağladığım ortaya koymaktadır.
Emniyet kemerinin frenleme veya çarpışma anındaki işlevi; yolcuların ileri hareketini engelleyerek araç içerisinde direksiyon, cam veya diğer yolcularla çarpışmasını önlemek, aracın takla atması gibi durumlarda ise araçtan dışarı savrulmayı engellemektir. Bununla birlikte 10 yaşından küçük çocukların arka koltukta oturtulmaları ve emniyet kemerinin bağlanması, eğer varsa çocuk koltuğu veya bebek puseti kullanılması da güvenlik açısından son derece önemlidir.
Trafik kazalarının en önemli nedenlerinden biri de hız limitlerine uyulmamasıdır. Yalnızca aşırı hızlı araç kullanmak değil, hız limitlerinin biraz üstündeki hızlarda araç kullanmak ta acı sonuçlar doğurabilir.
Hızın, seyir esnasında sürücü davranışına, sürücülerin görme ve algılama yeteneğine, kaza durumunda ise yaralanma ve ölüm riski oranına etkileri hafife alınamayacak derecede yüksektir. Yapılan araştırmalar; 32 km/s hızla giden bir aracın çarptığı yayaların % 5’inin yaşamım yitirirken, 64 km/s hızla giden bir aracın çarptığı yayalarda ölüm oranının % 85 olduğunu ve seyahat hızında 10 km/s lik bir düşüşün yaralanmaları %25, ölümleri ise % 40 oranında azalttığım, 80 km/s hızla giden bir araçta yolculuk yapanların olası bir kazada ölme ihtimalinin, 30 km/s hızla giden bir araçtakilere göre 20 kat daha fazla olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Trafikte güvenli bir seyahat için sürücülerimize aşağıdaki hususları hatırlatmakta yarar görüyoruz.
1. Hız limitlerine uyun ve her 3 saatte bir mola vermeyi unutmayın.
2. Uykusuz, yorgun ve alkollü olarak kesinlikle araç kullanmayın.
3. Emniyet kemerinizi mutlaka takın ve araçtaki diğer yolcuların da takmasını sağlayın.
4. 10 yaşından küçük çocuklarınızı mutlaka arka koltuğa oturtun ve emniyet kemerlerini bağlayın.
5. Köprü üstü, viraj, tünel, tepe üstleri ve sollama yasağı olan diğer yerlerde kesinlikle sollama yapmayın.
6. Önünüzde seyreden aracı her zaman güvenli takip mesafesinde izleyin.
7. Araç kullanırken dikkatinizi dağıtacak şeylerle ilgilenmeyin.
8. Aracınıza kapasitesinin üzerinde yük ve yolcu almayın.
9. Araç kullanırken sürekli sol şeridi işgal etmeyin.
10. Araç kullanırken telefon görüşmesi yapmayın. Telefon görüşmesi yapmanız gerektiğinde aracınızı güvenli bir yerde durdurduktan sonra görüşmenizi yapın.
11. Yola çıkmadan önce aracınızın bakımlarını yaptırın ve eksikliklerini tamamlayın.
12. Trafik kurallarına, trafik işaret ve işaretçilerine uyun.
Tüm halkımızın kazasız, huzurlu bir bayram tatili geçirmesini dileriz.
Kamuoyuna Duyurulur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum