ORGAN BAĞIŞI HAYAT BAĞIŞIDIR

3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI Samsun İl Sağlık Müdürü Dr

ORGAN BAĞIŞI HAYAT BAĞIŞIDIR
03 Kasım 2017 - 19:35
3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI
Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney yaptığı açıklamada;
Herhangi bir nedenle organ yetmezliğine giren hastaların tüm dünyada geçerli ve sağlıklı tek tedavi yöntemi organ naklidir. Yeterli organ bağışı olmaması nedeniyle organ nakli olamayan hastalar kısa süre içerisinde organ yetmezliğine bağlı hayatlarını kaybetmektedirler. Organ nakline ihtiyaç duyan hasta sayısı da her geçen gün artmaktadır, 31.10.2017 itibariyle Türkiye genelinde organ bekleyen hastaların sayısı 24.963’tir.
Nakil olmayı bekleyen hastaların dağılımı şu şekildedir;
Böbrek                       21.576
Karaciğer                   2.101
Kalp                            922
Akciğer                       63
Pankreas                    283
Böbrek-Pankreas     10
İnce Barsak               5
Kalp Kapağı               3
Türkiye genelinde 2010 yılında toplam beyin ölümü sayısı 1.036 iken bunlardan 272’sinin organ bağışına aileleri izin vermiştir. 2016 yılında ise 1.998 beyin ölümden ve 564’ünün organ bağışı olarak gerçekleşmiştir. Son beş yıldaki yoğun ve kapsamlı çalışmalar sonucu %100’e yakın artış sağlanabilmiştir. Genel olarak bu vakalarda ailelerin organ bağışına izin verme oranları %25 düzeylerindedir. Organ bağışı konusunda toplumumuzda önceki yıllara nazaran artış görülmekle birlikte nakil bekleyen hasta sayıları göz önüne alındığında ve diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırma yapıldığında hala istenen düzeylere ulaşılamamıştır.
Sağlık Bakanlığımız tarafından organ bağışı ve organ naklinin toplumsal boyutlarıyla ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda Bakanlık düzeyinde medya konusu ele alınmış ve dizi yapımcıları, sanatçılardan destek alınmıştır. Ayrıca konunun dini boyutu da unutulmamış ve Diyanet İşleri Başkanlığı nezdinde tüm din görevlilerine bilgi verilerek konuya gereken hassasiyetin sağlanması desteği alınmıştır. Bakanlığımız organ bağışı ve organ naklinin tüm boyutlarına tam destek vermektedir. Türkiye genelinde 100’ün üzerinde Bakanlık onaylı ve ruhsatlı organ nakli yapan merkezimiz vardır. Organların çıkarılmasından hastalara nakline kadarki sürecin tüm aşamalarında organizasyonu sağlayan Ulusal Koordinasyon Sistemimiz, dünyada başarı ile uygulanan nadir sistemlerden birisidir. Organların transportunda da Bakanlığımız tarafından gereken tüm imkânlar seferber edilmektedir. Kara ve deniz ambulanslarının yanı sıra, hava ambulans sistemi, bir yandan asli görevlerini yaparken, diğer taraftan organların ve nakil ekiplerinin transportunun sağlanmasına destek vermektedir.
Samsun İl Sağlık Müdürlüğü olarak Ondokuzmayıs Üniversitesinin katkıları ile düzenlediğimiz paneller, eğitimler, sempozyumlarla her geçen yıl Samsun bölgesinde donör sayılarının arttığını görmekteyiz.  Beyin ölümü sonrası organları bağışlanan kişi sayısı 2016 yılında 41 donör iken 2017 de bugün itibari ile donör sayısı 48 olmuştur. Bunun sonucunda 125 organ ve doku ülkemizin çeşitli organ ve doku nakil merkezlerinde Sağlık Bakanlığımızın sağladığı uçak, helikopter ve kara ambulansları ile ivedilikle organ ve doku bekleyen insanlarımıza umut olmuştur. Buradan bölgemizdeki organ bağışlayan tüm ailelerimize bu ulvi davranışlarından dolayı tekrar teşekkür ediyoruz.
Organ bağışı ve naklinin yaygınlaştırılması bu konudaki bilincin gelişmesini sağlamak amacıyla ülkemizde her yıl "3 – 9 Kasım Organ Bağışı Haftasında" birçok etkinlik gerçekleştirilmektedir. Organ ve doku nakli hizmetlerinin geliştirilmesinde en önemli husus organ ve doku bağışının artırılması için kamuoyunda bilgi eksikliğinin giderilmesi, organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve halkın organ ve doku bağışı konusunda teşvik edilmesidir. Bu konuda bütün kurumlara, basına ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir.
Yaşam umudunu kaybetmekte olan binlerce hastamız için tüm halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz.
3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI ETKİNLİKLERİ
Bundan 42 yıl önce yani 3 Kasım 1975 yılında ülkemizin ilk böbrek nakli ameliyatı başarılı bir şekilde yapıldı. 3 Kasım haftası bu nedenle organ bağış haftası olarak belirlenmiştir. 3-9 Kasım haftası boyunca organ bağışı daha sıklıkla gündeme gelmesine karşın aslında bir hafta değil tüm zamanlarda bu konunun gündemde olması önemlidir.
Organ Yetmezliği hastalıklarının tüm dünyada geçerli ve sağlıklı tek tedavi yöntemi Organ Nakli’dir. Organ naklinden bahsettiğimiz her durumda temel olarak organ bağışından bahsetmemiz gerekir. Çünkü organ nakli yapılabilmesi organ bağışı yapılması şartına bağlıdır. Yeterli Organ Bağışı olmaması nedeniyle Organ Nakli olamayan hastalar kısa süre içerisinde Organ Yetmezliği nedeniyle hayatlarını kaybetmektedirler. Böbrek yetmezliği olan hastalar için Diyaliz geçici bir seçenek olmakla birlikte tam bir tedavi için organ nakli yöntemi gereklidir.
Sağlık Bakanlığımız tarafından Organ bağışı ve Organ naklinin toplumsal bütün boyutlarıyla ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda Bakanlık düzeyinde medya konusu ele alınmış ve dizi yapımcıları, sanatçılardan destek alınmıştır. Ayrıca konunun dini boyutu da unutulmamış ve Diyanet İşleri Başkanlığı nezdinde tüm din görevlilerine bilgi verilerek konuya gereken hassasiyetin sağlanması desteği alınmıştır.
Bakanlığımız Organ bağışı ve Organ naklinin tüm boyutlarına tam destek vermektedir. Türkiye genelinde 100’ün üzerinde Bakanlık onaylı ve ruhsatlı Organ nakli yapan merkezimiz vardır. Bu merkezlerimizde yurtdışında eğitim almış başarılı cerrahlarımız görev yapmaktadır. Ve organların çıkarılmasından hastalara nakline kadarki sürecin tüm aşamalarında organizasyonu sağlayan Ulusal Koordinasyon Sistemimiz, dünyada başarı ile uygulanan nadir sistemlerden birisidir. Organların transportunda da Bakanlığımız tarafından gereken tüm imkânlar seferber edilmektedir. Kara ve deniz ambulanslarının yanı sıra, 3 uçak ve 18 helikopterle faaliyet gösteren Hava Ambulans sistemi, bir yandan asli görevlerini yaparken, diğer taraftan organların ve nakil ekiplerinin transportunun sağlanmasına destek vermektedir.
Önceki yıllara göre toplumumuzda Organ bağışı sayısı, organ nakil yapılan hasta sayılarında ciddi bir artış görülmekle birlikte nakil bekleyen hasta sayıları göz önüne alındığında ve diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırma yapıldığında hala istenen düzeyde değildir.
Bu nedenle; Karadeniz'in 8 ilinin bağlı olduğu Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi olarak tüm yıl boyunca organ bağışına yönelik çeşitli platformlarda etkinlikler düzenlenmiştir.
-Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sempozyum
-Sağlık çalışanlarından oluşan müzik grubu “Ayda 1” samsun konseri
-Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Sempozyumu ve donör aileleri için plaket verilmesi
-Yoğun bakım çalışanları ve organ nakli koordinatörleri için tüm bölge eğitim toplantıları
-Uluslararası Cenevre Organ nakli sempozyumunda Samsun BKM ve 19 Mayıs Ünv. Temsil edilmesi
-Büyükşehir ve semt belediyelerinde eğitim
-Alışveriş merkezlerinde organ bağışı bilgilendirme bağış kayıt standları
-Adliyede Savcı ve diğer çalışanlara yönelik eğitim
-Sahra Sıhhiye Okulu ve Gökberk Kışlası askerlerine yönelik periyodik eğitimler
-Polis okulunda periyodik eğitimler
-Lise 10-11. Sınıflara yönelik eğitim; Samsun ve diğer illerde
-Din görevlilerine yönelik eğitim
-Muhtarlara yönelik eğitim
Bütün bu etkinliklerle birlikte Samsun bölgesinde;
2016 yılında toplam Beyin ölümü 183
2017 yılında toplam Beyin ölümü 147
2016 yılında Beyin ölümü sonrası organları bağışlanan kişi sayısı 41 iken
2017 de bugün itibari ile 48 donör olmuştur.
2017 yılında en çok donörü olan Samsun OMÜ hastanemiz Ülke genelinde 1. Sıradadır.
2016 yılında bölgemizdeki donörlerden nakil bekleyen hastalara kullanılan organ ve doku 103 (68 solid organ, 35 kornea)
2017 yılında bölgemizdeki donörlerden nakil bekleyen hastalara kullanılan organ ve doku 125 (58 böbrek, 24 karaciğer, 8 kalp, 3 akciğer ve 25 kornea)
Bu organ ve dokular, Erzurum Antalya, Gaziantep İzmir, Adana, İstanbul gibi ülkemizin her köşesindeki organ nakli merkezlerine sağlık bakanlığımızın sağladığı uçak, helikopter ve kara ambulanslarıyla gönderilerek organ ve doku bekleyen insanlarımıza umut olmuştur.
Samsun ilimizde ise;
2016 yılında toplam Beyin ölümü 46
2017 yılında toplam Beyin ölümü 47
2016 yılında Beyin ölümü sonrası organları bağışlanan kişi sayısı 14 iken
2017 de bugün itibari ile 20 donör olmuştur.
Yine Samsun OMÜ hastanemiz 2017 yılında kadavradan 34 böbrek nakli sayısıyla en çok organ nakli yapan merkezlerden biri olmuştur.
Tüm bu çalışmalarda; başta Sağlık Bakanlığımızın, Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezinin ve tüm sağlık müdürlüklerimizin büyük emeği vardır.
Ancak asıl teşekkür edilmesi gereken, organ bağışlayan tüm ailelerindir, bu ulvi davranışlarından dolayı tüm donör ailelerine teşekkür ediyoruz.
3-9 Kasım 2017 haftası boyunca etkinliklerimiz;
Bütün hastanelerimizde organ bağış standları açılacak,
-Samsun, Amasya, Giresun’da sempozyum yapılacak,
-Kamu kurum ve kuruluşlarında eğitimler düzenlenecek,
-Organ bağışında bulunmuş donör aileleri için mevlüt okutulacak,
-Büyükşehir belediyesi işbirliği ile tramvay içlerine, caddelerdeki billboardlara bilgilendirici ve teşvik edici afişler asılacaktır.
Organ yetmezliği hastalıklarından dolayı kısa bir ömrü kalmış ve organ nakil olmaktan başka çaresi olmayan hastalarımızın hayatının kurtulabilmesinin başlangıç noktası organ bağışından geçmektedir. Hiç istemediğimiz halde, bir gün organ bekleyen hasta durumunda olmak bizim ya da bir yakınımızın başına gelebilir. Bu durumda, Türkiye’nin herhangi bir yerinde bir vatandaşımızdan organ bağışı yapmasını beklemekten başka çaremiz olmayacaktır. Organ bağışı ve Organ nakli konusuna bu hassasiyetle yaklaşılmasını ve organ bağışının hayat kurtaran çok önemli bir vasiyet niteliğinde olduğunu hatırlatarak duyarlı ve iyiliksever halkımızı bu hafta boyunca organ bağışı yapmaya davet ediyoruz.

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum