Omü'de Pi Günü kutlandı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Eğitim Fakültesi’nde “14 Mart Dünya Pi() Günü” kutlandı

Omü'de Pi Günü kutlandı
16 Mart 2015 - 15:29
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Eğitim Fakültesi’nde “14 Mart Dünya Pi() Günü” kutlandı. Matematik Gönüllüleri Topluluğu tarafından düzenlenen etkinliğe akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Öğr. Gör. Müberra Kazancıoğlu ’nin tarihçesinden bahsederken “Milattan önce ilk insanlar yuvarlağı sadece göz bebeklerinde, güneş ve ayda görüyorlardı. Zamanla yuvarlağa karşı merakları arttı ve iki çubuğu lifle birbirine bağlayarak toprağa çemberler çizmeye başladılar. Bir süre sonra çizdikleri çemberlerin çevresinin çapına oranını yani pi sayısını keşfettiler.” dedi.

Kelime, baş harf ve sembol…

“Sembollerin evrensel tarihlerine baktığınız zaman keşfeden bölgenin kendi dilinde bir kelime ile adlandırdığını sonrasında baş harflere dönüştüğünü ve son olarak da sembollerin oluştuğunu göreceksiniz. ’de de durum böyle olmuştur. Eski Yunan Alfabesinin 16. Harfi olan  bir süre sonra şuan kullandığımız Pi sayısına sembol olmuştur.”

Evlilik ve aşkın sembolü  

“Evlilik alyanslarının tarihini sizler için incelediğimde beni şaşırtmayacak sonuçlar elde ettim. İlk insanların yuvarlağı tanıması ile birlikte bitki lifleri, hayvan derisi ile alyanslar oluşturulmuştu.  Alyansların yuvarlak oluşunun bir sebebi de sonsuzluğu ifade etmesidir. Ne başı ne de sonu olmayan bir yuvarlak, sonsuz aşk... Biraz daha olaya magazinel yaklaşacak olursak “Alyanslar neden sol ele takılır?” sorusunun cevabı da o dönemde “kalbe giden damarın sol el parmaklarında olduğu” yanlış bilgisidir.”

Eski çağlarda insanlar hiçbir zaman bencil olmadı

“M.Ö’de telefon, internet gibi paylaşım ağları olmadığı için insanlar bir yerlere gide gele öğrenmiş ve bilgi gidilen her yere dağıtılmıştır. İnsanlar bencil olmadan keşfettiği her şeyi paylaşmıştır.”  diyerek sözlerini sonlandıran Kazancıoğlu öğrencilerin sorularını cevapladı ardından konferans sona erdi.

OMÜ Vakfı Kolejinde de 14 Mart Dünya Pi Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Öğrenciler Pi sayısının gizemi hakkında bilgilendirici sunumlar yaptılar. Okul içinde yaptıkları Pi konulu röportajlar programda izleyenlere oldukça keyifli anlar yaşattı. Pi sembolleriyle tasarladıkları tişörtlerle katıldıkları yarışmalar ardından Pi sembollü pastaların yemekhanede paylaşılması ile program sona erdi.

Programa Pi sayısını ezber rekoru denemesi yapan 7.sınıf öğrencisi Yağız Toprak IŞIK damgasını vurdu. Öğrenci 560 rakamlık ezberi ile Türkiye rekorunu resmileştirme yolunda.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum