NEDEN MAVİ MARMARA VE ÇANAKKALE ?

CANİK BELEDİYESİ'NİN HEDEFİ Arkadaşlar; Biliyorsunuz, 11 yılda 2,5 milyar liralık yatırım sonucunda hayata geçirdiğimiz kentsel dönüşüm projeleri, kültür, eğitim, spor tesisleri ve özel sektör

NEDEN MAVİ MARMARA VE ÇANAKKALE ?
24 Mart 2015 - 13:38
CANİK BELEDİYESİ'NİN HEDEFİ

Arkadaşlar;

Biliyorsunuz, 11 yılda 2,5 milyar liralık yatırım sonucunda hayata geçirdiğimiz kentsel dönüşüm projeleri, kültür, eğitim, spor tesisleri ve özel sektör yatırımları ile Canik’i Türkiye’nin Gözbebeği haline getirdik.

Ancak Canik Belediyesi olarak bizim asıl hedefimiz, şehrimizi sadece yollar ve binalarla süslemek, geleceğe somut yatırımlarla geleceğe taşımak değildir.

Ne kadar binalar, yollar yaparsanız yapın, eğer gençleriniz, toplumunuz değerlerinden yoksunsa bunun hiçbir önemi yoktur. Değerlerinden yoksun bir şehrin veya ülkenin geleceğinin sağlam olması düşünülemez.

Bu nedenledir ki, bizim geleceğe yönelik en önemli yatırımımız aslında gözle görülmeyen, elle tutulmayan soyut yatırımlardır. Biz buna yeni neslin inşaası diyoruz.

Kurduğumuz Proje Geliştirme Birimi, Akademik Belediyecilik Birimi, eğitim, kültür ve sanat merkezleriyle bilgili ve donanımlı gençler yetiştiriyoruz. Ancak bunları yaparken Canik Belediyesi olarak milli ve manevi değerlerine sahip çıkan bir gençlik meydana getirmek için canla başla çalışıyoruz.

İnsan topluluğunu millet yapan, onları ortak hedeflerde bir araya getiren en önemli unsur değerleridir. Amacımız, İslam medeniyeti algısıyla, milli ve manevi değerlerini özümseyen bir gençlik yetiştirmektir.

Aziz milletimizin gençlerini bilgiyle, bilişimle donatırken geçmişiyle asla koparamayız. Çünkü geçmişle gelecek suyun suya benzediği kadar birbirine benzer.

Geçmişiyle bütünleşen, geleceğe emin adımlarla yürüyen, kendi değerleriyle donanımlı ve 21. yüzyılı algılayan ve değerleriyle bütünleşen bir gençliği inşaa etmek hepimizin görevidir.

NEDEN MAVİ MARMARA VE ÇANAKKALE?

Yaptığımız tüm hizmetlerde değerlerimizi gözetiyoruz. Sağlıklı bir gelecek için gençlerimize yatırım yapıyoruz. Çanakkale Destanı'ndan ve öneminden bihaber, milli ve manevi değerlerimize yabancı, bayrağın, vatanın, ecdadın öneminin farkında olmayan bir gençlik düşünemeyiz.

Gençlerimizi 21. yüzyılda, mazlum coğrafyaların sesi olan Türkiye'nin bu sesini anlayacak ve algılayacak şekilde yetiştirmek ve geleceğe hazırlamak istiyoruz.

Canik Belediyesi olarak gençlerimizi o ruhu yaşamaları ve bu vatanın nasıl kazanıldığını anlamaları amacıyla her yıl Çanakkale'de şehitlerimizle buluşturuyorduk.

Ancak bu yıl çok daha anlamlı bir şekilde, 555 gencimizi ümmetin gemisiyle, ümmetin savaşında bu vatan uğruna canlarını feda eden şehitlerimizle buluşturmanın onurunu ve heyecanını yaşadık.

Necip Fazıl Kısakürek'in çok anlamlı bir sözü var: "Toplumlar parasızlıktan değil, ahlaksızlıktan çökerler."

Tam da bu söze uygun olarak, Çanakkale bir ruhtur ve o ruhu gençlerimize yakından hissettirmek istedik. Geleceğimiz olan gençlerimize Çanakkale ruhunu ve 21. yüzyılda insanlık vicdanının sembolü Mavi Marmara'nın ruhunu yaşattığımızda, geleceğimizden hiçbir endişe etmemize gerek olmadığının bilincindeyiz.

Arkadaşlar;

Türkiye'mizi sadece mevcut sınırlarıyla düşünemeyiz. Bu medeniyet, yüzyıllarca mazlum coğrafyaların hamiliğini yapmıştır. Bugün gençlerimizin de o mazlum coğrafyaları çok iyi bilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Mazlum coğrafyalarda huzuru getirecek olan bu aziz milletin çocuklarıdır, yani bizleriz. Gençlerimizin geleceğe dair İstiklal ve Çanakkale savaşlarını, bu ruhu iyi bilmeleri lazım. O ruhta bütün ümmetin ruhu vardır. O ruhla bütünleşirsek 21. yüzyılı Müslümanlar huzur içerisinde yaşayabileceği bir yüzyıl haline getirebiliriz

İslam coğrafyasının pek çok yerinde Müslümanlar zulüm altında yaşıyor. Biz, önemli kazanımlar elde edilmiş bir ülkede yaşıyoruz. Bu ülkede, bu coğrafyada özgürce yaşayabilmek için Filistin, Mısır, Pakistan, Suriye bizim için önemlidir. Oralar bizim kalelerimizdir. O coğrafyalar bizim coğrafyamızdır.

Artık sınırların kalktığı bir dünyada yaşıyoruz. Dünyanın artık bir köy olduğunu söylüyoruz. Dünyaya ve 21. yüzyıla doğru bakmalıyız. Gençlerimizi de bu anlayışla geleceğe yetiştirmeliyiz.

'ÇANAKKALE'Yİ DOĞRU ANLAMALIYIZ'

Bu çağda en önemli silahın bilgi, bilişim ve insan olduğunu unutmamak gerekir. Bu üçünü doğru yöneten ülkeler hak ettiği yere çıkacaktır. Bilgi kendi değerleriyle yoğrulduğu zaman anlam kazanır. Çanakkale'yi, Türkiye'yi doğru anlarsak, mazlum coğrafyaları doğru anlarsak, gençlerimiz doğru anlayarak yetişirse anlam kazanacaktır. Kendi değerlerinden, kendi geçmişinden kopuk bir neslin, bir gençliğin geleceği yoktur. Hatta o ülkenin geleceği yoktur.

İhtiyacımız olan ahlaki, ilmi ve stratejik derinliktir.

İşte bu nedenle, Canik Belediyesi olarak en büyük projelerimizden birisi de Mavi Marmara Mazlum Coğrafyalar Müzesi ve 100. Yılında Çanakkale projesidir.

Gençlerimizin Mavi Marmara ve Çanakkale buluşması, ahlaki ihtiyacımızdandır.

SAMSUN'DAKİ PROGRAM

Bütün bu bilgiler ışığında, Canik Belediyesi olarak büyük bir organizasyona imza attık.

Kurtuluş mücadelesi şehri Samsun’umuzu, ümmetin gemisi Mavi Marmara’yı ve ümmetin savaştığı şehitler Diyarı Çanakkale’yi yanyana getirdik.

Filistin’e insani yardım götürürken İsrail’in saldırısı sonucunda şehit kanlarıyla sulanan Mavi Marmara Gemisi’ni, saldırıdan 5 yıl sonra belediyemizin organizasyonuyla insanlık ve özgürlük için yeniden yola çıkardık.

5 Mart’ta İstanbul’dan hareket eden Mavi Marmara Gemisi’ni 7 Mart’ta Samsun’da büyük bir coşkuyla karşıladık.

Yürekleri insanlık ve özgürlük için atan binlerce Samsunlu, ümmetin gemisi Mavi Marmara’yı bağrına bastı.

Mavi Marmara’ya en çok yakışan Mazlum Coğrafyalar Müzesi’ni halkımızın ziyaretine açtık. Özellikle gençlerimiz, yıllarca hamiliğini yaptığımız Filistin, Suriye, Arakan, Doğu Türkistan, Afganistan ve Irak gibi daha pek çok mazlum coğrafyayı yakından tanıma imkânı buldu.

Mavi Marmara, Samsun’da dolu dolu programlara da ev sahipliği yaptı. Her gün en az iki konferans düzenledik. Onlarca uzman, her gün düzenlenen konferanslarda Mazlum Coğrafyaları, Çanakkale’yi, Mehmet Akif’i, İstiklal Marşı’nı konuklara anlattı.

Ayrıca Mazlum Coğrafyalarda çile çeken ve yurt dışından gelen konuklarımız da vardı. Yaşanılanların canlı tanıkları olarak tüm dinleyicileri duygulandıran konuklarımız, büyük bir heyecanla çalışmamıza ortak oldular. Yine Mavi Marmara Gazileri, yaşadıkları o anları ziyaretçilerle paylaştı.

Samsun'da 10 gün boyunca 21 konferans düzenlendi. Konferanslara 9 bin kişi dinleyici olarak katıldı.

CESARET EDEMEYENLER GELMEDİ

Samsun’da 10 gün kalan Mavi Marmara, sadece Samsun değil, Sinop, Ordu, Giresun, Amasya, Çorum, Tokat, hatta Erzurum’dan binlerce insanımızın akınına uğradı.

Dört bir yandan 33 bin kişi Mavi Marmara’ya koştu.

Burada cesaret gösterip Mavi Marmara’ya gelen bütün hemşehrilerime, bütün bürokratlara ve siyasilere çok teşekkür ediyorum.

Arkadaşlar;

Mavi Marmara bir duruşun göstergesidir. Kurtuluş Savaşı'ndaki duruşla Mavi Marmara'daki duruş birbiri ile örtüşen iki önemli duruştur.

Mavi Marmara uluslararası sulardayken barbar ve siyonist İsrail tarafından uğradığı saldırıda 10 kişinin şehit olması üzerine o gün 'otoriteden izin alınmadan oraya gidilmemesi' gerektiğini ifade edenlerin, o yapının siyasi ve bürokratik yapının içinde bulunanların, onlardan imtina ederek bu gemiye gelmemesini de burada gözlemledik.

PARALEL YAPI TEMİZLENMELİDİR

Paralel yapıdan endişe duyan ve korku duyanlar Mavi Marmara'yı ziyarete gelemedi.

Ama bu siyasi hareket, bürokrasiye çökmüş olan bu yapı muhakkak belirlenmeli ve milletin iradesine, milletin geleceğine kasteden bu ihanet şebekesi ile onun uzantıları da temizlenmelidir.

Mavi Marmara bu şehirde paralel yapıya karşı duranlarla durmayanların göstergesi olmuştur. Onun için buraya katılan Samsunlu hemşehrilerime teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum.

Bu şehir kurtuluş şehri. Mavi Marmara'nın büyük ilgi görmesi ve Samsunlular tarafından sahiplenilmesi, hem bizim hem de geleceğin emin ellerde olduğunun göstergesidir.

ÇANAKKALE GEZİSİ

Samsun’daki 10 günlük programın ardından çoğunluğu genç olmak üzere 7’den 70’e her yaştan insanımızın olduğu 555 kişiyi Çanakkale’de şehitlerimizle buluşturduk. Gönül isterdi ki bu sayı 100 bin olsun. 100 bin insanımıza o ruhu yaşatalım. Ancak bu organizasyonu biz Canik Belediyesi olarak tek yaptık.

Ümmetin Gemisi ve 555 yolcusu, her karışı şehit kanlarıyla sulanan Gelibolu’da da coşkuyla karşılandı.

Her bir yanı şehit kanlarıyla sulanan, adeta bir açık hava şehitliği konumunda olan bu kutsal toprakları gezdik.

Samsun’dan şehitler diyarına giden 555 yürek, bu vatanı bize emanet eden ecdadımıza hep birlikte dua etti.

Gelibolu’nun her bir karışı bir başka duygulandırdı bizi.

100 yıl sonra, 18 Mart’ta Seyit Onbaşı’nın, 57. Alay’ın, Mustafa Kemal ve askerlerinin ruhunu yarınımız olan gençlerimizle yeniden yaşadık.

Şehadet Gemisi Mavi Marmara’nın, kurtuluş şehri Samsun’dan aldığı 555 yolcusu, ümmetin savaştığı Çanakkale’de, Zaferin 100. Yılını bir başka yaşadı.

Mavi Marmara'yı Gelibolu'da 3 bin kişi gezdi.

Mavi Marmara'nın her aşamasında sağlık ekibi hazır bulundu.

Yeni Türkiye’nin Yeni Samsun’unu oluştururken, yeni bir nesil inşaa ediyoruz. İşte en büyük projemiz Mavi Marmara, milli ve manevi değerlerine bağlı yeni neslin inşasının temel taşıdır.

Kurtuluş şehri Samsun’un gençlerine, Mavi Marmara ve Çanakkale ruhunu birlikte yaşatmış olmanın onuru ve mutluluğuyla döndük şehrimize.

Arkadaşlar, tam da bu noktada neden Filistin, neden Bangladeş, neden Sudan, neden Suriye diyebilirsiniz. Bu sorunun cevabını Çanakkale’de daha yakından gördük. Çanakkale'de şehitliklerde bu coğrafyalardan şehitler gördük. Çünkü o savaş ümmetin savaşıydı. Bütün gayemiz, Mavi Marmara'nın burada olması ve gençlerimizi Çanakkale'de şehitlerimizle buluşturmamızdaki amaç bu anlayışımızdandır.

İSRAİL RAHATSIZ OLDU

Arkadaşlar, sizlerle çok önemli bir şey daha paylaşmak istiyorum.

Canik Belediyesi’nin organizesiyle Mavi Marmara Gemisi’nin Samsun’a gelerek, sonrasında Çanakkale şehitleriyle buluşması için yeniden denize açılması İsrail'deki seçimlerde de krize yol açtı.

İsrail ordusunun saldırısı sonrası ilk kez Samsun’a gelmek için yola çıkan Mavi Marmara gemisi, İsrail'deki seçimi de etkiledi. Samsun’dan Çanakkale'ye giden ümmetin gemisi, Netanyahu'yu rahatsız etti.

Dünya Mavi Marmara'yı izledi. O, özgürlük için insanlık için yol aldıkça, onlar daha çok rahatsız olacaktır.

MAVİ MARMARA VE 100. YILI'NDA ÇANAKKALE PROJESİ'NDEN NOTLAR 

  • Samsun'dan Çanakkale'ye 555 kişi gitti.

  • Kurtuluş şehri Samsun, ümmetin gemisi Mavi Marmara ve şehitler diyarı Çanakkale'yi yanyana getirdik.

  • Mavi Marmara'yı Samsun'da 33 bin kişi ziyaret etti.

  • Mavi Marmara'yı randevu sistemiyle okullarımızdan 8 bini aşkın öğrenci gruplar halinde ziyaret etti.

  • Mavi Marmara'ya Samsun'un haricinde Sinop, Ordu, Giresun, Amasya, Çorum, Tokat, Trabzon ve Erzurum gibi illerden 2700 kişi geldi.

  • Samsun'da 10 gün boyunca 21 konferans düzenlendi. Konferanslara 9 bin kişi dinleyici olarak katıldı.

  • Yurt dışından eğitimci, akademisyen ve ziyaretçi olmak üzere 58 yabancı konuk geldi.

  • Mavi Marmara gazileri ve şehit yakınları da bu önemli buluşmada bizleri yalnız bırakmadı.

  • Mavi Marmara'yı Gelibolu'da 3 bin kişi gezdi.

  • Çanakkale'de 12 otobüsle Çanakkale'de 100. yıl etkinliklerine katıldık.

  • Mavi Marmara'nın her aşamasında sağlık, güvenlik ve ilkyardım ekipleri hazır bulundu.


 

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum