Muhteşem İstiklal Marşı Sergisi...

OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve Samsun Kültür ve Sanat Platformu Derneği Başkanı Prof. Dr. Metin Eker, Mehmet Akif Ersoy’u anma ve İstiklal Marşı’nın kaleme alınışının 100. Yılı sergisi düzenledi.

Muhteşem İstiklal Marşı Sergisi...
15 Mart 2021 - 06:41 - Güncelleme: 15 Mart 2021 - 09:26
Prof. Dr. Metin Eker; Bilindiği üzere 2019 ile 2023 yılları arasında Milli Mücadelenin Başlangıcı ve Kurtuluş Savaşımızdan Cumhuriyetimizin ilanına kadar olan bir dizi tarihi ve ülkemiz için çok önemli olay ve süreçlerin 100. Yılları Devletimizin resmi programları dâhilinde kutlanmaktadır/kutlanmaya devam etmektedir.  Bunlardan en önemlileri şöyle sıralanabilir;
19 Mayıs 1919 Milli Mücadelenin Başlangıcının 100. Yılı -2019
Türkiye Büyük Millet Meclisinin Açılışının 100. Yılı -2020
Mehmet Akif Ersoy’u Anma ve İstiklal Marşı’nın Kaleme Alınışının 100. Yılı -2021
Cumhuriyetin İlanının 100. Yılı -2023
TBMM Genel Kurulu, 2021 yılı Mehmet Akif’in İstiklal Marşı’nı kaleme alışının 100. Yılı münasebetiyle 2021 Yılını İstiklal Marşı Yılı olarak kabul etmiştir. Özellikle yıldönümü tarihi olan 12 Mart Cuma günü tüm Türkiye’de kutlanmasına şahit olmayı düşündüğümüz iştirak, önemseme ve etkinlik planlaması ve gerçekleştirimi sayılarına eriştiğimiz pek söylenemez. Özellikle Üst kurum ve makamların resmi yazı ve tavsiyelerine rağmen birçok kurumumuz “Mehmet Akif Ersoy’u anma ve İstiklal Marşı’nın Kaleme Alınışının 100. Yılı”na gerekli hassasiyeti ve yaklaşımı sergilememiş görünmektedir. En büyük kurumsal yapılardan küçüklerine kadar “kurum etkinlik sayfaları”na yeterince yansıyan bir içerik, eylem, etkinlik ya da proje ile karşılaşamadığımızın altını çizmek istiyorum.
Benzer durumlar maalesef Milli Mücadele ve İstiklal Şehri Samsunumuz için de geçerlidir. Milli Mücadele ve istiklal Şehri unvanına sahip Samsun’dan daha fazla etkinlik ve proje ile iştirak beklentimize inşallah 2021 yılı sonuna kadar karşılık bulmayı umuyoruz.
Bu vesileyle içinde benim de eserim ile yer aldığım ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği “41 MISRA 41 RESSAM 41 ESER” sergisi açılışı için Konya’daydım. Anadolu’nun değişik şehirlerinden 41 akademisyen ressamın İstiklal Marşımızdan birer mısrayı resmederek gerçekleştirilen proje muhteşemdi. Biz de Samsun Kültür ve Sanat Platformu olarak bu sergiyi 19 Mayıs 2021 haftasında Samsun’a taşımak için gerekli girişimlerde bulunduk. İnşallah bu sergiyi Samsunlular ile buluşturacağız. Ayrıca Mehmet Akif Ersoy’un “Safahat”ını binlerce baskı yaparak Konya halkına dağıtan Belediye Başkanını da tebrik ediyorum. Böylesine bir örnek anma ve kutlama etkinlikleri planlayıp uyguladıkları için de teşekkür ediyorum.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum