Kamulaştırma Mağdurlarının Hakları İade Edilecek

Canik’te temaslarda bulunan CHP Samsun Milletvekili Adayı Opr. Dr. Murat Çan, kamulaştırma mağdurlarının haklarını iade edeceklerini açıkladı.

Kamulaştırma Mağdurlarının Hakları İade Edilecek
25 Nisan 2023 - 17:54
Canik’te Gebi Halk Pazarı ve çevre mahallelerde incelemelerde bulunan CHP Samsun Milletvekili Adayı Opr. Dr. Murat Çan, kamulaştırma adı altında evlerine ucuza el konanların haklarını iade edeceklerini açıkladı. Murat Çan, kamulaştırmanın Samsun’da bir rant kapısı haline geldiğini belirtti ve “En ucuz evin bir milyona satıldığı bir yerde siz 90-100 bin liraya insanların evlerini ellerinden alamazsınız” dedi.
İnsanlar Toplu Mezarlara Gömüldü
Depremde yaşananları hatırlatan Opr. Dr. Murat Çan şu ifadeleri kullandı; “Varlığını betona borçlu bu hükümet, sonunda vatandaşlarımızı betona gömdü. Kahramanmaraş depremlerinde yaşananları acıyla izledik. Üç gün boyunca yardım gitmedi ve insanımız ölüme terk edildi. Cenazeler çıkarılmadan enkazlar kaldırılmaya başlandı. Depremde ölen insanlar kepçeyle kazılan toplu mezarlara kefensiz atılarak gömüldü. Kimin kim olduğu bile belli değil. Ölü sayısı resmi rakamla 50 bin. Kaç kişinin kayıp olduğunu bilmiyoruz. Molozları kepçeyle kaldırırken cenazeler parçalandı. Görüntüleri hepimiz izledik.
Depremzede Borçlandırılacak
Toplu konut yapımı için hemen vatandaşın yerleri kamulaştırıldı ve depremzedelere başka yerler gösterildi. İnşaatları yine aynı mantıkla yapacaklar ve vatandaşı 20 yıl borçlandıracaklar. Biz bu konutları vatandaşa ücretsiz vereceğiz. Devlet bunun için var.
Kastamonu Bozkurt’ta yaşanan sel felaketinde de 16 kişi kaybolmuştu. Aslında hepsi denize aktı ve bugün mezarları bile yok. Bozkurt’ta binalar dere yatağına yapılmıştı. Karadeniz’in her tarafında aynı sorun var. 20 yıldır denetimsiz binalar ve çarpık kentleşme yüzünden binlerce insanımız öldü. Sonra da buna kader planı dediler. 20 yıldır iktidarda olanlar bahane üretemezler.”
Rantsal Dönüşüm
Daha dün Samsun açıklarında iki deprem meydana geldi. Deprem değil binalar insanları öldürüyor. Bütün bu feci ölümler şehirlerin ve insanların birer rant kapısı olarak görülmesinin sonucu. Samsun’da da aynı süreci yaşıyoruz. Garibanın zar zor yaptığı evi, kamulaştırma adı altında üç kuruşa elinden alındı. Canik’te 90-100 bine kamulaştırma yapıldı. Karşıyaka Mahallesi bunun tipik bir örneği. Aslında tüm Samsun’da durum aynı. Canik-Başalan-Asarcık yolu doğru düzgün yapılmamış, ama her tarafta inşaat var. Altyapı yok üzerinde beton yığınları yükseliyor.
Kiralar almış başını gidiyor. En ucuz evin bir milyona satıldığı bir yerde siz 90-100 bin liraya insanların evlerini ellerinden alamazsınız. Bu konuda yaptığımız özel bir çalışma var. Tek tek tespit ediyoruz. Aradaki farkın 10 katına çıktığı yerler var. Bizim iktidarımızda doğru bir kentleşme ile kamulaştırma mağdurlarının hakları iade edilecek.Kiralar düşecek, insanlar yeni ve güvenli evlerine ücretsiz kavuşacak.”

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum