Reklam
Reklam
Reklam

Güçlü Ekonomi Ve Sağlık Sistemi İle Ülkemiz Bu Süreci Başarıyla Yürütüyor

AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, koronavirüs sürecinde Türkiye'nin ekonomi ve sağlık alanlarında yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Reklam
Güçlü Ekonomi Ve Sağlık Sistemi İle Ülkemiz Bu Süreci Başarıyla Yürütüyor
02 Haziran 2020 - 11:28
Reklam
Koronavirüs salgının ekonomiye ve sağlığa olan etkilerini değerlendiren Milletvekili Köktaş, Türkiye'nin AK Parti hükümetleri döneminde sağlık alt yapısına yapılan güçlü yatırımlar ve ekonomide devam eden yapısal dönüşümler ve özellikle bu süreçte İçişleri Bakanlığımızın anında ve yerinde aldığı tedbir ve önlemlere yönelik hızlı karar mekanizmaları ile küresel salgın dönemine hazırlıklı girdiğini ve diğer ülkelere nazaran örnek gösterilen başarılı bir çalışma süreci ortaya koyduğunu ifade etti, Vefa Sosyal Grupları ile evde kalanlara yardımlar yapıldığını, Ramazan kolileri dağıtıldığını, Sosyal devlet anlayışı ile vatandaşının yanında olup ihtiyaçlarının giderildiğini söyledi.
Salgın nedeniyle dünyadaki birçok ülkenin hem ekonomik yönden hem de sağlık hizmetleri noktasında zor günler geçirdiğini fakat Türkiye’de her alanda vatandaşına sahip çıkan hizmetleriyle dikkati çektiğini belirten Milletvekili Köktaş;
" Yeni koronavirüs salgını COVID - 19 ülkemizde Mart ayı başında etkisini göstermeye başladı. Ülkemizde ilk vakanın görüldüğü tarihten itibaren hükümetimiz kurmuş olduğu sağlık, ekonomi ve diğer kurullar ile sürece hemen müdahale etmiş, gerekli tedbirleri almış ve süreci en az hasarla atlatmak için yol haritaları belirlendi.
Belirlenen bu yol haritaları kapsamında, salgın sürecinden etkilenebilecek sektörlerimizi desteklemek ve piyasalarımızı güçlendirmek amacıyla Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi hayata geçirildi.
Bu paket ile istihdamı korumak, reel sektörümüzü ve esnafımızı desteklemek için gerekli adımlar devreye alındı. İlk başta 100 milyar TL’lik mali destek olarak söylense de, bu miktar günün şartlarına göre artış gösterdi, piyasaların likidite ve finansman endişesi büyük oranda rahatlatıldı.
Yine bu kapsamda, muhtasar, KDV beyannameleri, SGK prim hizmet belgelerine ait ödemeler ertelendi. Vergi süreçleri bakımından mücbir sebep hükümlerinden faydalanacak mükellefler için bir Genel Tebliğ hazırlandı.
Salgının yine ekonomiye olan etkilerini azaltmak, vatandaşlarımızın işsiz kalmasının önüne geçebilmek ve iş gücü piyasamızı ayakta tutmak için devreye alınan Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında, kamu bankalarımız ve katılım finans kuruluşlarımız; tüm sektörler, tüm firmalar için “İş’e Devam Destek paketleri başlattı.
Hazine destekli KGF kefaleti sağlanan bu destek için şartımız istihdamın korunması oldu. Firmalara maliyet ve istihdam desteği sağlamak için “Kısa Çalışma Desteği” verildi. Süreçten etkilenen tüm firmalar başvurdu. Kısa Çalışma Ödeneği ile faaliyetlerini azaltan ya da durduran işletmelerde çalışan vatandaşlarımıza 3 ay maaş desteği verildi. KOBİ’lere “Devlet Destekli Alacak Sigortası" sağlandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığımız bünyesinde kurulan şikayet merkezi ile stokçuluk ve karaborsacılık ile mücadele edildi. Milletimizi fırsatçılardan koruduk. Öte yandan kamu bankalarımız aracılığıyla aylık 5 bin TL’nin altında geliri olan tüm vatandaşlarımız için Temel İhtiyaç Desteği’ni devreye alındı.
YEP Eylem Planı kapsamındaki İstihdam Projeleri, ötelenen kredi ve faizlerle birlikte destek tutarları 350 milyar lirayı aştı.
Yine COVID-19 ile ilgili son gelişmelerden etkilenen vatandaşlarımız, esnafımız, üreticimiz, çiftçilerimiz için diğer bakanlıklarımız tarafından sosyal ve ekonomik olarak önemli destek ve ödenekler verildi.
Gelinen süreç içinde bugün Türkiye ekonomisi dünya örneklerine kıyasla pozitif ayrışarak yılın ilk çeyreğini %4,5 büyümeyle tamamlıyor.
Salgın etkilerini hissedeceğimiz ikinci çeyrekte daha temkinli ilerleyecek sonraki dönemlerde bir güçlü toparlanmaya şahit olacağız.
1 Haziran dan itibaren normalleşme döneminde de vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını geniş bir yelpazede karşılamak, yerli üretimi desteklemek ve tüm sektörlerde hareketlenmeyi sağlamak amacıyla gerekli tüm çalışmalar yapılarak devreye alınacaktır.
Sadece salgının etkilerini gidermek için değil, sonrasında oluşacak yeni dünya düzeninde en güçlü şekilde yerimizi almak için çok daha fazla çalışacağız.
Sağlıkta Dev Hamleler
Buradan bir kez daha bu zorlu süreçte en ön safta yer alarak kahramanca mücadele eden tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Vefat edenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum.
 Salgın sürecinde sağlık konusunda ülkemizin sahip olduğu imkânlarının kıymetinin, çok daha iyi anlaşıldığına inanıyoruz. Yine son 18 yılda ülkemiz de imar edilen sağlık altyapısı ve ulaşım altyapısı ile birlikte; ne kadar bir güçlü devlet olduğumuzu, nereden nereye geldiğimizi, bir hesap etme fırsatını da bu vesile ile yakalamış olduk.
Yine en son olarak 45 gün içinde bitirilerek açılışı yapılan Sancaktepe Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Okmeydanı'nda Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi ve Yeşilköy'de inşa edilen Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi ile dünyada pek çok ülkede salgın sebebiyle sağlık sisteminin çöktüğü bir dönemde Türkiye, hem mevcut imkânlarını en iyi şekilde kullanarak farklı bir konuma gelmiştir.
Bu zorlu süreçte ekonomide ve sağlıkta bunlar yaşanırken bir yandan da “AK Parti iktidarı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her ne yaparsa yapsın ‘iyi yaptı’ demeyeceğiz, bunları alkışlamayacağız” diyen bir muhalefet anlayışıyla karşı karşıya kalındı, mücadele edildi. Pandemi döneminde Türkiye'nin tökezlemesini, “Acaba buradan bir hükümet değişikliği ile erken seçime gidilebilir mi?” anlayışını, hatta ve hatta “Bir şekilde iktidar değişecek!” diyenlerin, ağzını açtığı, ellerini ovuşturduğu bir dönemi yaşadık.
Fakat Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve ekibi, ülkesi ve milletinin refahı için gece gündüz demeden çalıştı, çalışmaya, inandığı bu yolda emin adımlarla yürümeye devam ediyor. Çünkü bu bir milli mücadeledir.
Türkiye'nin salgının önlenmesinde ve can kaybında dünyada örnek alınan bir konuma gelmesi 83 milyon olarak hepimizin ortak başarısıdır. Kimse karamsarlığa düşmesin, güler yüzlerini eksiltmesin, devletimiz tüm imkânları ile daima milletimizin yanındadır.
Bu normalleşme süreci içinde de gerekli tedbir ve önlemleri alarak, resmi makamların uyarılarına uyarak, birlik, beraberlik ve dayanışma ile Allah’ın izniyle bu zorlu süreci de atlatıp, hep birlikte, her zamankinden daha çok kenetlenecek, daha çok çalışarak ülkemizi hedeflerine ulaştıracağız."

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum