Elektriksiz Kütüphane Olur Mu Hiç?!...

“Yeşil kütüphane”, “çevre dostu kütüphane” kavramları son yıllarda epey yaygınlaştı. Sürdürülebilirliğe, insan ve çevre sağlığına katkıda bulunmak amacıyla doğayla uyumlu, daha az kimyasal madde içeren, elektrik ve su kullanımında tasarruf sağlayan kütüphaneler bu kategoriye giriyor. Pekin yakınlarındaki küçük bir köyde yer alan Liyuan Kütüphanesi, bu tanıma uyan en güzel örneklerden birini oluşturuyor.

Elektriksiz Kütüphane Olur Mu Hiç?!...
18 Nisan 2024 - 11:46
Liyuan Kütüphanesi göl üzerine inşa edildiğinden, yapının içi gölden soğutma sistemiyle tasarlandı. Kütüphanede elektrik kullanılmıyor çünkü ziyaretçilerin sadece kitap okuması ve birlikte vakit geçirmesi amaçlandı. Böylece atıl kalmış köye canlılık da kazandırıldı.
Kütüphanenin merdivenleri, içi boş kutular olarak tasarlandı; eğimli arazinin kitap rafları için kullanılmasına olanak tanındı. Prof. Dr. Li Xiaodong tarafından hayata geçirilen bu orijinal kütüphane, kendisine RAIC Uluslararası Ödülünü de kazandırdı.

Sinematek/Sinema Evi Kütüphanesi
İstanbul Kadıköy’deki Sinematek/Sinema Evi Kütüphanesi, arşivinde yalnızca sinema üzerine kaynakları barındıran tematik bir özel araştırma kütüphanesi. Türkçe, İngilizce ve Fransızca koleksiyonu bulunan kütüphanenin araştırmacı kitlesi hayli geniş. Kütüphane olmasının yanı sıra sinema hakkında çalışan herkesin bir araya geldiği, kaynaklar üzerinden tartıştığı, fikir üretilen ve özel gösterimler yapılan bir mekân Sinematek. Sinema alanındaki her türden eseri bağış olarak arşivine kabul ediyor. Detaylı bilgi almak için kütüphanenin web sitesini ziyaret edebilirsiniz;
https://sinematek.kadikoy.bel.tr/icerik/sinemateksinema-evi-kutuphanesi 

Kütüphane Haftası 60 Yaşında
Kütüphane Haftasının 60’ıncı yılı “sürdürülebilirlik” temasıyla tüm Türkiye’de 25-31 Mart tarihleri arasında kutlandı.
1964 yılında, halkın kütüphanelerden daha fazla ve en iyi şekilde yararlanmasını teşvik etmek amacıyla başlatılan Kütüphane Haftası; Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere pek çok meslek derneği ve sivil toplum kuruluşu tarafından özel etkinliklerle kutlanıyor.
ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi de Kütüphane Haftası kapsamında, tarihi ÇEKÜL Evinde 28 Mart’ta SALT Kütüphane ve Arşiv Yöneticisi Sezin Romi'yi ağırlayarak arşivlerde sürdürülebilirlik konusuna odaklandı. Gelecek kuşaklara bilgi ve kültürün aktarılmasında önemli bir rol oynayan ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi, özel araştırma kütüphaneleri arasında yer alıyor.
ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi koleksiyonunda sanat tarihi, mimarlık ve Anadolu kentleri konularına odaklanmış, dijital olarak da erişilebilen görsel materyaller bulunuyor.
4 bin 664 adet fotoğraf ve 8 bin 586 adet kartpostalın yanı sıra ÇEKÜL Evinde, 10 bini aşan basılı kitap koleksiyonu da bulunuyor. Anadolu kent tarihi, mimarisi ve somut olmayan kültürel miras üzerine araştırma yapan tüm okurlar ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezini ziyaret edebilir.
Beyoğlu ÇEKÜL Evi: Ekrem Tur Sokak No.8 Beyoğlu, İstanbul
Arşiv ve kütüphane salı-çarşamba-perşembe günleri 10.30-16.30 arasında ziyarete açık.

Çağdaş Sanatın Toplumsal İnşası: Sanat Eserinin Değerinin Sosyolojik Oluşumu 
Sanat, sanatçı, sanat eseri kavramlarının doğuşunu sorgulayan ÇEKÜL gönüllüsü Hülya Biçer Olgun, doktora tezini genişleterek sanat tarihi ve sanat sosyolojisi alanlarına yeni bir kaynak kazandırdı. Çizgi Kitabevi tarafından 2019’da yayımlanan kitap, 8 bölümden oluşuyor. Türkiye’deki sanat ortamının, sanat piyasasının geçirdiği değişimi de gözlemleyebileceğiniz, sanatçı ve iş aktörleriyle yapılan söyleşilerin yer aldığı kitap; sanatsal ekonomik değerin belirlenmesi, çağdaş sanat aktörlerinin var olma mücadelelerini işliyor. Kitap, “sanat” olarak kabul gören eserlerin neden değerli olduğunu sorgulayan okurlar için başucu olacak.
Kayseri Tarihi Araştırmaları 
Mehmet Çayırdağ’ın hayatı boyunca sürdürdüğü araştırmalar ile yayınladığı makaleler iki ciltlik bir yayında derlendi ve bu değerli başvuru kaynağı 2022 yılında Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlandı.
Çalışma, öncelikli olarak kitabe ve sikkelere odaklanıyor. Kayseri’ye ait ferman ve beratlar, tarihi mahkeme kararları, vakfiyeleri üzerine Mehmet Çayırdağ’ın yayınlanan makaleleri derlenerek anlamlı, bütüncül bir kurguyla okurlara sunuluyor.
I. Cilt, Kayseri’nin tarihsel süreci ve yaşadığı değişimlere, tarihi çarşıları, mahalleleriyle mimari eserlerine yoğunlaşıyor. II. Ciltte ise kitabeler, kentin dini yapıları ve Kayseri’nin dini konumu üzerinde duruluyor.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum