Dr. Serdar Bayram, Tokat Başçiftlik Tarih Kokuyor!

Memleketi Tokat olan Türk Kızılay Samsun Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr

Dr. Serdar Bayram, Tokat Başçiftlik Tarih Kokuyor!
05 Ağustos 2019 - 10:49
Memleketi Tokat olan Türk Kızılay Samsun Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Serdar Bayram, “Somun Dede’nin tarihi çok eskilere dayanan Tokat ilinin güzel ilçesi Başçiftlik sınırları içindeki Osmanlı Yaylası’nda Bin 100’lü yıllarda yaşayan bulunduğu coğrafyaya İslam’ı ve Müslümanları sevdirmeyi amaç edinmiş ve ayrıca Horasan erenlerinden biridir” dedi.
Somun Dede 1870 rakımlı bölgenin en yüksek tepesinde kurduğu yel değirmeninde tahılları un haline çevirip burada zaman zaman da çok lezzetli somun ekmek yapıp insanlara ikram ederek yöre halkına İslam’ı anlatmaya çalıştığını ifade eden Türk Kızılay’ı Samsun Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Serdar Bayram,”  Somun tepesinin zirvesindeki yel değirmenine tahıl öğüttürmek için gelenler sadece maddi gıda olan somundan tadarak değil, Somun Dede’nin halinden, davranışlarından ve hikmetli sözlerinden de nasiplenip manevi gıdalarını da almış olarak dönerlermiş. Bu sebeple kendisine Somun Dede bulunduğu tepeye de Somun tepesi denmiştir ”dedi.
GÖNÜL İNSANI, MÜBAREK BİR ALLAH DOSTU
Tokat ilinin güzel ilçesi Başçiftlik sınırları içinde yer alan Tarihi eserlerle dolu olduğunu hatırlatan Dr. Serdar Bayram, ”Somun Dede aynı zamanda Sultan Alparslan’ın en gözde emirlerinden olan Danişment Melik Ahmet Gazi’nin methiyelerine mazhar olan önemli komutanı Emir Kümbet ’in de yakın dostluğunu kazanan mana âleminde mesafeler kat etmiş bir gönül insanı, mübarek bir Allah dostu, Hak aşığıdır. Bin 105 yılında Canik seferi esnasında Ordu Aybastı ilçesi Perşembe Yaylası’nda Emir Kümbet komutasındaki 10. Bin kişilik Danişment ordusu 70.Bin kişilik Trabzon Rum Devleti ordusuna karşı kahramanca savaşmış, Komutan Emir Kümbet dâhil 6 Bin şehit vermiş ve Danişment Melik Ahmet Gazi Ordusuyla birlikte geri çekilerek Niksar’a geçmiş ve burada bir müddet sonra o da şehit olmuştur” diye konuştu.
6 BİN ŞEHİDİN KABİRLERİ BU YÖREDEDİR
Gelip herkesin ziyaret etmesini gerektiğini söyleyen Dr. Serdar Bayram, “İşte bu yörelerin vatan edilmesi için canlarını feda eden Somun Dede’nin kabri, Emir Kümbet komutanın türbesi ve meçhul asker adıyla adlandırılan 6 Bin şehidin kabirleri bu yörededir. Vatanımızı bizlere miras bırakan Koçyiğitlerin ve erenlerin kabirlerini ve türbelerini ziyaret etmek hem bir vefa borcu hem de insanın manevi duygularına hitap eden hazzı yüksek bir yolculuktur. Ayrıca, bu yerler ziyaret edilirken Perşembe Yaylası, Aybastı Gölü, Çiseli şelalesi gibi doğa harikası yerlerde görmeye değerdir. Aynı zamanda benim de memleketim olan bu yerlerde Adım atılan her yer bir doğa harikasıdır. Gezip görmenizi diliyorum” ifadelerini kullandı.
Köksal ÖNER

 

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum