Reklam
Reklam
Reklam

Avrupa'da Biyokütle Enerji Santralleri Çiftçiler Tarafından Destekleniyor!

Biyokütle enerjisinin teşvikinin başta Avrupa Birliği üyeleri olmak üzere dünya da pek çok ülkenin önceliği olduğu bildirildi

Reklam
Avrupa'da Biyokütle Enerji Santralleri Çiftçiler Tarafından Destekleniyor!
11 Ekim 2019 - 23:04
Reklam
Biyokütle enerjisinin teşvikinin başta Avrupa Birliği üyeleri olmak üzere dünya da pek çok ülkenin önceliği olduğu bildirildi.
Ülkemizde giderek yaygınlaşan çevreci ve yenilenebilir olan biyokütle enerji sektöründe yer alan Oltan Köleoğlu Enerji (OKE) tarafından dünya da bu alanda yapılan çalışmalarla ilgili toparlamalara göre, bitkisel atık ve artıkların kullanıldığı enerji kaynaklarına olan talep ve yatırım giderek artıyor.
OKE tarafından yapılan yazı açıklamada; başta birlik üyesi ülkeler olmak üzere Avrupa da ulusal biyokütle eylem planları yapılarak uygulamaya konulduğu hatırlatılarak,  Avrupa biyokütle eylem planının amacı, politika yapıcıların biyokütle tanıtımına ilişkin entegre bir bakış açısını teşvik etmek ve AB üye ülkelerinde tutarlı ulusal biyokütle stratejileri oluşturulmasını ve uygulanmasını güçlendirmek olduğu bildirildi.
Açıklamada, iklim değişikliği ile mücadelede Kyoto Protokolü ve Paris Anlaşması çerçevesin de karbon salınımını azaltmak için Dünya Devletleri taahhütlerde bulunup ve yenilenebilir enerji üretimlerini artırmaya devam ettikleri hatırlatılıp, “Türkiye’de bu konuda tüm dünyadaki uygulamalara paralel olarak yenilenebilir enerji yatırımlarını desteklemektedir” denilerek şu görüşlere yer verildi: “Tüm dünyada çevresel kaygılarla istisnasız desteklenen biyokütle enerjisi çevre dostudur. Çünkü biyokütle büyürken atmosferden CO2 emer ve bünyesine alır. Biyokütlede depolanan karbona biyojenik karbon denir. Bitkiler çürüdüğünde bu karbon tekrar açığa çıkar ve atmosfere verilir. İşte bu biyokütle atıklarının enerji üretmede kullanılması durumunda zaten atmosferden alınan CO2 tekrar atmosfere verildiği için atmosferde CO2 artışına sebep olmaz. Hâlbuki fosil yakıtlar yakıldığında atmosfere fazladan CO2 verildiği için atmosferdeki CO2 miktarı artmaktadır. Bu bilgilerden de anlaşılacağı gibi biyokütle fosil yakıtlar yerine kullanıldığında, oluşacak CO2 artışının önüne geçecek ve iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynayacaktır.”
Çarşamba’da kurulacak santral ile yıllık 150 bin ton üzerinde CO2 salınımının önüne geçilmiş olunacağı,  böylece de iklim değişikli ile mücadeleye katkıda bulunulacağı ifade edilen açıklamada, 2017 verilerine göre dünyadaki biyokütle enerjisi kurulu elektrik üretim kapasitesinin 122 GW iken Türkiye’de bunun sadece 0,63 GW oranında bulunduğu bildirildi.
ABD’deki uygulamalar
Dünya da yaygın olarak kullanılan ve hızla artan biyokütleden elektrik üretimi konusunda örnek verilen açıklamaya şöyle devam edildi: “Biyokütle enerji santralleri Amerika da birçok üniversitede yeşil enerji kaynağı olarak kampüs elektrik ihtiyacında ve ısıtmasında kullanılmaktadır. Örneğin Missouri üniversitesinde, 2013 yılında faaliyete geçirilen% 100 biyokütle kullanan enerji santrali bulunmaktadır. Ayrıca bünyelerinde direk yakma sistemiyle çalışan biyokütle enerji santrali bulunanlardan  bazıları Bennington College, Colgate University, Longwood University, Dartmouth College, University of Idaho, Norwich University olarak sayılabilir. Harvard ünitesinde biyokütle ısıtma tesisi bulunmaktadır.”
Tarım alanlarındaki santrallerden de örneklerin verildiği açıklamada, İngiltere Sleaford Biyokütle Enerji Santrali 2014 yılında faaliyete başladığı hatırlatılıp;  “Elektrik üretim kapasitesi 38 MW'tır. 5 yıldır çalışan bu tesisin biyokütle enerji santrallerinin tarımı bitireceği söylemine bir cevap olduğunu düşünüyoruz. Bunun gibi Avrupa da yüzlerce Biyokütle Enerji santrali bulunmaktadır. Avrupa da tarımsal atık kullanımından dolayı biyokütle enerji santralleri çiftçiler tarafından desteklenmektedir” denildi.
Açıklamada, biyokütleye yakın örnek olarak Çorum’un Mecitözü ilçesinde 2018 yılı başında üretime geçen enerji santrali gösterilerek, konuya sağlam bilgilere dayalı olarak duyarlılığı bulunan herkesin tesisi ziyaret edebileceği de bildirildi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum