Reklam
Reklam
Reklam

Atakum Belediyesi'nden Suç Duyurusu

Atakum Belediyesi, 31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından sıkı biçimde denetlenen belediye ve belediyeye bağlı şirket kayıtlarından tespit edilen usulsüzlüklere ilişkin üç farkı suç duyurusunda bulundu

Reklam
Atakum Belediyesi'nden Suç Duyurusu
21 Haziran 2019 - 21:55
Reklam
Atakum Belediyesi, 31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından sıkı biçimde denetlenen belediye ve belediyeye bağlı şirket kayıtlarından tespit edilen usulsüzlüklere ilişkin üç farkı suç duyurusunda bulundu.
Atakum Belediyesi, son günlerde kamuoyunda tartışmalara neden olan usulsüzlükleri yargıya taşıdı. Belediye avukatlarından Av. Ali İzzet Kavtelek imzasıyla hazırlanan üç farklı suç duyurusu Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletildi.
37.5 TON LOP ET TESLİM EDİLMEMİŞ
Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edilen dosyada, son günlerde kamuoyuna yansıyan '37.5 Lop Et' de yer aldı. İlgili belgede, "Yapılan tespitler sonucunda yüzde 100 hissesi müvekkil belediyeye ait olan bir kamu şirketi niteliğindeki Atakum İmar İnşaat Ticaret Limited Şirketi yönetiminin usulsüz iş ve işlemler ile yürütülerek kamu zararına yol açmışlar, haksız ve hukuka aykırı olarak menfaat temin ederek kamu mallarını çıkarları doğrultusunda mal edinmişler ve tasarrufta bulunmuşlardır. Şirketi ticari kuralların dışında menfaatleri doğrultusunda yöneterek zarara uğratmışlardır. Alınmayan, teslim edilmeyen mallarla ilgili fatura düzenletmişler ya da üçüncü şahıslara menfaat sağlamışlardır. Örneğin 08.02.2019-29.03.2019 arasında 6 adet fatura ile toplam 37.500 kilogram dana lop et alışı yaptıkları yönünde fatura düzenlenmiş ancak Atakum İmar İnşaat Ticaret Limited Şirketi'nin bu süre içerisinde bu miktarda bir et teslimi ve satışı olmamıştır. Kaldı ki bu miktarda bir etin 2 ay gibi kısa bir sürede tüketilmesi işletmelerin ticaret hacimleri dikkate alındığında imkânsızdır. Zira aynı tarihlerde başka firmalardan da ayrıca et alımı yapılmaktadır. Firmanın et alımları dikkatle incelendiğinde 09.10.2018 tarihinden itibaren olağanüstü bir miktarda ticari hayatın gereklerine uymayan bir biçimde yüklü alımlar yapıldığı 09.10.2018-29.03.2019 arasında 52.500 kilogram dana lop et alındığı gösterilmiştir. Ayrıca Atakum İmar İnşaat Ticaret Limited Şirketi'nin 2 adet firmadan alışlar bakımından sahte belge kullanma yönünden vergi incelemesine tabi tutulduğu anlaşılmıştır. Yapılan alımların miktarları ve fiyatları dikkate alındığında kamu zararına yol açtığı görülmektedir" ifadeleri yer aldı.
FAZLA ÖDEME YAPILMIŞ!
Bir diğer suç duyurusunda ise çarpıcı ifadeler yer aldı; "Zer Petrol ve Kimya Ürünleri Ticaret AŞ'den 01.01.2018-31.12.2018 döneminde akaryakıt alımı yapıldı. Bir defada 15.000-25.000 litre arasında mazot alındığı gösterilen fatura düzenlendiği,  Atakum İmar İnşaat Ticaret Limited Şirketi'nin söz konusu mazotların depolayabilecek bir deposunun bulunmadığı, şirket araçlarının akaryakıt ihtiyaçlarının anlaşmalı olan Samsun'daki bir akaryakıt istasyonundan pompadan satış yoluyla alındığı  Atakum İmar İnşaat Ticaret Limited Şirketi'nin söz konusu firmadan 1.057.774 TL tutarında mal aldığı halde, bu firmaya 1.797.769,78 TL ödeme yapıldığı, bu firmaya 739.995,78 TL fazladan ödeme yaptığı satın alındığı iddia edilen malların karşılığı olan bedelden daha fazla bedelin firmaya ödendiği, şirketin 2 adet firmadan yapılan alışlar bakımından sahte belge kullanma yönünden vergi incelemesine tabi tutulduğu anlaşılmıştır. Yapılan alımların miktarları ve fiyatları dikkate alındığında kamu zararına yol açtığı görünmektedir. Dosyaya sunulan cari hesap ekstresinden ve irsaliyeli fatura suretlerinden ödenecek çek listesinden bu durum anlaşılmaktadır.
3 MİLYON TL’LİK STOK YOK
Üçüncü ve son belgede ise Atakum Belediyesi'nde gerçekleştirilen hukuksuzluklarla ilgili şu ifadelere yer verildi: "31.03.209 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Seçiminde müvekkil belediyenin belediye başkanlığına Av. Cemil Deveci seçilmiştir. Av. Cemil Deveci söz konusu seçim sonucunda mazbatasını 07.04.2019 tarihinde almış ve 08.04.2019 tarihinde belediyeyi teslim alarak görevine başlamıştır. Yeni yönetim göreve başlar başlamaz  Atakum İmar İnşaat Ticaret Limited Şirketi'nin ticari defter ve kayıtlarını her türlü taşınmazlarını, araçlarını, menkullerini, kasasındaki nakit varlığını verilen çek ve senet bilgilerini, stoklarını, mal ve hizmet alımlarını inceleyerek bunları tutanak altına almıştır. Yapılan tespitler sonucunda söz konusu şirketin yasal defter kayıtlarına göre, kasasında 7.201.812,78 TL'si olması gerekirken bu paranın bulunmadığı tespit edilmiştir. Şirket müdürü Osman Temiz tarafından imzalanan detay mizana göre kasa hesabında 7.201.812,78 TL'si görünmektedir. Aynı tarih itibariyle düzenlenen ve şirket müdürü Osman Temiz tarafından imzalanan kasa sayım tutanağında ise kasada nakit para bulunmadığı tespit edilmiştir. Yine, 08.04.2019 tarihi itibariyle şirketin henüz ödenmemiş 6.491.222,08 TL'si tutarında borcu olduğu, şirket kayıtlarına girmeyen ve hangi maksatla verildiği tespit edilemeyen yaklaşık 6.491.222,08 TL tutarında çek verildiği, 2.683.327,25 TL senet verildiği tespit edilmiştir. 3.000.000,00 TL tutarında bir stokun şirkette olmadığı veya belgesiz olarak şirketten çıkarıldığı düşünülmektedir. Şirketin 2 adet firmadan yapılan alışlar bakımından sahte belge kullanma yönünden vergi incelemesine tabi tutulduğu anlaşılmıştır. Şirketin aracına kayıtlı bir aracın hala olmadığı tespit edilmiştir. Yukarıda bir kısmı belirtilen bu haksız ve hukuka aykırı işlemler şüpheliler Osman Temiz ve İshak Taşçı tarafından şirketin yönetildiği zaman yapılmıştır. Dolayısıyla bu yöneticiler, diğer ilgililerle birlikte isnat edilen suçları işlemişlerdir. Şüpheliler bu eylemleri ile bir kamu şirketi olan Atakum İmar İnşaat Ticaret Limited Şirketi'nin yönetimini usulsüz iş ve işlemler ile yürüterek kamu zararına yol açmışlar, haksız ve hukuka aykırı olarak menfaat temin ederek, kamu mallarını çıkarları doğrultusunda mal edinmişler ve tasarrufta bulunmuşlardır. Şirketi ticari kuralların dışında menfaatleri doğrultusunda yöneterek zarara uğratmışlardır. Alınmayan, teslim edilmeyen mallarla ilgili olarak fatura düzenletmişler, gerçekte değeri daha az olan malları fahiş fiyatlarla faturalandırarak kendilerine ya da üçüncü şahıslara menfaat sağlamışlardır."

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum